ΡΟΛΟΙ

Κάποιες από τις πιο σημαντικές αμερικανικές ωρολογοποιίες

Η μεγάλη επιστροφή της πάλαι ποτέ υπερδύναμης του ρολογιού.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι πιο πρωτοπόροι και καινοτόμοι ωρολογοποιοί δε βρίσκονταν στην Ελβετία, αλλά στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά ρολόγια ήταν για κάποια χρόνια τα καλύτερα στον κόσμο και η σημαντική οικονομική πρόοδος που σημείωναν οι ΗΠΑ εκείνη την περίοδο σήμαινε ότι υπήρχε μεγάλο αγοραστικό κοινό (κυρίως για ρολόγια τσέπης) και, επειδή οι εγχώριες ωρολογοποιίες δεν προλάβαιναν να καλύψουν τη ζήτηση, οι τιμές των αμερικανικών ρολογιών ήταν από τις ακριβότερες.

Μια χαρακτηριστική ιστορία είναι αυτή της IWC, ενός από τους σημαντικότερους ελβετικούς οίκους σήμερα, που ξεκίνησε από την ανάγκη να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ: Την ίδρυσε το 1868 ο Αμερικανός Florentine Ariosto Jones και άρχισε να κατασκευάζει ρολόγια στην Ελβετία, στην οποία εκείνη την εποχή οι μισθοί ήταν χαμηλότεροι, ώστε να τα πουλάει μετά στην ακριβότερη αγορά της Αμερικής.

Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα τα εργοστάσια που κατασκεύαζαν ρολόγια επιτάχθηκαν και κλήθηκαν να φτιάχνουν κάλυκες και στρατιωτικά όργανα και εξαρτήματα. Η ουδέτερη Ελβετία παρέμεινε ουσιαστικά η μοναδική ενεργή ωρολογοποιός περιοχή στον κόσμο. Το επόμενο μισό του αιώνα μετά τον πόλεμο, οι Αμερικανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή τέχνη της ωρολογοποιίας και όταν μάλιστα ήρθε η διαβόητη ιαπωνική επέλαση του quartz, που παραλίγο να βάλει ταφόπλακα μέχρι και στην ελβετική ωρολογοποιία, οι περισσότερες αμερικανικές μάρκες σταμάτησαν να λειτουργούν.

Η Αναγέννηση της Αμερικανικής Ωρολογοποιίας

Ωστόσο, η νέα χιλιετία έφερε νέες τάσεις. Και όπως ο κόσμος έμαθε να εκτιμά και να ψάχνει τις μικροζυθοποιίες και τους roasters που φτιάχνουν επικούς καφέδες, έτσι ξεκίνησαν δειλά-δειλά κάποιοι ρομαντικοί του ρολογιού στις ΗΠΑ να κατασκευάζουν ξανά ρολόγια από την αρχή. Η αμερικανική μάρκα με το μεγαλύτερο κύρος, η Hamilton, ανήκει από καιρό στους Ελβετούς και τα ρολόγια της κατασκευάζονται πλέον στην Μπιέλ (μπορείς να δεις τον παγκόσμιο χάρτη της ωρολογοποιίας που είχαμε σχεδιάσει πέρυσι για περισσότερες λεπτομέρειες).

Η πιο μεγάλη αμερικανική ωρολογοποιία (και μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), η Timex, είναι το απόλυτο πρότυπο όσων γράφαμε παραπάνω για την άνοδο, την πτώση την επάνοδο των ρολογιών made in the USA. Από το 2008 έχει επανέλθει δυναμικά, μετά από 40 περίπου χρόνια τεράστιων δυσκολιών. Ωστόσο, πρόκειται για μια μάρκα μαζικής παραγωγής ρολογιών, κυρίως quartz, που κατασκευάζει κυρίως fashion watches για μεγάλους οίκους μόδας.

Το κίνημα της Αμερικανικής Αναγέννησης, όπως το ονομάζουν χαϊδευτικά οι ίδιοι οι Αμερικανοί ωρολογοποιοί, εδραιώθηκε ουσιαστικά χάρη στη Shinola: το 2011 ξεκίνησε να αγοράζει ελβετικούς μηχανισμούς και να τους μοντάρει στα δικά της ρολόγια που κατασκευάζει στο Ντιτρόιτ και με ένα δυνατό μάρκετινγκ απευθύνθηκε σε μια νέα γενιά Αμερικανών που ήθελαν ένα καλό, προσιτό στην τιμή μοντέλο, που να μην έχει σε τίποτε να ζηλέψει τα ελβετικά. Το επιτυχημένο της επιχειρηματικό μοντέλο άρχισαν να ακολουθούν πολλές ακόμη μικρές ωρολογοποιίες και μια δεκαετία και κάτι μετά, η αμερικανική αγορά έχει μεταμορφωθεί πλήρως, ενώ τα “Born in the USA” μοντέλα έχουν αρχίσει πια να προσελκύουν το ενδιαφέρον και του υπόλοιπου κόσμου.

Οι 10 κορυφαίοι αμερικανικοί οίκοι

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες αμερικανικές μάρκες:

Timex

Η πιο ιστορική απ’ όλες (ξεκίνησε ως Waterbury Clock Company το 1854) και η πιο εμπορική. Ωστόσο, σε αυτή τη νέα τάση στις ΗΠΑ που θέλει μικρούς οίκους με δικά τους χαρακτηριστικά και υψηλό savoirfair, η Timex χαράζει τη δική της πορεία, επωφελούμενη μεν από το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά ρολόγια, αλλά επιλέγοντας το δρόμο της μαζικής παραγωγής και των quartz μηχανισμών. Κατασκευάζει κυρίως φτηνά ρολόγια των 150-200 δολαρίων.

Βulova

Άλλη μια ιστορική ωρολογοποιία από τις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1875, την εποχή που τα αμερικανικά ρολόγια ήταν τα καλύτερα στον κόσμο. Στη μεγάλη κρίση του κλάδου στην Αμερική, αγοράστηκε από την ιαπωνική Citizen. Πιο ποιοτική από την Timex, αλλά ούτε κι αυτή μπορεί να θεωρηθεί μέρος του κινήματος της Αμερικανικής Αναγέννησης. Τα ρολόγια της κοστίζουν κατά μέσο όρο 600 δολάρια.

Hamilton

Άλλος ένας οίκος από τα τέλη του 19ου αιώνα, και αυτός με το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στους εξ ΗΠΑ προερχόμενους, έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι Αμερικανικός. Ανήκει πια στο Swatch Group, τα ρολόγια του κατασκευάζονται στην Μπιέλ της Ελβετίας και έχουν και τις ανάλογες τιμές, γύρω στις 2.000 ευρώ.

Shinola

Οι σημαντικότερες αμερικανικές ωρολογοποιίες

Η πρωτοπόρος της Αμερικανικής Αναγέννησης Shinola Watches παινεύεται για τη «βιομηχανική» στάμπα της πατρίδας της, του Ντιτρόιτ, που δίνει στα ρολόγια της μια έξτρα φήμη ανθεκτικότητας. Όπως, πάντως, γράφαμε και πιο πάνω, τα περισσότερα εξαρτήματα έρχονται από την Ελβετία (και την Ιαπωνία). Αυτό είναι και καλό και κακό. Τα ρολόγια της Shinola σήμερα είναι ίσως ό,τι καλύτερο βγαίνει από την αμερικανική αγορά, αλλά δεν είναι το ίδιο προσιτά στην τιμή όσο των μικρότερων και πιο ανεξάρτητων αμερικανικών οίκων που ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Devon

Και η ωρολογοποιία χρειάζεται την «αμερικανιά» της και η Devon είναι η πιο αμερικάνικη από όλες τις φίρμες. Φτιάχνει ρολόγια – εξτραβαγκάντσες, χρησιμοποιώντας ιμάντες αντί για δείκτες στην απεικόνιση της ώρας και είναι ό,τι πιο κοντινό στον Richard Mille μπορεί να βγάλει η Αμερική. Αυτό αφορά και στις τιμές της, αφού κινείται σε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο από τους άλλους αμερικανικούς οίκους, με τιμές που ξεπερνούν τις 15.000 δολάρια.

Vortic

Οι σημαντικότερες αμερικανικές ωρολογοποιίες

Ο πιο ιδιαίτερος οίκος απ’ όλους. Παίρνει παλιά ρολόγια από τη χρυσή εποχή της αμερικανικής ωρολογοποιίας (τα περισσότερά τους ρολόγια τσέπης), τα ανανεώνει, πολλές φορές προσθέτοντας 3D printed εξαρτήματα, δημιουργώντας εντελώς μοναδικά και εξατομικευμένα μοντέλα, σε αρκετά προσιτές τιμές όμως. Ξεκινούν από τα 2.500 δολάρια.

Autodromo

Οι σημαντικότερες αμερικανικές ωρολογοποιίες

Όπως δηλώνει και το όνομά του, συνδέεται απόλυτα με τους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κατασκευάζει ως επί το πλείστον χρονογράφους και εμπνέεται κυρίως από τα χρονόμετρα χειρός της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Χρησιμοποιεί quartz μηχανισμούς και γι’ αυτό είναι ίσως σχετικά ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αφού τα μοντέλα τους έχουν κατά μέσο όρο τιμή γύρω στα 1.000 δολάρια.

Weiss

Οι σημαντικότερες αμερικανικές ωρολογοποιίες

Από τις μικρότερες ωρολογοποιίες, αλλά και μία από αυτές που κατασκευάζουν ρολόγια με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, αποκλειστικά στο χέρι και με τα καλύτερα υλικά. Προσεγμένα σε κάθε τους λεπτομέρεια και με εξαιρετικό σχεδιασμό είναι ό,τι πιο κοντινό στα ελβετικά. Λογικό και οι τιμές τους να είναι λίγο υψηλότερες από το σύνηθες για ένα αμερικανικό ρολόι, κατά μέσο όρο γύρω στα 2.000 δολάρια.

Brew

Το όνομά της υπονοεί ότι έχει κάποια σχέση με τον καφέ; Σωστά το κατάλαβες. Τα τετράγωνα μοντέλα της έχουν σχεδιαστικές αναφορές στις καλύτερες μηχανές εσπρέσο στον κόσμο, ενώ στην καρδιά τους χτυπούν εξαιρετικά αξιόπιστοι μηχανισμοί της Seiko. Το πιο «αμερικάνικο» στον αμερικάνικο αυτό οίκο είναι ότι ξεκίνησε με χρηματοδότηση μέσω του Kickstarter!

Oak & Oscar

Οι σημαντικότερες αμερικανικές ωρολογοποιίες

Και ενώ οι περισσότεροι αμερικανικοί οίκοι της νέας γενιάς ακολουθούν σχεδιαστικά τα πρότυπα της χρυσής εποχής της αμερικανικής ωρολογοποιίας, φέρνοντας ρετρό αναμνήσεις σε αυτήν την «αναγέννηση», η Oak & Oscar ξεχωρίζει για τα λιτά, εντελώς μοντέρνα του σχέδια. Σε συνδυασμό με τους ελβετικούς μηχανισμούς που κρύβονται μέσα στην κάσα, τα μοντέλα της Oak & Oscar είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ αυτές τις μέρες. Μέση τιμή γύρω στα 1.750 δολάρια.