©2015/Richard Shotwell/Invision/AP
GROOMING

Ο φυσικός τρόπος για να γυρίσεις τις γκρίζες τρίχες στο αρχικό τους χρώμα

Αν το μαλλί σου έχει αρχίσει να γκριζάρει, υπάρχει τρόπος να το προλάβεις χωρίς να αποταθείς στην επιστήμη.

Eίναι αλήθεια: το ψυχολογικό στρες γκριζάρει τα μαλλιά. Γιατί; Όπως έδειξε έρευνα που έκανε το Columbia University Irving Medical Center, ενημέρωσε ότι για όλα φταίνε τα μιτοχόνδρια. Θα σου μιλήσω αργότερα για αυτά. Τώρα θέλω να σου πω κάτι άλλο: ότι μπορείς να ξεφορτωθείς τις γκρίζες τρίχες. Μην άγχεσαι. Δεν εννοώ με βαφή -που και αυτό να κάνεις, δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Το ερευνητικό κέντρο ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης, στις 22 του μήνα.

Βάσει αυτών που φάνηκαν την περίοδο της έρευνας, επιβεβαιώθηκε πως το άγχος επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών, εν τούτοις προς έκπληξή τους οι επιστήμονες είδαν πως το φυσικό χρώμα αποκαθίσταται, όταν μειώνεται το στρες. Αυτό ήλθε σε αντίθεση με συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που έγινε σε ποντίκια και κατέληξε στο ότι εφόσον γκριζάρουν τα μαλλιά, δεν επανέρχονται ποτέ.

Ο Martin Picard, επικεφαλής της μελέτης που διάβασες από πάνω είναι αναπληρωτής καθηγητής της συμπεριφορικής ιατρικής (στην ψυχιατρική και την νευρολογία). Επισήμανε ότι «η κατανόηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στις γκρίζες τρίχες να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε νέα στοιχεία, επί της ευπλαστότητα της ανθρώπινης γήρανσης γενικά και το πώς μπορεί να επηρεάζεται από το στρες.

Τα δεδομένα μας προσθέτουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι αποδείξεων που δείχνουν πως η ανθρώπινη γήρανση δεν είναι γραμμική, πάγια βιολογική διαδικασία, αλλά ίσως -τουλάχιστον έως κάποιον βαθμό- μπορούμε να τη σταματήσουμε ή και να την αναστρέψουμε, προσωρινά».

Ο στόχος της έρευνας ήταν η γήρανση

Η ομάδα του Picard είχε ως στόχο να διερευνήσει τα της γήρανσης, μέσω της μελέτης των τριχών. «Όπως οι δακτύλιοι σε ένα δέντρο, κρατούν πληροφορίες για τις περασμένες δεκαετίες της ζωής του, έτσι και οι τρίχες περιέχουν πληροφορίες για τη δική μας βιολογική ιστορία. Όταν μεγαλώνουν, βρίσκονται κάτω από το δέρμα ως ωοθυλάκια και υπόκεινται στην επίδραση των ορμονών του στρες, όπως και σε αυτήν άλλων πραγμάτων που συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό μας. Μόλις μεγαλώσουν οι τρίχες και βγουν από την κεφαλή, σκληραίνουν και μένουν σε αυτές τις θέσεις, σε σταθερή μορφή.

Παρ’ ότι οι άνθρωποι πίστευαν για πολύ καιρό πως το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι επιστήμονες δεν συμφωνούσαν επί του πώς γίνεται η σύνδεση, εξαιτίας της έλλειψης ευαίσθητων μεθόδων που μπορούν να συσχετίσουν με ακρίβεια τους χρόνους του άγχους και της απόχρωσης των μαλλιών, σε ένα μόνο θύλακα».

Λύση δεν υπήρχε. Τη δημιούργησαν

Οι άνθρωποι του Columbia University Irving Medical Center ανακάλυψαν τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, όταν η Ayelet Rosenberg τη δημιούργησε. Ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για να συλλάβει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες μικροσκοπικών κομματιών ανθρωπίνων μαλλιών, ώστε να ποσοτικοποιήσει την έκταση της απώλειας χρώματος σε κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια. Κάθε «φέτα» που ήταν περίπου το 1/20 του χιλιοστού, αντιπροσώπευσε την ανάπτυξη των τριχών σε μια ώρα.

«Εάν βλέπετε την τρίχα με τα μάτια σας, δεν θα καταλάβετε πως διαφοροποιείται το χρώμα. Εκτός και αν υπάρχει τεράστια αλλαγή. Κάτω από το σαρωτή υψηλής ανάλυσης, είδαμε μικρές, λεπτές παραλλαγές στο χρώμα και τις μετρήσαμε».

Χρησιμοποιήθηκαν 100 μοτίβα με χρώματα μαλλιών (ανδρών και γυναικών). Οι σκουρόχρωμες τρίχες είναι το κόκκινο που βλέπεις από πάνω. Όσο 'ανοίγει' γίνεται κίτρινο και μετά μπλε. / Columbia University Irving Medical Center
Χρησιμοποιήθηκαν 100 μοτίβα με χρώματα μαλλιών (ανδρών και γυναικών). Οι σκουρόχρωμες τρίχες είναι το κόκκινο που βλέπεις από πάνω. Όσο ‘ανοίγει’ γίνεται κίτρινο και μετά μπλε.

 

Τότε ήταν που οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποιες γκρι τρίχες είχαν ανακτήσει το φυσικό τους χρώμα, διαπίστωση που δεν υπήρχε σε καμία έρευνα που είχε γίνει έως τότε. Όταν οι αλλαγές στους χρωματισμούς μπήκαν -χρονικά- δίπλα στις καταγραφές των ημερολογίων στρες, φάνηκε η σύνδεση μεταξύ άγχους και γκριζαρίσματος. Που προέκυπτε σε αυξημένες δόσεις στρες και εξαφανιζόταν, όταν εξαφανιζόταν και το άγχος. «Σε μια περίπτωση, κάποιος είχε πάει διακοπές και στο διάστημα αυτό οι τρίχες του έγιναν ξανά μαύρες».

Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε επαναφέρουμε το original χρώμα

Στη μελέτη τονίστηκε ότι «βάσει του μαθηματικού μοντέλου μας, πιστεύουμε ότι οι τρίχες των μαλλιών χρειάζεται να φτάσουν σε ένα όριο, ώστε να αρχίσουν να γκριζάρουν. Στη μέση ηλικία, όταν οι τρίχες είναι κοντά σε αυτό το όριο εξαιτίας της βιολογικής ηλικίας και άλλων παραγόντων, το στρες θα σπάσει αυτό το όριο και θα γίνει η μετάβαση στο γκρι χρώμα. Δεν πιστεύουμε πως η μείωση του άγχους σε έναν 70χρονο που έχει για χρόνια γκρι μαλλιά, μπορεί να τα επαναφέρει στη φυσική απόχρωση. Ή ότι μεγάλο στρες μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά ενός 10χρονου».

Αλλά πώς το άγχος κάνει γκρι τα μαλλιά μας

Οι επιστήμονες του Columbia University Irving Medical Center μέτρησαν τα επίπεδα χιλιάδων πρωτεϊνών που έχουν τα μαλλιά μας και πώς άλλαζαν κατά μήκους κάθε τρίχας. Παρατηρήθηκαν αλλαγές σε 300 πρωτεΐνες στις αλλαγές χρώματος. Εν συνεχεία, οι ειδικοί ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο που τους ενημέρωσε ότι οι αλλαγές που προκαλεί το άγχος στο μιτοχόνδριο μπορεί να είναι η απάντηση για την ικανότητα που έχει να γκριζάρει τα μαλλιά μας.

«Συχνά ακούμε πως τα μιτοχόνδρια είναι εργοστάσια του κυττάρου -δίνουν την ενέργεια. Αυτός όμως, δεν είναι ο μόνος ρόλος που παίζουν. Είναι μικρές κεραίες, μέσα στο κύτταρο, που ανταποκρίνονται σε διάφορα σήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν πως το γκριζάρισμα τριχών είχε προκληθεί από μη αναστρέψιμη απώλεια βλαστικών κυττάρων στο θυλάκιο των μαλλιών». Στη δική τους περίπτωση, το χρώμα δεν επανέρχεται ποτέ στο φυσικό. Στην περίπτωση των ανθρώπων μπορεί να επανέλθει «γιατί όπως έδειξαν τα δεδομένα μας, οι άνθρωποι έχουμε πολύ διαφορετική βιολογία τριχοθυλακίων από τα ποντίκια».