2018, Jordan Strauss/Invision/AP
GROOMING

Καταρρίπτουμε 10 δημοφιλείς μύθους για τα μαλλιά

«Όταν ξεριζώνεις μία άσπρη τρίχα, βγάζεις κι άλλες» και ακόμα 9 κοινές εσφαλμένες πεποιθήσεις για τα μαλλιά που κακώς πιστεύουμε. Ήρθε η ώρα να λάμψει η αλήθεια.

Από τη γυμναστική, τη διατροφή και το αλκοόλ μέχρι τον κορονοϊό. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω μερικούς μύθους. Τα μαλλιά έχουν τους δικούς τους.

 

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν. Αυτές αφορούν το λούσιμο, το styling, το γκριζάρισμα στα μαλλιά αλλά κυρίως την τριχόπτωση. Όπως και να το κάνουμε είναι ένας από τους μεγαλύτερους αντρικούς εφιάλτες.

10 μύθοι για τα μαλλιά και η αλήθεια πίσω από αυτούς

1ος Μύθος: Οι γκρι ή λευκές τρίχες δεν πέφτουν

Αλήθεια: Το χρώμα της τρίχας δεν σχετίζεται με την τάση για τριχόπτωση. Συνεπώς, μία γκρι ή λευκή τρίχα έχει τις ίδιες πιθανότητες πέσει με τις υπόλοιπες. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα των τριχών που χάνουμε έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες και με τη γενετική προδιάθεση που έχει ο καθένας για αραίωση.

2ος Μύθος: Το άγχος φταίει που χάνω μαλλιά

Αλήθεια: Ο περιορισμός του στρες ανήκει πράγματι στους παράγοντες που συμβάλλουν στην αντρική καράφλα. Ωστόσο, ακόμα και αν να καταφέρεις να σταματήσεις να αγχώνεσαι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανακόψεις την πορεία της αραίωσης. Όπως προαναφέραμε, η κληρονομικότητα είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνισή της.

3ος Μύθος: Αν ξεριζώσω μία άσπρη τρίχα, θα βγάλω κι άλλες

Αλήθεια: Όταν τραβάς τις τρίχες από το κεφάλι, ό,τι χρώμα κι αν έχουν, και τις ξεριζώνεις, αποδυναμώνεις τον θύλακα και την ικανότητά του να «γεννήσει» μία καινούργια τρίχα. Ο λόγος που έχεις την εντύπωση ότι όταν βγάζεις μία λευκή τρίχα, εμφανίζονται κι άλλες είναι απλός: οι λευκές και οι γκρι τρίχες έχουν την τάση να «γεννιούνται» και να πολλαπλασιάζονται στο ίδιο σημείο.  Για κάθε μία που βρίσκεις για παράδειγμα στους κροτάφους, υπάρχουν 7 με δέκα ακόμα στην ίδια περιοχή.

4ος Μύθος: Κόβω συχνά τα μαλλιά μου για να μακρύνουν πιο γρήγορα

Αλήθεια: Το πόσο γρήγορα ή αργά μακραίνουν οι τρίχες στο κεφάλι σου εξαρτάται από τα γονίδια που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς και τους παππούδες σου. Όχι, από τη συχνότητα της επίσκεψης στο κομμωτήριο. Με την τελευταία, απλά διατηρείς τις άκρες των μαλλιών σου υγιής.

5ος Μύθος: Αν φοράω συχνά κράνος και καπέλο θα κάνω φαλάκρα

Αλήθεια: Ναι ok, οτιδήποτε σφίγγει το κεφάλι σου και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέει φυσικά, προκαλεί ιδρώτα. Ο ιδρώτας φράζει τους πόρους. Οι φραγμένοι πόροι ερεθίζουν το κρανίο και ρισκάρουν την καλή υγεία των τριχών. Όλα αυτά βέβαια δεν γεννούν το πρόβλημα της φαλάκρας, ούτε το επιδεινώνουν εφόσον δεν υπάρχει.

6ος Μύθος: Αν λούζομαι καθημερινά, θα εμφανίσω ξηροδερμία

Αλήθεια: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το καθημερινό λούσιμο βλάπτει τα μαλλιά, «στραγγίζοντας» το δέρμα του κεφαλιού από τα πολύτιμα φυσικά έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο και υγιές. Άποψη που αποδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Πλέον στην αγορά υπάρχουν σαμπουάν που πρώτον, φέρουν την ένδειξη για συχνό λούσιμο και δεύτερον, διαθέτουν φυτική σύσταση απαλλαγμένη από χημικά, σιλικόνες και parabens, που είναι επιβλαβή για τα μαλλιά.

7ος Μύθος: Αν λούζομαι καθημερινά, θα πάθω τριχόπτωση

Αλήθεια: Μην μπερδεύεις την τριχόπτωση με το σπάσιμο της τρίχας, που ίσως παρατηρείς μετά από κάθε λούσιμο, ιδίως αν τα μαλλιά σου είναι μακριά. Οι τρίχες σπάνε όχι λόγω λουσίματος ή σαμπουάν, αλλά ίσως επειδή λούζεσαι βιαστικά και βίαια ή τρίβεις τα μαλλιά με την πετσέτα ή τα βουρτσίζεις άτσαλα και γρήγορα.

8ος Μύθος: Με το συχνό styling, η λεπτή τρίχα θα γίνει χοντρή ή τα σγουρά μαλλιά ίσια

Αλήθεια: Όσα προϊόντα styling και αν χρησιμοποιήσεις, όσο πιστολάκι κι αν κάνεις, είναι απίθανο να καταφέρεις να αλλάξεις την υφή της τρίχας και τον τύπο των μαλλιών σου. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ρισκάρεις την καλή υγεία τους. Φρόντισε λοιπόν να επιλέγεις προϊόντα με φυτική σύσταση και κάποιες ημέρες μες στην εβδομάδα να κάνεις μίνι διαλείμματα από τη χρήση τους.

9ος Μύθος: Τα μαλλιά συνηθίζουν το σαμπουάν

Αλήθεια: Όταν νιώθεις ότι το σαμπουάν που χρησιμοποιείς εδώ και καιρό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό  όσο ήταν κάποτε, δεν φταίνε τα μαλλιά σου που το συνήθισαν. Αλλά οι ανάγκες των μαλλιών που άλλαξαν. Τι εννοούμε; Μπορεί να φταίει η αλλαγή των εποχών, ο υγρός ή ζεστός καιρός, κάποια ορμονική διαταραχή ή ακόμα και κάποια έντονη περίοδος άγχους. Αν παρατηρήσεις πάντως ότι το σαμπουάν σου δεν δουλεύει πια, το αλλάζεις και επιλέγεις εκείνο που σε καλύπτει περισσότερο.

10ος Μύθος: Όσο πιο πολύς ο αφρός στο λούσιμο, τόσο πιο καθαρά τα μαλλιά

Αλήθεια: Το να πιστεύεις ότι τα μαλλιά καθαρίζουν καλύτερα με μπόλικη σαπουνάδα είναι μία από τις πιο κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις. Αυτή που σε οδηγεί ή να χρησιμοποιείς υπερβολική ποσότητα σαμπουάν ή ένα σαμπουάν που αφρίζει εύκολα και πολύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτο θειικά άλατα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ξηροδερμίας.