GROOMING

Μεγάλε, μου πιάνεις την ενυδατική;

Το να περιποιείσαι τον εαυτό σου σε κάνει λιγότερο άντρα; Την απάντηση προσπαθεί να δώσει το Mansome, ένα ντοκιμαντέρ για την έννοια του ανδρισμού στα χρόνια των μετροσέξουαλ.

Τα γυρίσματα για τον νέο κύκλο του Arrested Development ξεκίνησαν, τι έκαναν όμως οι Jason Bateman και Will Arnett όλο αυτόν τον καιρό; Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, μανικιούρ, πεντικιούρ και μάσκες ομορφιάς. Προφανώς όχι στο σπίτι τους (ή μπορεί και εκεί, δεν ξέρουμε), αλλά για τις ανάγκες του Mansome, στο οποίο οι Bluths πρωταγωνιστούν και κάνουν την παραγωγή. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Morgan Spurlock, που ίσως τον θυμάσαι από το Super Size Me, το ντοκιμαντέρ στο οποίο έτρωγε MacDonalds για 30 μέρες και το οποίο του χάρισε 11 κιλά, προβλήματα υγείας και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Τι σημαίνει όπως Mansome; Πρόκειται για έναν νεολογισμό που προκύπτει από τις λέξεις «Man» και «Handsome», τον οποίο το Urban Dictionary ορίζει ως «ένα επίθετο που χαρακτηρίζει έναν άντρα που είναι ανδροπρεπής και όμορφος ταυτόχρονα». Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στο να εξερευνήσει πότε το ένα λειτουργεί εις βάρος του άλλου, δηλαδή πότε το να είσαι πολύ ανδροπρεπής σε κάνει λιγότερο όμορφο αλλά και το αντίστροφο, πώς το να είσαι περιποιημένος στην τρίχα σε κάνει να δείχνεις λιγότερο άντρας.

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν χιουμοριστικά, με τους Paul Rudd, Adam Carolla και Ζακ Γαλυφιανάκη να μιλάνε στην κάμερα για την δική τους έννοια της ανδρικής ταυτότητας και τις grooming συνήθειές τους. Εκτός από την κωμική διάσταση, όμως, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να φωτίσει το ζήτημα και επιστημονικά, με συνεντεύξεις από ανθρωπολόγους, ειδικούς της κοσμετολογίας, διευθυντές περιοδικών και πολλών άλλων.

Σε μεγάλο βαθμό, ο Spurlock ασχολείται με… τρίχες. Πρέπει ο άντρας να ασχολείται μαζί τους ή όχι; Μπορεί η αποτρίχωση, μαζί με το φυσικό σου πουλόβερ, να σου αφαιρέσει και πόντους ανδρισμού; Ο Jack Passion, ο πλέον γνωστός μουσάτος της Αμερικής, νικητής για το καλύτερο μούσι σε διάφορους διαγωνισμούς (ναι, υπάρχουν τέτοιοι) ισχυρίζεται πως ο άντρας πρέπει να παραμένει όπως τον έκανε η φύση, τριχωτός, διαφορετικά μοιάζει με μικρό αγόρι. Ένας μετροσέξουαλ σχεδιαστής μόδας, από την άλλη, υποστηρίζει πως ο άντρας δείχνει στα καλύτερά του όταν είναι περιποιημένος και φρεσκοξυρισμένος. Ένας μπρουτάλ παλαιστής αφαιρεί συστηματικά όλες τις τρίχες από το μυώδες κορμί του, διότι το επάγγελμά του τον υποχρεώνει να το κάνει. Είναι αυτός ο άντρας λιγότερο αρσενικό από εσένα;

Ανάμεσα στις συνεντεύξεις παρεμβάλλονται αστείες σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές του Arrested Development περνάνε τη μέρα τους μέσα σε ένα spa: κάνουν μασάζ, κάνουν πεντικιούρ, κάνουν μάσκες προσώπου. «Θέλουμε να είμαστε όμορφοι όπως οι γυναίκες», λέει ο Jason Bateman, «αφαιρούμε τις τρίχες μας, προσέχουμε το δέρμα μας – βασικά κάνουμε τα ίδια πράγματα με εκείνες, απλά εμείς κρατάμε μυστικότητα για αυτό».

Είναι ντροπή ένας άντρας να θέλει να δείχνει όσο το δυνατόν πιο ωραίος και να χρησιμοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες για να το καταφέρει; Είναι έτοιμη η κοινωνία να αποδεχθεί όλους εκείνους τους άντρες που αδιαφορούν για το πως θα χαρακτηριστούν και συνεχίζουν αμέριμνοι να απολεπίζουν το δέρμα τους; Ο χρόνος που αφιερώνεις στο grooming σου είναι ενδεικτικός για τη σεξουαλικότητά σου;

Όλα τα παραπάνω σε απασχολούν – αυτό γίνεται σαφές από τα σχόλια που αφήνεις κάτω από τα άρθρα αντρικής περιποίησης του ONEMAN, στα οποία διατυπώνεις παγιωμένες θέσεις για ζητήματα όπως η αποτρίχωση ή το αντρικό πεντικιούρ. Το Mansome έρχεται να σε προβληματίσει σχετικά με το κατά πόσο αυτές οι θέσεις είναι πραγματικά δικές σου ή απλά συμμορφώνεσαι με κοινωνικούς κανόνες που έχουν φτιαχτεί πριν από σένα, για σένα.