GROOMING

Ξέρεις τι είναι το έξυπνο μουστάκι;

Οι τύποι του ανδρικότερου 'αξεσουάρ' και τα παραδείγματα προς μίμηση. Ένα όπλο σαγήνης πυροβολεί.

Μπορεί στο μυαλό σου να έρχεται η έξυπνη σίτα όμως η χρήση του όρου ‘έξυπνο μουστάκι’ έχει βάση αν σκεφτείς πως αυτές οι τρίχες μετατρέπονται σε μυστικό όπλο γοητείας εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά.

Δεν είναι όλα τα μουστάκια ίδια και δεν καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες. Κάθε τύπος άνδρα και κάθε πρόσωπο πρέπει να διαθέτει και διαφορετικό μουστάκι που να υποστηρίζεται από το υπόλοιπο σύνολο. Η φάση μουστάκι δεν είναι άντε έμεινες μία εβδομάδα αξύριστος και έγινε. Θέλει σκέψη πριν πάρεις την απόφαση να εισέλθεις στο κλαμπ των μουστακαλήδων.

 

Μην το μπερδεύεις με τις υπόλοιπες τρίχες και προς Θεού μην το συγχέεις με το μούσι. Το μουστάκι, δεκαετίες πριν γίνει της μόδας, ήταν σύμβολο ανδρισμού. Ξεχνάς τη φράση: “Αυτή θα σε βάλει μέχρι και μουστάκι να ξυρίσεις’’; Θεωρείτο σημάδι αρρενωπότητας που ξεχώριζε τα αρσενικά από το υπόλοιπο πλήθος.

 

Κάθε μουστάκι έχει το δικό στου σκοπό ύπαρξης για αυτό και εσύ κάθισε μπροστά στον καθρέφτη για αρκετή ώρα και εξέτασε τη συμμετρία του προσώπου σου πριν πάρεις το ξυραφάκι και γίνει το μοιραίο λάθος. Γιατί ένα σωστό μουστάκι μπορεί να σε κάνει να δείχνεις μανάρι και ένα λάθος απλά γελοίο. Τρίχες είναι και ξαναβγαίνουν, θα μου πεις, αλλά μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα κουραστείς.

Είναι στοιχείο που μένει στο μάτι και μπορεί να σε χαρακτηρίσει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Πάρε για παράδειγμα τον Καπετανάκη ”που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι”. Ο Καπετανάκης ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ακόλουθος του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά την δεκαετία τού 1930 διετέλεσε διευθυντής των φυλακών της Παλαιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και επιβλητικός. Το μουστάκι του ήταν περιβόητο.

 

Για την ιστορία η λέξη μουστάκι καθιερώθηκε πρώτα στη γαλλική γλώσσα, προερχομένη από την ιταλική mustaccio (14ος αιώνας), διαλεκτικού mustaccio 16ος αιώνας, από την Μεσαιωνική Λατινική mustacium (8ος αιώνας) και κατάγεται από την δωρική αρχαία ελληνική λέξη μύσταξ, που σημαίνει ”άνω χείλος”. Κατά πάσα πιθανότητα η λέξη προέρχεται από την ελληνιστική ελληνική μύλλον (mullon), που θα πει ”χείλος”.

Η πρώτη καταγραφή άντρα με μουστάκι ανάγεται στο 300 π.Χ. στη Σκυθία σε τοιχογραφία που απεικονίζει έναν ιππέα με παχυλό μουστάκι. Στην Αίγυπτο, ακόμα και στις μέρες μας, η τιμή ενός άντρα μετριέται με το μέγεθος του μουστακιού του ενώ η χειρότερη ατίμωση που μπορεί να υποστεί είναι να του κόψουν το μουστάκι. Στη Συρία οι άνδρες ορκίζονται στο μουστάκι τους, ενώ φτάνουν μέχρι και στο σημείο να το προσφέρουν ως υποθήκη σε περίπτωση που διακυβευτεί η τιμή τους.

Οι νέες τάσεις θέλουν επιστροφή στο vintage. Εμπρός πίσω πάμε για αυτό και εσύ που διαβάζεις πρόσεχε τι μουστάκι θα ‘φορέσεις’. Οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογισθούν είναι η ηλικία, το στιλ και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Σε αυτό το τελευταίο θα σταθώ για λίγο.

Άκουσε με αγαπητέ μου. Αν τα χείλη σου είναι μεγάλα και ζουμερά δεν συντρέχει λόγος απόκρυψής τους. Να πας και να καλύψεις τέτοιο δώρο της φύσης; Στην αντίπερα όχθη εσύ που στερείσαι άνω χείλους δεν είναι να πέσεις να πεθάνεις. Δράσε αφήνοντας μουστάκι. Κρύβεις το αδύνατο σημείο σου και αυτό δεν είναι καθόλου μείον σου.

 

Τύποι μουστακιών

Το ‘καλλιτεχνικό’

 

Τύπου Νταλί. Είναι λεπτό και ανασηκώνεται στα πλάγια. Έχει μία τρέλα μέσα του θέλει να δηλώσει πως ο κάτοχός του είναι ανατρεπτική φυσιογνωμία.

Το ‘λίγο εδώ, λίγο εκεί’

Το μουστάκι της εφηβείας, αυτό που δεν είναι ακόμα σχηματισμένο. Ξεκινά ως χνούδι και στη συνέχεια αποκτά κάποιες τρίχες διάσπαρτες. Αν ως ενήλικας δεν έχετε αρκετή τριχοφυΐα στο σημείο μην προσπαθείτε μάταια, ξυριστείτε τελείως.

Το ‘τσέλιγκας’

 

Πλούσιο, πυκνό, γεμάτο. Καταλαμβάνει μεγάλη περιοχή και κυκλοφορεί συνήθως σε γκρι-λευκό. Στα βλάχικα της Βάρης κυκλοφορούν τα καλύτερα μοντέλα. Το σήμα κατατεθέν του είναι το γύρισμα της άκρης σε συνδυασμό με βλέμα βλοσυρό.

Το ‘μόρτικο’

 

Το ελαφρύ μουστακάκι παλαιότερης δεκαετίας που καλύπτει ελαφρώς το άνω χείλος. Καλύτερα να μην το προτιμήσετε εκτός κι αν θα σας άρεσε να σας φωνάζουν ο Γιάννης το αλάνι ή είστε ο Johnny Depp.

Το ‘Μήτσος ο ρεζίλης’

Σωτήρης Μουστάκας στην ομώνυμη ταινία. Η μανά του λίγο πριν πεθάνει του δίνει ευχή και κατάρα να μεγαλώσει και να γίνει άνδρας με μουστάκια. Πρόκειται για το μακρύ μουστάκι που χρησιμοποιείται και ως κασκόλ τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μη παρακαλώ σας μη.

 

Το ‘πατέρας’

 

Αυτό το μουστάκι θυμίζει τους μπαμπάδες μας ή τον Γιώργο Παπαδάκη ή τον Tom Selleck. Έχει όγκο, είναι περιποιημένο και περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή πάνω απο το χείλος, ούτε τριχίτσα παραπέρα.

Το ‘γάλα’

Είναι λευκό, φτωχό και φοριέται από μεγαλύτερες ηλικίες. Για να δεις αν σου πηγαίνει πιες μία κούπα γάλα.

Αυτοί που το έκαναν σωστά

Johnny Depp

James Franco

David Beckham

Jon Kortajarena

Brad Pitt

Jean Dujardin

Chris Evans

Michael Fassbender

Christian Bale

Robert Downey Jr.