Joseph Knowles/Instagram
ΜΟΔΑ

Ο ‘πιο καλοντυμένος άντρας στο ίντερνετ’ ξοδεύει ελάχιστα για το στιλ του

Η μεγαλύτερη ανδρική κοινότητα μόδας στο διαδίκτυο τού έδωσε το στέμμα του Best Dressed. Εμείς του μιλήσαμε για το στιλ, την αξία του thrifting και τις ανδρικές ανασφάλειες για τη μόδα.

Όταν δεν δουλεύει ως υπεύθυνος επικοινωνίας για μια μη κυβερνητική οργάνωση του Καναδά, ο Joseph Knowles δίνει συμβουλές στη μεγαλύτερη κοινότητα για το ανδρικό στιλ στο Ίντερνετ.

Το Male Fashion Advice είχε πάνω από 600.000 μέλη-εξερευνητές του στιλ όταν το ανακάλυψε, τα οποία σύσσωμα τον είχαν ψηφίσει δύο χρονιές στη σειρά (2016/2017) ως τον πιο καλοντυμένο άντρα στο διαδίκτυο. Πλέον η κοινότητα απαριθμεί πάνω από 2 εκατομμύρια άντρες που ανταλλάσσουν καθημερινά απόψεις, συμβουλές και ανασφάλειες για τη αντρική μόδα, και ο Knowles είναι ακόμα εκεί για όποιον τον χρειάζεται.

Πέρα από το προσιτό προσωπικό του στιλ που δικαίως η κοινότητα εκλαμβάνει ως απολύτως εφικτό, ο Knowles προμηθεύεται το 95% των ρούχων του από thrift shops – μαγαζιά δηλαδή που πωλούν κομμάτια από δεύτερο χέρι. Είναι η απόδειξη δηλαδή ότι η μόδα δεν χρειάζεται να σου κοστίσει μία περιουσία για να την φέρεις στα μέτρα σου.

Εμείς του μιλήσαμε για το στιλ, την αξία του thrifting, και τις ανδρικές στιλιστικές ανασφάλειες και τη γρήγορη μόδα παρακάτω:

Ο BEST DRESSED MAN

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το styling και πώς έγινε πηγή εσόδων για σένα;

Άρχισα να ασχολούμαι με το styling μόλις είχα τελειώσει το Λύκειο, οπότε και συνειδητοποίησα ότι το στιλ μπορεί να είναι μία δημιουργική έκφραση. Στο Λύκειο ήμουν διαρκώς με αθλητικές φόρμες. Θα έχουν πάντα μια θέση στη ντουλάπα μου, αλλά ένιωσα ότι ήταν καιρός να αρχίσω να σκέφτομαι πώς παρουσιάζω τον εαυτό μου στον κόσμο.

Όσο επισκεπτόμουν thrift shops, υπήρχαν πολλά κομμάτια που μου άρεσαν πολύ αλλά δεν τα αγόραζα γιατί δεν μου έκαναν. Ήταν κρίμα να τα αφήνω γιατί έβλεπα τη δημιουργική τους προοπτική και ήξερα ότι κάποιος, κάπου, θα τα εκτιμούσε πολύ. Αποφάσισα να διαλέξω κάνα-δυο κομμάτια και να δοκιμάσω τη μεταπώληση. Κόλλησα απευθείας γιατί μπορούσα να μοιραστώ το πάθος μου για τα ρούχα με κόσμο από όλο τον πλανήτη.

Η κοινότητα MaleFashionAdvice στο Reddit που σε ανέδειξε είναι τεράστια. Τι λέει αυτό για τους τρόπους που οι άντρες νιώθουν περιορισμένοι σε σχέση με τη μόδα ως μέσο έκφρασης, ειδικά όταν τα νούμερα δείχνουν ότι τους νοιάζει;

Είναι εκπληκτικό το πόσο έχει γιγαντωθεί το r/MaleFashionAdvice. Αρχικά δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να αναδεικνύει την αλλαγή σχετικά με τις αντιλήψεις μας για τον άντρα και τη μόδα. Προφανώς η ανδρική μόδα υπήρξε πολύ πριν από μένα, αλλά είναι σουρεάλ το πόσο έχει μεγαλώσει στο μικρό διάστημα που της έχω δώσει εγώ προσοχή. Η ανάπτυξη της κοινότητας του MaleFashionAdvice έχει υπάρξει εκπληκτική, αλλά στα χρόνια της τεχνολογίας δεν πιστεύω πως είναι τόσο ότι έχει απογειωθεί η αντρική μόδα, όσο ότι ο κόσμος έχει ενδώσει στα ενδιαφέροντά του και μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες, ψηφιακές κοινότητες που τους ενώνουν σε όλο τον κόσμο.

Οι άντρες έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι είναι αποδεκτό να σε ενδιαφέρει το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου και οι διάφοροι υπαινιγμοί σχετικά με το στιλ μας σιγά-σιγά απομακρύνονται. Το λατρεύω όταν βλέπω κάποιον να ζητά συμβουλές για το τι να βάλει σε ραντεβού. Δείχνει πολλά περισσότερα από μια απλή επιθυμία να φορέσει κάτι καλό. Δείχνει ότι τον ενδιαφέρει το άτομο με το οποίο θα βγει ραντεβού, ότι θέλει να κάνει καλή εντύπωση, ότι θέλει να προσπαθήσει να παρουσιάσει τον καλύτερο εαυτό του στον κόσμο γύρω του. Οι άντρες διαπιστώνουν ότι η μόδα δεν είναι μόνο για τις γυναίκες και νομίζω όλοι έχουν όφελος απ’ αυτό.

Έχεις ψηφιστεί δύο φορές ως Best Dressed από την κοινότητα. Το περίμενες καθόλου και τι σου δίνει η καθημερινή σου δραστηριότητα στο Reddit σε προσωπικό επίπεδο;

Ποτέ δεν περίμενα να τύχω τέτοιας αποδοχής! Αυτή η κοινότητα με έμαθε πολλά για το στιλ και η πλειοψηφία των επιλογών μου βελτιώθηκε μέσα από την καθοδήγησή της. Το στιλ έγινε το χόμπι μου και ήταν ένα fun μέρος όπου μιλούσα με άλλους για παρόμοια ενδιαφέροντα. Δεν νομίζω ότι είμαι ή θα φτάσω ποτέ στο σημείο που δεν θα χρειάζομαι πια τις συμβουλές της στιλιστικής κοινότητας, έχω μάθει πολλά στον χρόνο που έχω περάσει σ’ αυτή. Όταν έχω μια ευκαιρία όπου μπορώ να μεταδώσω τις γνώσεις μου, το κάνω με την ελπίδα ότι και άλλοι θα βιώσουν τις ίδιες θετικές αλλαγές που βίωσα κι εγώ όταν μπήκε το στιλ στη ζωή μου.

Πώς θα χαρακτήριζες αυτό το στιλ;

Περιπετειώδες και εκλεκτικό θα έλεγα. Πιο απλά, βλέπω το στιλ ως δημιουργική εκτόνωση οπότε – όπως συμβαίνει με όλες αυτές μου τις εκφράσεις – θέλω να διασκεδάζω μέσα απ’ αυτό. Υπάρχει σίγουρα χώρος και χρόνος για συγκεκριμένη αισθητική κάποιες φορές, αλλά στην καθημερινότητά μου μού αρέσει να παίζω με διάφορα λουκ. Εξαιτίας αυτού, καθορίζω πιο εύκολα την προσέγγισή μου παρά στο στιλ το ίδιο.

ΤΟ THRIFTING

Πώς και γιατί ξεκίνησες να επισκέπτεσαι thrift shops;

Όταν ήμουν νεότερος οι γονείς μου με έντυναν πολύ συχνά με ρούχα από thrift shops. Περνούσα τον χρόνο μου συνεχώς έξω, σκαρφαλώνοντας δέντρα, πηδώντας μάντρες, σκίζοντας τα γόνατά μου, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αυτές οι δραστηριότητες δεν συμβαδίζουν και πολύ με το ντύσιμο, οπότε δεν είχε κανένα νόημα να με ντύνουν με ακριβά (γέλια). Η μητέρα μου ήταν η πρώτη που με πήγε – απρόθυμο! – στα thrift stores. Όταν μεγάλωσα αποφάσισα πως προτεραιότητά μου ήταν τα ταξίδια, οπότε το ντύσιμο έπρεπε να πάει στα μετόπισθεν. Τα ψώνια σε thrift shops φαινόταν να είναι η λογική επιλογή που θα με βοηθούσε να αναπτύξω το στιλ μου χωρίς να διαταράσσει τις προτεραιότητές μου.

Το thrifting δηλαδή ξεκίνησε σαν οικονομικός λόγος για μένα, αλλά όσο περισσότερο καιρό περνούσα σ’ αυτόν τον κόσμο, για άλλα τόσα περισσότερα οφέλη άρχισα να πληροφορούμαι. Όσο μεγάλωνα θα έλεγα ότι ο βασικός λόγος έχουν γίνει οι πιο φιλικές για το περιβάλλον καταναλωτικές επιλογές. Η οικονομία, φυσικά, δεν βλάπτει! (γέλια).

Γίνεται ποτέ ακριβό το χόμπι σου παρά το thrifting;

Ο εθισμός μου στα ρούχα (γέλια) τροφοδοτεί εδώ και καιρό τον εαυτό του γιατί χρησιμοποιώ μόνο τα χρήματα των μεταπωλήσεων που κάνω για να πάρω καινούρια.

Πόσο χρόνο περνάς στα thrift shops και πώς έμαθες να διαλέγεις τα σωστά κομμάτια; Γιατί και μόνο ο όγκος ποσότητας των ρούχων μπορεί να είναι πολύ τρομακτικός για κάποιον άπειρο.

Ο χρόνος που περνάω στα βιντατζάδικα είναι ποικίλλει. Κάποιες φορές θα ρίξω μια γρήγορη ματιά μονάχα στα συγκεκριμένα τμήματα που έχουν αυτό που ψάχνω συγκεκριμένα και άλλες θα ξεκοκαλίσω το μαγαζί. Δεν θα σκεφτόμουν τον εαυτό μου σαν ειδικό γιατί είναι από αυτά τα πράγματα που όσα πιο πολλά ανακαλύπτεις, τόσα πιο πολλά συνειδητοποιείς και ότι δεν ξέρεις (γέλια). Ένα πράγμα που σίγουρα έχω κερδίσει από την εμπειρία μου είναι η απόδοση. Η ικανότητά μου να αναγνωρίζω μοναδικά κομμάτια, να έχω εικόνα για το πώς θα τους δώσω στιλ, ακόμα και το πώς θα τα τροποποιήσω μού έρχεται γρήγορα. Όπως με οτιδήποτε, θέλει εξάσκηση.

Στοχεύω συνήθως μαγαζιά με πολύ μεγάλο stock γιατί η μεγάλη πλειοψηφία τρομάζει μ’ αυτά όπως είπες, απογοητεύεται και φεύγει πριν αφιερώσει χρόνο για να βρει τα πραγματικά μοναδικά κομμάτια.
Λέω πάντοτε πως ο κόσμος πρέπει να επαναπροσδιορίσει την επιτυχία του thrifting. Εάν η επιτυχία σημαίνει για σένα ότι θα φύγεις με κάτι που νιώθεις ότι λείπει από τη γκαρνταρόμπα σου, τότε 9 φορές στις 10 θα αποτυγχάνεις. Για μένα το thrifting είναι ο χρόνος όπου θα ακούσω κάποιο νέο άλμπουμ ή ένα podcast που αγαπώ, που θα περιπλανηθώ στους διαδρόμους και απλά θα χαλαρώσω. Ούτε πίεση από πωλητές, ούτε πολυκοσμία, ούτε προσδοκίες. Το να βρίσκεις κομμάτια είναι το bonus.

Εάν τρομάζει κανείς και μόνο από την ποσότητα των ρούχων σε ένα thrift store, χωρίστε το μαγαζί σε τμήματα και εξερευνήστε τα ξεχωριστά. Συνήθως έχω την εξής σειρά: παπούτσια – πανωφόρια – φούτερ και πλεκτά – πουκάμισα – παντελόνια – αξεσουάρ. Γίνεται πολύ λιγότερο πιεστικό όταν αντιμετωπίζεις το χάος με σύστημα από το να περιφέρεσαι άσκοπα. Επίσης, αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι θα δεις όλο το stock στο κατάστημα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να σου ξεφύγει κάτι.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη γρήγορη μόδα;

Νομίζω ότι η πρώτη αντίδραση είναι να καταδικάσουμε αμέσως τη γρήγορη μόδα, αλλά πιστεύω είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Κατανοώ ότι η γρήγορη μόδα δίνει πρόσβαση σε μοδάτες επιλογές σε χαμηλές τιμές. Έχω περάσει πολλά χρόνια δουλεύοντας με νεολαία σε κίνδυνο και το στιλ είναι κεντρικό δομικό στοιχείο της κουλτούρας. Χωρίς τις αλυσίδες γρήγορης μόδας, πολλά από αυτά τα παιδιά θα δυσκολεύονταν να έρθουν σε επαφή με αυτή την κουλτούρα και συνεπώς θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο περιθώριο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, οι επιχειρηματικές πρακτικές της γρήγορης μόδας είναι φρικτές. Κλέβουν διαρκώς σχέδια άλλων οίκων και ανεξάρτητων σχεδιαστών, για να μην αναφέρω ότι τα απόβλητα της παραγωγής τους είναι απόλυτα σοκαριστικό. Στα μεγέθη που λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος είναι θεότρελος και έχει έρθει η ώρα για αλλαγή.

Είναι κάτι να λες ότι ο κόσμος πρέπει απλώς να μποϋκοτάρει αυτές τις εταιρείες αλλά, όπως προείπα, γνωρίζω για πολλές συνθήκες όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτά τα καταστήματα και δεν νιώθω ότι μπορώ να κρίνω ή να καταδικάσω. Ο στόχος μου είναι να ενημερώνω και να παρέχω παραδείγματα που δείχνουν ότι οι thrifting αγορές μπορούν να είναι μια καλαίσθητη εναλλακτική.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΛ

Ο Tan France, ο fashion expert του ‘Queer Eye’, λέει συχνά πως το πρώτο βήμα είναι απλά να θες να κάνεις την προσπάθεια. Συμφωνείς; Εσύ τι θα πρότεινες σε κάποιον που θέλει να την κάνει, αλλά δεν ξέρει από πού να αρχίσει;

Το ‘κάνε μια προσπάθεια’ ισχύει σε τόσους τομείς της ζωής και για καλό λόγο. Κάθε τύπου επίτευγμα ή επιδεξιότητα είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που χωρίζεται σε κάποια μικρά βήματα. Το να κάνεις προσπάθεια είναι το πρώτο βήμα για σχεδόν οτιδήποτε θέλει να κάνει κανείς, οπότε συμφωνώ απολύτως ότι είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Ο καθένας βιώνει διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης, διαφορετικά εμπόδια και προκλήσεις στον δρόμο. Για μένα η ομορφιά της μόδας είναι να σκέφτεσαι τους τρόπους που μπορείς να ξεπεράσεις αυτές τις προκλήσεις και αυτή είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία.

Εάν νιώθεις χαμένος, το Ίντερνετ είναι πηγή που μεγαλώνει διαρκώς. Διάβασε blogs, δες βίντεο, κοίτα φωτογραφίες, απλά βρες τρόπους να φέρνεις το style μπροστά σου. Άρχισε να δίνεις προσοχή σε αυτά που σου αρέσουν και δες αν μπορείς να παρατηρήσεις κάποιο μοτίβο σε αυτά που σου αρέσουν. Εκεί ξεκινά η πραγματική δουλειά: Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να αρχίζεις να δοκιμάζεις πάνω σου. Και εδώ έρχεται η πρόκληση. Πώς παίρνεις το προσωπικό γούστο που έχεις πια αποκτήσει και το εφαρμόζεις σε σένα τον ίδιο; Αυτό το ανακαλύπτει ο καθένας μας ξεχωριστά. Εξάσκηση. Κάνεις εξάσκηση όσο περισσότερη κι όσο συχνότερα μπορείς και θα αρχίσεις να βλέπεις βελτιώσεις.

Έδειξα το Insta σου στους συναδέλφους μου και έχουν ερωτήσεις: Γιατί πιστεύεις ότι ξεχώρισε το δικό σου στιλ στο Reddit; Και υπάρχει κάποιος τύπος ρούχου ή trend που δεν θα έβαζες ποτέ;

Νομίζω ένας τεράστιος λόγος που κάποιος μπορεί να του αρέσει το στιλ μου είναι το πόσο προσβάσιμο είναι. Κάποιες φορές τα outfits μου μπορεί να είναι λίγο εκκεντρικά και οφείλεται συνήθως σε κάποια δημιουργική δυσφορία που μπορεί να περνάω σε άλλη πλευρά της ζωής μου – το στιλ είναι εκτόνωση όπως σου είπα, οπότε υποχωρεί ή τρέχει ανάλογα και με τις υπόλοιπες πτυχές δημιουργικότητας σε άλλα μου πρότζεκτ – αλλά πιστεύω ότι δείχνω πώς να βάζεις αρκετά απλά κομμάτια με τρόπο που όμως να δείχνουν προσωπικότητα.

Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν θα φορούσα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θα δοκίμαζα. Αντιμετωπίζω την περιέργειά μου σαν ατού. Το να δοκιμάζεις κομμάτια που μπορεί ποτέ να μη σκεφτόσουν ότι θα έβαζες ποτέ, μπορεί έχει αποτελέσματα που θα μας εκπλήξουν. Θα παρότρυνα τους πάντες να διατηρήσουν την περιέργειά τους σε όποια πορεία κι αν ακολουθήσουν.

Τι πιστεύεις ότι κάνει την πραγματική διαφορά σε ένα ρούχο που είναι φθηνό, αλλά δεν φαίνεται φθηνό;

Το ένα πράγμα που θα ανεβάσει οποιοδήποτε ρούχο είναι το πώς εφαρμόζει πάνω μας. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά, πιθανώς επειδή είναι αλήθεια, αλλά ένα φτηνό κοστούμι που εφαρμόζει σωστά πάνω σου θα δείχνει 100 φορές καλύτερο από ένα πανάκριβο που δεν είναι στα μέτρα σου. Το πώς δείχνει πάνω σου ένα ρούχο εκφράζει πρόθεση. Εάν το ρούχο έχει στρώσει καλά, όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται σαν σκόπιμη στιλιστική επιλογή.

Όταν αντιληφθείς αυτό και το πώς μεταφράζεται στο δικό σου σώμα, είσαι στον σωστό δρόμο για να βρεις το στιλ σου. Θα έλεγα ότι μια πολύ σημαντική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ξέρουν πώς πρέπει να ταιριάζει πάνω τους ένα ρούχο και νιώθουν ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην άνεση. Το θέμα είναι πως, αν κάτι εφαρμόζει σωστά, θα είναι και άνετο και κολακευτικό. Κόντυνε τα παντελόνια σου, φέρε στα μέτρα σου τα πουκάμισα και θα δεις αμέσως βελτίωση στο στιλ σου.

Ποια είναι τα βασικά ρούχα που κάθε άντρας πρέπει να έχει στη ντουλάπα του; Πιστεύεις ότι μπορούν να εξασφαλιστούν σε thrift shop ή θα ήταν σοφότερο να γίνει επένδυση σε καινούρια, ακριβότερα κομμάτια στη δική τους περίπτωση;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν στ’ αλήθεια κάποια βασικά κομμάτια που κάθε άντρας πρέπει να έχει, γιατί έχω την τύχη να ταξιδεύω αρκετά και μέσα από αυτή την εμπειρία έχω δει πράγματα που είναι must σε κάποια χώρα, ενώ σε κάποια άλλη είναι άκυρα. Έχοντας πει αυτό όμως, πάντα προτείνω σε όσους με ρωτούν να απλοποιήσουν σε πρώτη φάση το στιλ τους. Ένα τζιν και ένα T-shirt είναι συνήθως σίγουρο στοίχημα αλλά, και πάλι, αυτό που θα τα κάνει stylish είναι η εφαρμογή τους πάνω μας. Αν ζυγίζεις τις επιλογές σου και δεν ξέρεις αν πρέπει να πας με τη φθηνή ή ακριβή επιλογή, 9 από τις 10 φορές θα προτείνω το φθηνότερο ρούχο και μετά να βάλεις κάποια έξτρα χρήματα για να το φέρει ράφτης στα μέτρα σου.

Αυτή η μία περίπτωση από τις 10 που θα πρέπει να πας με την ακριβότερη επιλογή είναι όταν το φθηνό είναι όντως τόσο φθηνό που είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί πάνω σου. Δεν έχει νόημα να πάρεις ένα φθηνό ζευγάρι μπότες που θα καταστραφούν την επόμενη σεζόν, μιας που το κόστος της αντικατάστασής τους κάθε φορά θα μπορούσε να έχει πάει σε ένα γερό ζευγάρι.

Μόλις αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στις στιλιστικές σου επιλογές, τότε μπορείς να αρχίσεις να κοιτάς για κομμάτια επένδυσης. Το στιλ σου μάλλον δεν θα συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις, οπότε το να πάρεις κομμάτια που θα διαρκέσουν πολύ δεν θα είναι πια ρίσκο.

Βρες τον Joseph στο Instagram και στο Reddit.