Laura Lezza/Getty Images
GROOMING

Καταρρίπτουμε 9 μύθους για τα αρώματα

Οι κολόνιες είναι για τους άντρες και τα αρώματα για τις γυναίκες, όσο πιο δυνατό ένα άρωμα, τόσο καλύτερα μυρίζει και επτά ακόμα μύθοι που κακώς συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε. 

Μία μεγάλη, κοινή αλήθεια που αφορά τα αρώματα είναι η ακόλουθη: μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, μας φτιάχνουν τη διάθεση, τονώνουν ακόμα και την αυτοπεποίθησή μας. Τι καλύτερο από το να μυρίζεις ωραία και να στο εκφράζουν. 

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο «το μυρίζεις όμορφα», σημαίνει ότι γνωρίζεις αρχικά, πώς από όλα τα αρώματα που κυκλοφορούν εκεί έξω να επιλέξεις εκείνο που σου ταιριάζει καλύτερα. 

Δευτερευόντως, πώς να το φορέσεις σωστά ώστε να διαρκεί όσο περισσότερο γίνεται και τέλος, πού να το αποθηκεύεις για να μην χαλάσει πριν την ώρα του.

Αν νομίζεις ότι έχεις όλες τις σωστές απαντήσεις, ρίξε μία ματιά στους πιο διαδεδομένους μύθους που ταλαιπωρούν τον κόσμο της αρωματοποιίας.

Μύθοι και αλήθειες για τα αρώματα

Ξεδιαλύνουμε τις παρανοήσεις που επικρατούν σχετικά με τα αρώματα που φοράμε, παρουσιάζοντας την αλήθεια πίσω από τους πιο κοινούς μύθους. 

Τα αρώματα φυλάσσονται στο μπάνιο

Ένας μύθος και ένα λάθος που όλοι κάνουμε. Τοποθετώντας το άρωμα στο ντουλάπι του μπάνιου, στο δωμάτιο δηλαδή που έχει τα πιο υψηλά ποσοστά υγρασίας σε όλο το σπίτι, το οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατό του. 

Η υγρασία αλλοιώνει τη σύνθεση και ως εκ τούτου την ανθεκτικότητα του αρώματος. Γι’ αυτό και το μπάνιο είναι απαγορευτικό.

Το κατάλληλο μέρος για να φυλάξεις τα αρώματα είναι είτε στην κρεβατοκάμαρα είτε σε ένα άλλο σημείο, που η θερμοκρασία είναι πάνω κάτω σταθερή και το υγρό στοιχείο ανύπαρκτο.

Οι κολόνιες είναι για τους άντρες και τα αρώματα για τις γυναίκες

Ο διαχωρισμός κολόνια και άρωμα δεν έχει καμία σχέση με το φύλο αυτού που τα φορά. Οι δύο διαφορετικοί αυτοί όροι έχουν να κάνουν με την ποσότητα αρωματικών ελαίων που περιέχεται στη σύνθεση. 

Το Eau de cologne έχει μόλις 3% συγκέντρωση αρωματικού ελαίου, ενώ το Eau de toilette, 10%, το eau de parfum 15-20% και το pure perfume, που είναι το πιο έντονο άρωμα, 25% περίπου. 

Το άρωμα το δοκιμάζεις σε ένα κομμάτι χαρτί για να καταλάβεις αν σου ταιριάζει

Πάντα να δοκιμάζεις το άρωμα που σου αρέσει, όχι ψεκάζοντας σε χαρτί, αλλά στον καρπό, ώστε να δεις πώς δένει με τη φυσική μυρωδιά του δέρματός σου.

Όλα τα αρώματα είναι ίδια

Όχι, όλα τα αρώματα δεν είναι ίδια. Για αυτό καλό είναι να έχεις μία υποτυπώδη γνώση των τύπων των αρωμάτων, ώστε να γνωριζεις τι θέλεις και κατ’ επέκταση τι αγοράζεις: 

  • Τα Eau Fraiche είναι τα πιο ελαφριά αρώματα με μέγιστη διάρκεια ζωής τη μία ώρα. 
  • Τα Eau de Cologne είναι επίσης ελαφριά με μικρή διάρκεια ζωής (2 ώρες).
  • Τα Eau de Toilette είναι λίγο πιο έντονα και διαρκούν περίπου 3 ώρες. 
  • Τα Eau de Parfum αγγίζουν τις 5 ώρες.
  • Τα Pure Perfume, το καθαρό απόσταγμα του αρώματος, μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι και 8 ώρες.

Ο σωστός τρόπος για να φορέσεις ένα άρωμα είναι ο ψεκασμός-σύννεφο

Ψεκάζεις το άρωμα στον αέρα και αμέσως περνάς μέσα από το σύννεφο που δημιούργησες. Αυτός είναι ο ψεκασμός-σύννεφο. Κι όμως, αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να φορέσεις το άρωμά σου. 

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ψεκάσεις τα σημεία που το αίμα θερμαίνει το δέρμα, όπως είναι εκείνο στο χέρι που μετράς τον σφυγμό και δίπλα στην τραχεία, όπως επίσης πίσω από τα αυτιά και στους αγκώνες.

Τρίβοντας τα σημεία του δέρματος που ψέκασες, αναδύεται η μυρωδιά του αρώματος

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη. Όταν για παράδειγμα τρίβεις τον έναν καρπό με τον άλλον, αυτό που ουσιαστικά καταφέρνεις είναι να ερεθίζεις το δέρμα και να καταστρέφεις την ικανότητά του να παγιδεύσει το άρωμα. 

Οι κινήσεις σου πρέπει να είναι απαλές, ταμποναριστές μεταξύ των δύο σημείων. Ίσα-ίσα δηλαδή που τα ακουμπάς ελαφρά.

Ψεκάζοντας πολλές φορές μέσα στην ημέρα, επιμηκύνεις τη διάρκεια του αρώματος

Όσο κι αν ψεκάζεσαι, αν το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο, δεν γίνεται δουλειά. Η ξηρότητα είναι μεγάλος εχθρός των αρωμάτων και η ενυδάτωση ο καλύτερος σύμμαχός τους. 

Φρόντισε λοιπόν μετά το μπάνιο να ενυδατώνεις καλά το δέρμα με μία κρέμα με ουδέτερο ή καθόλου άρωμα.

Για να τονώσεις ακόμα περισσότερο τη διάρκεια του αρώματος, μπορείς να ψεκάσεις τη χτένα και να φρεσκάρεις τα μαλλιά.

Όσο πιο δυνατό ένα άρωμα, τόσο καλύτερα μυρίζει

Όσο πιο δυνατό ένα άρωμα, τόσο πιο έντονα μυρίζει. Όχι καλύτερα. Το καλύτερα εξαρτάται από το κατά πόσο δένει όμορφα με το pH του δέρματός σου.

Και όσο πιο ακριβό, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει

Αυτό δεν είναι δεδομένο. Σίγουρα ένα επώνυμο άρωμα εγγυάται μία ποιότητα, είναι πολύ πιθανό όμως να σου ταιριάξει καλά και ένα φθηνό άρωμα.