2013, John Shearer/Invision for The Weinstein Company/AP Images
GROOMING

Κι αν ο τρόπος που κοιμάσαι επιδεινώνει τις ρυτίδες σου;

Δεν είχες ιδέα ότι η στάση ύπνου παίζει τον δικό της ρόλο στη φθορά του κολλαγόνου, τον σχηματισμό των ρυτίδων και κατ’ επέκταση στη γήρανση του προσώπου.

Λένε ότι ένας καλός, ποιοτικός ύπνος, χωρίς διαλείμματα μες στη νύχτα που διαρκεί περίπου από 6 έως 8 ώρες, αναζωογονεί πνεύμα και σώμα. Και δέρμα θα συμπληρώσουμε, καθώς όσο εσύ κοιμάσαι τα κύτταρα της επιδερμίδας αναπλάθονται, αυξάνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και ως εκ τούτου επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης του προσώπου: να σχηματιστούν δηλαδή ρυτίδες.

Εκτός όμως από το να κοιμάσαι επαρκώς καθημερινά ώστε να ξυπνάς ξεκούραστος, φρέσκος και με νεανική όψη, πρέπει να κοιμάσαι και στη σωστή στάση. Σε εκείνη τη θέση που προστατεύει την επιδερμίδα και δεν προκαλεί τη δημιουργία γραμμών έκφρασης -τις λεγόμενες ρυτίδες του ύπνου-, οι οποίες μπορεί να γίνουν μόνιμες με το πέρασμα του χρόνου. 

Γι’ αυτό και το να κοιμάσαι ανάσκελα είναι η καλύτερη συνήθεια. Ποια είναι όμως η χειρότερη; 

Ο ύπνος σε λάθος στάση

Έρευνα του 2016 που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Aesthetic Surgery Journal έδειξε ότι όσοι κοιμούνται μπρούμυτα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρυτίδες στο πρόσωπο. 

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κοιμάσαι μπρούμυτα τσαλακώνεις το δέρμα, το πιέζεις στο μαξιλάρι ή στο στρώμα, με αποτέλεσμα όταν ξυπνάς το πρωί να έχουν σχηματιστεί γραμμές στο πρόσωπο. Φαντάσου τώρα αυτό να συμβαίνει κάθε βράδυ για χρόνια. 

Αν κοιμάσαι για παράδειγμα μπρούμυτα σε όλη σου την ενήλικη ζωή, οι ίδιες γραμμές του ύπνου θα δημιουργούνται κατ’ επανάληψη. Μπορεί να εξαφανίζονται στη διάρκεια της ημέρας όταν είσαι νέος, καθώς όμως μεγαλώνεις μένουν μόνιμα στο πρόσωπο και σταδιακά εξελίσσονται σε ρυτίδες. 

Οι πρώτες ρυτίδες ύπνου που μονιμοποιούνται είναι οι γραμμές που σχηματίζονται στην περιοχή των ματιών, γιατί η επιδερμίδα γύρω από αυτά είναι αρκετά πιο λεπτή από το υπόλοιπο δέρμα του προσώπου και άρα πιο επιρρεπής στα σημάδια της γήρανσης. 

Πώς θα περιορίσεις τις ρυτίδες ύπνου

Αρχικά, προσπαθώντας να κοιμάσαι όσο περισσότερο γίνεται ανάσκελα. Δευτερευόντως, υιοθετώντας μία βραδινή ρουτίνα με αντιγηραντική δράση, σαν την ακόλουθη:

  • Προτίμησε ενυδατικές νυχτός με παχύρρευστη υφή που να είναι πλούσιες σε ουσίες που καταπολεμούν τις ρυτίδες, όπως είναι η ρετινόλη, το υαλουρονικό οξύ, η βιταμίνη C και E, το κολλαγόνο.
  • Κάνε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα (το βράδυ πριν κοιμηθείς) και αμέσως μετά μάσκα προσώπου για αναζωογόνηση, θρέψη και λείανση της επιδερμίδας. Τη μάσκα μπορείς να τη χρησιμοποιείς μέχρι 3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η σύνθεσή της.
  • Μην ξεχνάς τη χρήση του σέρουμ, του ειδικού ορού που εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση, λειαίνοντας τις ρυτίδες. Το απλώνεις κάθε βράδυ πριν την κρέμα νυχτός.
  • Απαραίτητη είναι επίσης η χρήση μίας κρέμας ματιών. Όπως προαναφέραμε η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου όσον αφορά τις ρυτίδες.
  • Τόσο ο καθαρισμός, όσο και η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στον λαιμό, από τα σημεία που το δέρμα χαλαρώνει πολύ εύκολα μετά από κάποια ηλικία.