ΜΟΔΑ

Leo και δένω: ο αρχι-σχεδιαστής παπουτσιών της ΝΙΚΕ θέλει τρέλες

Πως μπορείς να γίνεις ο αρχι-σχεδιαστής παπουτσιών της ΝΙΚΕ; Απλά πρέπει να ξεκινήσεις φτιάχνοντας παιχνίδια για το Star Wars. Πως; Ναι! Ρωτήστε τον Leo Chang, γιατί το ONEMAN τον ρώτησε.

Γενικά το να μπορεί κάποιος να τραβήξει μια γραμμή σε μια λευκή κόλλα χαρτί και από εκεί να προκύψει κάτι (οτιδήποτε) είναι εντυπωσιακό. Και μπορεί αυτοί που το κάνουν εκείνη τη στιγμή να μην το καταλαβαίνουν, αλλά ας λάβουν υπόψη τους και όλους εμάς που ακόμη και μια ευθεία φαντάζει με μια μικρή έκθεση ζωγραφικής στη Μονμάρτη.

Οπότε το να συναντήσεις κάποιον που όχι μόνο σχεδιάζει στο χαρτί, αλλά ουσιαστικά συνδέει υλικά, ορίζει σχήματα και βάζει χρώματα σε κάτι που μπορεί να φορέσουν εκατομμύρια άνθρωποι είναι κάτι συναρπαστικό. Ίσως γιατί θα είναι ο πρώτος και ο τελευταίος σχεδιαστής παπουτσιών που θα βρεθεί στο διάβα σου. Πολύ περισσότερο αν είναι ο Design Director της ΝΙΚΕ.

Ο Leo Chang βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Seat Pleasant, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον, εκεί όπου η εταιρία του παρουσίασε το νέο KD VI. Η αθλητική εταιρία και ο ίδιος ο άνθρωπος πίσω από το μοντέλο, ο Kevin Durant, πήραν την απόφαση να κάνουν τα αποκαλυπτήρια στην πόλη που μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

 

Χαλαρός, ευδιάθετος και άκρως κοινωνικός μιλούσε με όλον τον κόσμο για μπάσκετ, παπούτσια και φυσικά τον ίδιο Durant. Με τη φωτογραφική του μηχανή μόνιμα σε θέση ετοιμότητας και το δάχτυλο πάνω από το κουμπί. Άλλωστε αυτός είναι ο τρόπος του.

“Ο Kevin μας είχε φέρει πριν καιρό στο Seat Pleasant, στο γήπεδο, στο σπίτι της γιαγιάς του, στο λόφο. Και εγώ έπαιρνα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα. Μου αρέσει αυτό. Τις αποθηκεύω στον υπολογιστή μου και μετά μπορώ να ανατρέξω και να θυμηθώ τα όσα είδα” έλεγε κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος. Και η απόδειξη; “Πήρα την έμπνευση για αυτά τα χρώματα (το έντονο βεραμάν και το κίτρινο) από το χαλάκι που βρίσκεται στην είσοδο του κλειστού γηπέδου” εξήγησε.

Γενικότερα όλη η σειρά βασίζεται στα “θέλω” του σούπερ-σταρ του ΝΒΑ. Αυτός επέλεξε το 6ο μοντέλο της σειράς να είναι χαμηλό. Αυτός ζήτησε να είναι πιο ελαφρύ. Όπως είπε ο Durant “εγώ ξέρω τι θέλω και αυτός μετά κάνει όλη τη δουλειά”. Για να τον αποθεώσει στη συνέχεια: “Είναι ιδιοφυία. Όπως κι εγώ βελτιώνομαι κάθε χρόνο στο γήπεδο, έτσι κι αυτός βελτιώνεται στον τρόπο που φτιάχνει παπούτσια. Κάθε μοντέλο είναι και καλύτερο”.

 

Πριν φτάσει, όμως, να συνεργάζεται με τον Durant και τον αθλητικό κολοσσό που ονομάζεται ΝΙΚΕ, ο γεννημένος στη Φιλαδέλφεια, Leo Chang ξεκίνησε να ζωγραφίζει. “Οι καθηγητές μου με ενθάρρυναν να ασχοληθώ. Κι έτσι πήγε σε Σχολή Καλών Τεχνών” γυρνάει το χρόνο πίσω στο… μάθημα Καλλιτεχνικών. Όταν αποφοίτησε έπιασε δουλειά σαν intern σε εταιρία παιχνιδιών η οποία “ήταν πολύ καλή εμπειρία, γιατί είχα την ευκαιρία να δω πως γίνεται η όλη διαδικασία, το κάθε βήμα. Και να πω την αλήθεια δεν είναι μεγάλος φαν των παιχνιδιών, αλλά το διασκέδασα αρκετά. Πλέον βλέπω με διαφορετικό μάτι τα παιχνίδια”.

Leo Chang που έχουμε δει τη δουλειά σου; Σε πιο παιδικό δωμάτιο; “Δούλεψα σε πολλά πράγματα. Το πρώτο αν θυμάμαι καλά ήταν κάτι φιγούρες για τα Star Wars και μετά σε κάτι micro-machines”. Γιατί από παπούτσια έχει δει όλος ο κόσμος τη δουλειά του τόσο στη σειρά του Kevin Durant, όσο και σ’ αυτή του Kobe.

 

Τι σκέφτεται, όμως, όταν βγάζει ένα ζευγάρι στο ράφι; “Αρχικά να είναι βολικά τα παπούτσια. Επίσης θέλουμε να προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία στον καταναλωτή. Να έχει να διαλέξει. Είμαστε τυχεροί γιατί το KD ταιριάζει στην πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού, κάτι που είναι σημαντικό” ανέλυσε.

Φεύγει το χούι; Δεν φεύγει… Οπότε και σαν καταναλωτής, σκέφτεται σχεδιαστικά, άρα όταν πάει ο ίδιος να πάει ένα ζευγάρι κοιτάει: “εγώ προσωπικά το χρώμα, αλλά και το σχέδιο. Παρατηρώ δηλαδή το κόψιμο, αν είναι πρωτοποριακό. Είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου. Μου αρέσουν οι καινοτομίες. Αυτό με έσπρωξε προσωπικά από μικρό προς αυτό το χώρο. Η ΝΙΚΕ είχε από παλιά μια εκπληκτική τεχνολογία, βάζοντας συνέχεια καινούργια πράγματα. Ήταν κάτι συναρπαστικό για μένα από την εποχή που πήγαινα στο Δημοτικό.

Τώρα που είμαι σε αυτή τη θέση και μπορώ να δημιουργώ, λέω συνεχώς να σπρώχνουμε διαρκώς προς αυτή την κατεύθυνση. Να μη θεωρήσουμε ότι η εποχή της καινοτομίας πέρασε. Ειδικά με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα” προσθέτει για να υπογραμμίσει:

 

Το KD VI παρουσιάστηκε αρχικά σε πέντε χρώματα, που ταιριάζουν σε πέντε διαφορετικά θέματα. Το κλασσικό (βεραμάν – κίτρινο), το weatherman (μαύρο – ροζ με τα μετεωρολογικά σχέδια), το NY66 (κόκκινο – μωβ), το Bamboo (πράσινο) και το Pre-Heat που έχει πάνω όλα τα χρώματα της ίριδας και μοιάζει με ωρολογιακό μηχανισμό. Λεπτομέρειες εδώ

Η απάντηση στην ερώτηση “ποιο χρώμα προτιμά ο ίδιος” ήταν αναμενόμενη: “Μου αρέσει πολύ το Pre Heat. Είναι τρελό!”. Για να… απειλήσει ότι “υπάρχουν κι άλλα σπουδαία πράγματα που βγαίνουν την άνοιξη” και να ξενερώσει: “αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά”.

Το Pre Heat

 

Λογική κι η επόμενη απορία; Ο διεθυντής σχεδιασμού των παπουτσιών της ΝΙΚΕ παίζει μπάσκετ; “Ναι, λίγο. Αλλά ξέρω ότι δεν είμαι πολύ καλός. Παίζω για πλάκα. Δοκίμασα λίγο την τύχη μου στο γυμνάσιο, αλλά μετά το γύρισα στα άλλα σπορ. Γενικά μου αρέσουν πολύ τα αθλήματα, γιατί σε βάζουν σε μια διαδικασία πειθαρχίας και αυτοελέγχου. Δυστυχώς, όμως, είμαι 1.72 και ξέρω ότι δεν θα γίνω ποτέ καλός”.

Και; “Αυτό έλεγα πριν στα παιδιά που είχαν έρθει στο γήπεδο. Μπορείς πάντα να βρεις ευκαιρίες να μείνεις κοντά στο χώρο που αγαπάς και να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Βρες τι σ’ αρέσει και πάλεψε το”.

Δεν μπορεί να είναι όλοι Kevin Durant. Πρέπει κάποιος να φτιάχνει και τα παπούτσια τους.