ΜΟΔΑ

Καλοκαιρινών γάμων συνέχεια: πώς να ντυθείς ανάλογα με το ρόλο σου

Θα σταθείς δίπλα στην νύφη, δίπλα στον ζευγάρι ή μέσα στο πλήθος; Έχουμε το ενδυματολογικό manual για γαμπρούς, κουμπάρους και καλεσμένους.

Αν στην ατζέντα του Σεπτεμβρίου δεν έχεις σημειωμένο ούτε έναν γάμο, είσαι η εξαίρεση (ή πολύ πιο νέος απ’ όλους εμάς). Οι περισσότεροι, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε φτάσει σε αυτή την ηλικία που ο Κηλαηδόνης περιέγραφε ως “όλοι μου οι φίλοι παντρευτήκανε” ή τελοσπάντων σκοπεύουν άμεσα να παντρευτούν. Να λες πάλι καλά που δεν έχουν ξεκινήσει τα απανωτά βαφτίσια ή – κουνήσου από τη θέση σου – οι απανωτές κηδείες. Αλλά και τότε, η στήλη Dress Code φιλοδοξεί να είναι εδώ τριγύρω για να σε ντύνει κομψά και σωστά.

Ας επιστρέψουμε όμως στις καλοκαιρινές γαμήλιες τελετές: πρόκειται για μια ενδυματολογική εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς πρέπει να λάβεις υπόψη σου α) τον παράγοντα επισημότητα (δεν μπορείς, ας πούμε, να σκάσεις μύτη με χαβανέζικο μαγιό, εκτός αν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά και αμετάκλητα από την πρόσκληση) αλλά και β) τον παράγοντα ζέστη, που, ας μη γελιόμαστε, τον Σεπτέμβριο κινείται στα ίδια επίπεδα με του Ιουλίου. Και φυσικά, το σημαντικότερο είναι να ντυθείς όπως αρμόζει στην θέση σου στον εκάστοτε γάμο: αλλιώς θα ντυθείς αν η θέση σου είναι μέσα στο χαρούμενο πλήθος των καλεσμένων, αλλιώς αν είναι πίσω από το ζευγάρι για να τους αλλάξεις τα στέφανα, αλλιώς αν είναι μπροστά από τον παπά και δίπλα στην κυρία με τα άσπρα.

Εμείς σου έχουμε δροσερές και chic προτάσεις για κάθε περίσταση.       

Αν είσαι ο γαμπρός

Κατ’ αρχήν, η ώρα η καλή. Κατά δεύτερον δεν σου κρύβουμε την ανησυχία μας για το γεγονός πως δεν έχεις ακόμη επιλέξει το γαμπριάτικο outfit σου. Αλλά εντάξει, ποτέ δεν είναι αργά (μέχρι, εχμ, να είναι αργά). Υπάρχουν δύο μείζονος σημασίας πράγματα που πρέπει να θυμάσαι: Το πρώτο είναι πως αυτή τη μέρα πρωταγωνιστείς και εσύ -όχι μόνο η νύφη-, οπότε αν έχεις τίποτα στιλιστικά απωθημένα, όπως παπιγιόν, τιράντες, ποσέτ, λευκά κοστούμια, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να τολμήσεις. Τώρα είναι η στιγμή να κάνεις dress up και να φορέσεις κάτι που ενδεχομένως θεωρούσες κάπως υπερβολικό να βάλεις ως καλεσμένος σε άλλα events.

Το δεύτερο είναι πως οφείλεις να μην είσαι εκτός τόπου και χρόνου: αν, για παράδειγμα, παντρεύεσαι σε ένα μικρό ξωκλήσι σε ένα νησί, δεν μπορείς να σκάσεις μύτη με μαύρο tuxedo, όσο απωθημένο κι αν το έχεις. Ομοίως, αν ο γάμος έχει έστω και έναν μικρό βαθμό επισημότητας – και δεν σκοπεύετε να παντρευτείτε πάνω στην άμμο και αμέσως μετά να βουτήξετε ευτυχισμένοι στη θάλασσα – δεν μπορείς παρά να φορέσεις κοστούμι, ώστε τουλάχιστον να μπορείς να στέκεσαι αξιοπρεπώς δίπλα στη νύφη. Και μιας που είπαμε νύφη, αυτός είναι ένας τρίτος κανόνας που πρέπει να θυμάσαι: καλό είναι να έχετε κάπως συνεννοηθεί με την μέλλουσα σύζυγο για το ντύσιμό σας.

Αν εκείνη σκοπεύει να εμφανιστεί με νυφικό που μοιάζει με τριώροφη τούρτα εσύ δεν μπορεί να σταθείς δίπλα της με ένα λινό μπεζ κοστουμάκι. Αν εκείνη σκοπεύει να έρθει ξυπόλυτη με λινό και απέριττο νυφικό, εσύ δεν λέει να είσαι ντυμένος σαν λόρδος αριστοκράτης σε γάμο στο Μπάκιγχαμ. You get the picture.

Αν είσαι ο κουμπάρος

Και εδώ τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα, διότι ως τιμώμενο πρόσωπο του ζευγαριού θα βρίσκεσαι και εσύ στο επίκεντρο της τελετής (και του κουτσομπολιού του πλήθους βλ. “είδες τον κουμπάρο;” “πολύ ωραίος τύπος, λες να είναι ελεύθερος;” κλπ κλπ). Για σένα οι στιλιστικοί κανόνες είναι κάπως διαφορετικοί: αφενός οφείλεις να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων – και άρα να κάνεις μια προσπάθεια να ντυθείς κάπως καλύτερα απ’ όπως θα ντυνόσουν αν ήσουν ένας απλός καλεσμένος – αφετέρου καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου πως δεν πρέπει να επισκιάσεις ενδυματολογικά τον γαμπρό.

Αν, ας πούμε, εκείνος σκοπεύει να πάει να παντρευτεί με ένα απλό γκρι κοστουμάκι, εσύ δεν μπορείς να εμφανιστείς με μαύρο three piece κοστούμι, ροζ παπιγιόν, ασορτί πουά ποσέτ, και ασημένια μανικετόκουμπα. Κράτα τα για τον δικό σου γάμο, κούκλος θα είσαι.

Τώρα, για το ζήτημα της ζέστης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις σωστά τα υφάσματά σου. Λινό, βαμβάκι, seersucker είναι μερικές έξυπνες, δροσερές και elegant επιλογές. Φυσικά αναδεικνύονται καλύτερα σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, όπως ανοιχτό γκρι ή μπεζ, αλλά και το navy μπλε είναι εξίσου καλόγουστο – ειδικά αν το συνδυάσεις με λευκό πουκάμισο και μια παστέλ γραβάτα.

Αν είσαι καλεσμένος

Σε αυτή την περίπτωση τα ενδυματολογικά ζητήματα κάπως απλοποιούνται. Μπορείς να εμφανιστείς χωρίς σακάκι; Αν η τοποθεσία και το όλο σκηνικό του γάμου είναι σχετικά χύμα και το ζευγάρι επιθυμεί casual ατμόσφαιρα, ναι. Ένα chino παντελόνι (ιδανικά σε ενδιαφέρουσα απόχρωση, όπως γαλάζιο, σομόν, φυστικί, κίτρινο κλπ) και ένα λινό ή βαμβακερό slim fit πουκάμισο θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος για τον βαθμό επισημότητας, καλύτερα να φορέσεις τα προαναφερθέντα αλλά να πάρεις μαζί σου και ένα κλασικό blazer ώστε να μην αισθανθείς σε καμία περίπτωση ‘λίγος’. Διαφορετικά το κλασικό σου καλοκαιρινό κοστούμι, σε όποια απόχρωση κι αν είναι αυτό (προφανώς όχι μαύρο, διότι τότε μάλλον δεν μιλάμε για καλοκαιρινό κοστούμι) είναι πάντα μια safe, σίγουρη επιλογή. Άντε, και στα δικά σου.