GROOMING

Μαλλιά που δεν πρέπει να δοκιμάσεις στο σπίτι

Με αφορμή τις μπούκλες του Bradley Cooper στο American Hustle, θυμόμαστε χτενίσματα σε ταινίες που οι ηθοποιοί θα ήθελαν να ξεχάσουν.

To American Hustle ανοίγει με τον Christian Bale στην πρώτη σκηνή να εκτελεί μια παράξενη ιεροτελεστία κατά την οποία κολλάει με αριστοτεχνικό τρόπο τα μαλλιά-περουκίνι στο γυμνό κεφάλι του. Και πάνω που έχεις καταλήξει πως αυτά είναι τα χειρότερα αντρικά μαλλιά της ταινίας, της χρονιάς, της δεκαετίας, εμφανίζεται ο Bradley Cooper.

Με μικρά μικρά μπουκλόνια στο κεφάλι του, τα οποία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνεντεύξεις του, αφενός ήταν δική του ιδέα για τον ήρωα που υποδύεται, αφετέρου δεν είναι περμανάντ διότι δεν ήθελαν κάτι μόνιμο. Του έπαιρνε 3 ώρες κάθε μέρα να φτιάξει με μικρά ρόλεϊ αυτές τις μπουκλίτσες και ομολογεί, μάλιστα, πως το εν λόγω χτένισμα το ερωτεύτηκε.

Είναι ο μόνος.

Με αφορμή αυτά τα μαλλιά θυμηθήκαμε χτενίσματα, κουρέματα και περουκίνια σε ταινίες που θα έπρεπε, μόλις εμφανίζονται στην οθόνη να υπάρχει από κάτω disclaimer “Do not try this at home”.

Και παρότι το χτένισμα του Bradley μπορεί να το βρεις σε κατάστημα με εποχιακά είδη εκεί γύρω τον Φεβρουάριο, τα χτενίσματα περούκα είναι συνήθως πιο ποιητικά, όπως τα φουσκωτά τσουρέκια του Gary Oldman ως Dracula

το ξεμαλλιασμένο look του Johny Depp ως Ψαλιδοχέρη

 ή τα ράστα του John Travolta στην μεγάλη επιτυχία (2,4 στο imdb) Battlefield Earth.

Και ας μην επεκταθούμε τι συμβαίνει με τις τρίχες στους Άρχοντες των Δαχτυλιδιών και στα Hobbit διότι fantasy movies και κομμωτική μοιάζει να ήταν πάντα δύο έννοιες ασυμβίβαστες. Ακόμη και στον Harry Potter βλέπουμε τον Alan Rickman να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να χαλάσει τα μαλλιά των μικρών μάγων από το κόμπλεξ του που τα δικά του μοιάζουν με του Στάθη Ψάλτη.

Ας μην είμαστε υπερβολικοί όμως, στον 21ο αιώνα δεν βλέπεις κανέναν να κυκλοφορεί με αυτά τα απελπιστικά μαλλιά. Και αυτό γιατί έχουμε περάσει δικό μας επίπεδο απελπισίας, με χτενίσματα όπως π.χ. το μπολάκι-καπελίνο που θα μείνει για πάντα στην κινηματογραφική ιστορία στο κεφάλι αυτού του τύπου:

 

Αυτές οι αφέλειες, οι ωσάν κομμένες με κλαδευτήρι μας γυρνούν ξανά στο sci-fi και μας κάνουν να αναρωτηθούμε, τι θα ήταν ο Spock χωρίς την χαρακτηριστική κουπ του;

Και πόσο στοίχημα πας πως αυτό ακριβώς ζήτησε από τον κομμωτή της η Αντριάνα Μπάμπαλη; Δεν ξέρεις την Άντριανα Μπάμπαλη και δεν είναι εδώ το μέρος να την μάθεις οπότε πάμε παρακάτω, σε μια ταινία που σίγουρα ξέρεις και εκτιμάς, άρα θεωρείται υψηλού κινδύνου για αλλόκοτους get the look πειραματισμούς με τα μαλλιά σου.

Ούτε να το διανοείσαι να πας στην κομμώτρια δείχνοντας σκηνές από το Pulp Fiction γιατί με το καρέ του John Travolta και την περμανάντ του Samuel Jackson, η ταινία περνά στην ανθολογία των πιο weird μαλλιών του σινεμά. Δεν είμαστε σε τέτοια πειράματα κύριοι, πείτε 100 φορές Zed Is Dead και μετανοείτε.  

Ένα κακό μαλλί είναι αρκετό για να καταστρέψει το σεξαπίλ ακόμη και του πιο χοτ ηθοποιού, δεν θα συμφωνούσες με την παραπάνω πρόταση; Θα συμφωνούσες σίγουρα αν θυμόσουν τον ταλαίπωρο Colin Farrell με την οριζοντίως χτενισμένη καράφλα του για τις ανάγκες του Horrible Bosses.

Ποιες γυμνές σκηνές και κασκαντεριλίκια; Αυτές είναι οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας ηθοποιός στην καριέρα του. Όπως επίσης και το να πάρει απόφαση να εμφανιστεί στην οθόνη ως κορίτσι, ενώ υποδύεται αγόρι. Leo από το The Man In The iron Mask, δείξ’ τους πως γίνεται:

Αντρικό πρόσωπο με λεπτά χαρακτηριστικά + απαλά νεραϊδένια ξανθά μαλλιά = κακός συνδυασμός.

Αλλά εντάξει, άτυχες στιγμές υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι όταν οι άτυχες είναι περισσότερες από τις τυχερές, όπως στην περίπτωση που Will Ferrell, που για κάποιο ρόλο η μοίρα του έχει κληρώσει να συμπληρώνουν τα προσβλητικά προς την αισθητική μαλλιά του το μεγάλο κωμικό ταλέντο. Όχι πως ο Ben Stiller ως Zoolander δεν είχε εξόχως απαράδεκτα μαλλιά, όμως φαίνονταν σχεδόν φυσιολογικά μπροστά σε αυτή την καταστροφή:

Αργότερα είδαμε τον Will και με αυτό το πολύ κολακευτικό χτένισμα:

Όπως επίσης και με αυτό:

Και με αυτό:

Και μη βιαστείς να πεις πως αυτή είναι η φύση της κωμωδίας, να βγάζει γέλιο από την υπερβολή της διότι τα χειρότερα – καλύτερα και σαφέστατα τα πιο δραματικά κουρέματα φύτρωσαν στο κεφάλι ενός δραματικού ηθοποιού. Κατηγορία από μόνος του, ο Javier Bardem είναι ο πιο γοητευτικός άντρας με τα πιο απογοητευτικά μαλλιά – τουλάχιστον σε δύο από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του. Ποιος άντρας μπορεί να σηκώσει τέτοιο καλοχτενισμένο πλατινέ αν δεν είναι ο κακός του Skyfall ή ο Thierry Roussel;

Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο εφιαλτικό χτένισμα του για το No Country for Old Men, μια κουάφ που μπορεί από μόνη της να στοιχειώσει τα όνειρά μας. Με το που αντικρύζεις αυτά τα καλοχτενισμένα μαλλιά με την πλαϊνή χωρίστρα να πλαισιώνουν αυτό το σκοτεινό πρόσωπο ξέρεις πως κάτι πάει πολύ, πολύ στραβά.

Και τέλος, ο πρωταθλητής. Ο άντρας με τα πολλά πρόσωπα, ο ήρωας με τα πολλά μαλλιά. Το είδωλο της κομμωτικής τέχνης προς τιμήν του οποίου δημιουργήθηκε, πριν μερικά χρόνια, αυτό: