GROOMING

O άνδρας στο πέρασμα του χρόνου

Για να φτάσουμε στα χρόνια της απενοχοποίησης του ξυρισμένου αντρικού στήθους, περάσαμε από άλλα στάδια απενοχοποιήσεων, με τα οποία παραείμαστε επιεικείς.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανδρών με βάση τις τρίχες που φέρουν στο στήθος. Αυτοί που δεν φέρουν τρίχες στο στήθος και αυτομάτως περνούν στον εξώστη με τους ουδέτερους κριτές, αυτοί που φέρουν και είναι τόσο περήφανοι γι’ αυτές που στο τσακίρ κέφι τις στολίζουν και με μια χρυσή καδένα και τέλος, αυτοί που φέρουν και σκέφτονται πολύ σοβαρά να τις ξυρίζουν μια στο τόσο.

Και οι τρεις κατηγορίες είναι γεμάτες με άντρες που είναι φίλοι μας. Απλά, αν προκύπτει ένα συμπέρασμα κοιτώντας τον άνδρα στο πέρασμα του χρόνου είναι ότι ανέκαθεν ενδιαφερόταν για το στιλ και για το τι θα κάνει με τις τρίχες που ήταν πάντα εκεί.

Το Gillette BODY και τα εκπληκτικά του βίντεο προσφέρουν την απαραίτητη εισαγωγή πριν παρατηρήσουμε πιο διεξοδικά την πορεία του ανδρικού στιλ και grooming με τα χρόνια.

 

Τα χρόνια του εμφατικού μουσιού

Δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα στρίψιμο του κεφαλιού δεξιά και ένα στρίψιμο του κεφαλιού αριστερά για να αντιληφθείς ότι η απόλυτη τάση μεταξύ των ανδρών και των τριχών τους είναι το μακρύ και πυκνό μούσι. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρα “Να ‘χαμε μούσια να αφήνουμε”, φιλοσοφία που έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της μπάρας ενός μαγαζιού. Δες πώς πριν όχι πάνω από τέσσερα-πέντε χρόνια, ‘γκρινιάζαμε’ για όλους τους μπάρμεν του λεκανοπεδίου που φτιάχνουν κοκτέιλ με ένα μούσι μέχρι το πάτωμα και πώς η κυριαρχία του μουσιού έχει εξαπλωθεί πλέον και έξω από τις μπάρες. Μην πας μακριά. Δες πώς ξεκίνησε ο Μύρωνας Στρατής και πώς συνεχίζει σήμερα.

Το θέμα είναι ότι, κοιτώντας επτά, οκτώ, δέκα δεκαετίες πίσω, πέφτουμε αβίαστα σε εποχές που το μούσι ήταν εκεί, ακούνητο στα πρόσωπα των ανδρών. Σαφώς έλειπαν τα καρέ πουκάμισα και τα τατουάζ-μανίκια, σαφώς οι mixologists παρέπεμπαν περισσότερο σε φαρμακοποιούς παρά σε τύπους που ανακατεύουν ποτά μεταξύ τους, αλλά το μούσι ήταν εκεί. Αγέρωχο. Πληθωρικό. Και φυσικά περιποιημένο.

Το μουστάκι των προγόνων του Wolverine

Η απάντηση στο εμφατικό μούσι ήρθε με μια facial hair αντίδραση που δεν έμοιαζε ούτε με μούσι ούτε με σκέτο, θαρραλέο μουστάκι. Το μουστάκι που ενωνόταν σαν ένα πέταλο με τις χοντρές φαβορίτες, αφήνοντας ξυρισμένο το κομμάτι κάτω από το στόμα. Ο Wolverine θα ήταν πολύ ενθουσιασμένος στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Θα ένιωθε τόσο μέσα στα πράγματα. Θα ένιωθε fashion icon.

Με εξαίρεση τον Lemmy που μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει, η μαύρη αλήθεια είναι ότι αυτή η τροπή των πραγμάτων είναι μάλλον η λιγότερη κολακευτική απ’ όλες τις τροπές που πήρε το αντρικό στιλ με την πάροδο των χρόνων. Αυτό δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι τα μούσια Wolverine δεν χρειάζονται μεράκι, περιποίηση και χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη.

Χρειάζονται ώρες.

Όταν το μουστάκι έγινε ο καινούργιος μπερές

Ο Wolverine φεύγει, και κάπου στα 40s ο άντρας καλλιτέχνης (της ψυχής ή και γενικότερα) έρχεται. Το ανεκδιήγητο μουστάκι-φαβορίτα δίνει τη θέση του στο λεπτό μουστάκι και μαζί με αυτό, το ντύσιμο και η αφοσίωση του άντρα στο στιλ του γνωρίζουν καινούργιο ιστορικό υψηλό. Ο Σαλβαντόρ Νταλί σαφώς και δεν είναι ο πιο ‘κανονικός’ τύπος που έζησε και δημιούργησε ποτέ στην Ευρώπη, αλλά ρίξε μια ματιά σε αυτό που πρότεινε στιλιστικά. Λεπτή γραμμή στο μουστάκι (ή ενίοτε, τρελή γραμμή στο μουστάκι που γινόταν τσιγκελωτό ανάλογα τα κέφια του), πουκάμισα που δεν περνάνε απαρατήρητα και ενισχυμένη τρέλα στο μάτι.

Δεκαετίες πριν οι μπάρμεν των 10s κάνουν τη μετάβαση από το απαραίτητο για την πρόσληψή τους μούσι στο περιποιημένο μουστάκι με το τριμάρισμα και το κερί του, οι άντρες των 40s το συνδύαζαν με άχαστη μπριγιαντίνη στο κοντοκουρεμένο μαλλί. Το στιλ γινόταν πιο λακωνικό, πιο συγκεκριμένο και λιγότερο θορυβώδες.

Η αρρενωπότητα των 50s

Ο Έλβις δεν είχε μουστάκι. Ο Έλβις δεν θα μπορούσε να έχει μουστάκι. Η φαβορίτα επιστρέφει για να ισοφαρίσει λίγο την παντελώς άτριχη κατάσταση στα αντρικά πρόσωπα. Το ξυράφι έρχεται για να μείνει στο αντρικό πρόσωπο μέχρι να μην υπάρχει τίποτα εκτός από μια παχιά φαβορίτα.

Οι άντρες ξυρίζονται κόντρα, ο Έλβις αφήνει ένα ψηλό κοκοράκι στο μαλλί και τα μάγουλα παίρνουν την εκδίκησή τους μετά από μπόλικα φεγγάρια στην ανυποληψία λόγω μουσιού ή λόγω μουστακιού που μοιραία τράβαγε όλη την προσοχή στο κέντρο του αντρικού προσώπου.

Στα 50s το διακύβευμα είναι η φράντζα ή το κοκοράκι ή το καλοχτενισμένο Don Draper μαλλί. Στα 50s το διακύβευμα είναι το μαλλί και η αρρενωπότητα εξασφαλίζεται από το απλό ντύσιμο, την απλή λευκή φανέλα και τα μεγέθη του μοιραίου στο βλέμμα και στην πόζα.

60s, 70s και παντελής επικράτηση της τρίχας

Θα έλεγε κανείς ότι τα 60s και τα 70s δεν ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο fashion icon ή ότι ανήκουν σε όλα τα icons μαζί. Αυτό που επικρατεί στις απαρχές του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα είναι η παντελής έλλειψη φορμών και νόρμας. Το ξυράφι και το ψαλίδι περνούν με διαφορά τις πιο ξεκούραστες δεκαετίες τους, καθώς η εντολή είναι μία: Δεν υπάρχει εντολή. Αφήστε τα πάντα να μεγαλώσουν.

Τα μαλλιά μακραίνουν άγρια και απερίσπαστα, τα μουστάκια αφήνονται πυκνά και πολλές φορές με τάσεις διεκδίκησης της δόξας του κάτω μέρους του στόματος. Και πες, εντάξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το έχουμε ξαναδεί αυτό το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο αντρικό πρόσωπο.

Αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί είναι τα πουκάμισα να ανοίγουν μέχρι τόσο χαμηλά στο στέρνο και την τρίχα να κάνει την επανάστασή της μέσα από το ύφασμα. Όχι, αυτό δεν το ‘χουμε δει. Τα παιδιά των λουλουδιών φορούν στεφάνια στα μαλλιά, προσθέτουν μπιχλιμπίδια στην εμφάνισή τους, αλλά φευ, οι τρίχες θα μείνουν εκεί που πρέπει. Πάνω τους.

Στα 80s τα πράγματα γίνονται λίγο πιο απλά. Οι υπερβολές μαζεύονται, οι βάτες στα σακάκια δεν ποινικοποιούνται με κανέναν τρόπο, το μαλλί γίνεται πιο ατημέλητο (ακόμα και στις Τραβόλτα περιπτώσεις που το τζελ μοιάζει αστείρευτο) και συγγνώμη, αλλά εδώ έχουμε έρθει για να ζήσουμε το συναίσθημα και στη στιγμή. Το στιλ μπορεί να περιμένει λίγο.

Η κουκκίδα τρίχας κάτω από το στόμα είναι ολόκληρα τα 90s

Στα 90s, το μαλλί μακραίνει και πάλι, αλλά το πρόσωπο το αφήνει ασυνόδευτο. Το μούσι παίρνει τις τελευταίες ανάσες ξεκούρασης στον πάγκο πριν επανέλθει στα 00s και μείνει ουσιαστικά για πάντα μαζί μας. Η δεκαετία είναι grunge, τα πουκάμισα επιστρέφουν με μεγάλο καρό και το μαλλί φτάνει μέχρι τους ώμους, αλλά όχι παρακάτω. Η κατάσταση είναι σαφώς πιο ροκ από τα χορευτικά 80s, αλλά τίποτα δεν προμηνύει το απόλυτο στιλιστικό ανδρικό alert στα ξεκίνημα του 21ου αιώνα.

Φωτίζοντας δεκαετίες ανδρικού στιλ, είναι αυταπόδεικτο ότι ο άντρας δεν ανακάλυψε την περιποίηση και το ξυράφι χτες. Το Gillette BODY έρχεται να αφαιρέσει τις τρίχες από οποιοδήποτε σημείο είναι ανεπιθύμητες, γιατί αυτό είναι το παιχνίδι πια. Μετά από έναν αιώνα ασταμάτητων grooming αλλαγών, το μομέντουμ ευνοεί τα ξυρισμένα αντρικά σώματα, αλλά δεν τα επιβάλλει. Παρέχει την ευκολία για ξυρισμένο στήθος ή πλάτη, αλλά δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο ή εκτός μόδας. Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες των καιρών μας. Η απόλυτη ελευθερία του στιλ και του τι θα κάνεις με τις τρίχες σου. Αναμφίβολα πάντως, η τάση των καιρών μας είναι η αφαιρετική. Τρίχες που ενοχλούν δεν μακροημερεύσουν πια στο κορμί μας.