ΜΟΔΑ

Ο 85χρονος Kurt Klaus κάνει τα smartwatches να μοιάζουν παιχνιδάκια για μωρά

Ανακαλύπτουμε ξανά τον ορισμό του πραγματικά “έξυπνου” ρολογιού μέσα από έναν θρυλικό ωρολογοποιό της IWC Schaffhausen.

Ο κόσμος μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: Σε εκείνους που η ώρα είναι ακόμα ένα ψηφιακό δεδομένο που χάνεται μέσα σε δεκάδες άλλες πληροφορίες που τους παρέχει το ψηφιακό gadget της επιλογής τους και σε εκείνους που η έννοια του χρόνου είναι το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς της ημέρας τους.

Το να γνωρίζεις τι ώρα είναι και να ξεκινάς κάθε μέρα σου με αυτό το στοιχείο ως κεντρικό σημείο αναφοράς ίσως, αρχικά, να μοιάζει με κάτι που θα έκαναν οι γονείς σου ή και άνθρωποι περασμένων εποχών. Όμως η ώρα που θα ξυπνήσεις το πρωί, που θα φτάσεις στο γραφείο ή στη σχολή, που θα δώσεις το παρόν σε μια σημαντική συνάντηση, που θα εμφανιστείς σε μια γιορτή ή ένα ραντεβού είναι πάντα σημαντική. Όταν άργησα για πρώτη φορά στο πιο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού μου επειδή είχε κλείσει η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου μου, τότε πραγματικά εκτίμησα την αξία ενός καλού ρολογιού όπως αυτά του διαχρονικού brand IWC Schaffhausen.

 

Γι’ αυτό λοιπόν παρακάτω θα σου αποδείξω πώς ένα ρολόι μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα smartwatch λειτουργώντας ως fashion statement, ως κόσμημα και παράλληλα ως ένας αξιόπιστος “βοηθός”.

Για να αποδείξω του λόγου το αληθές θα χρησιμοποιήσω  μια σειρά από ξεκαρδιστικά video από την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια του brand Υψηλής Ωρολογοποιίας IWC που αναδεικνύει τη σύγκριση ανάμεσα στα ψηφιακά smartwatches και στα διαχρονικά μηχανικά ρολόγια. Άραγε ποιo είναι το πιο γνήσια έξυπνο;

Η ιδέα: Ο θρυλικός σχεδιαστής ρολογιών της IWC, Kurt Klaus (θα μάθουμε λίγο παρακάτω περισσότερα για εκείνον), θέλει να αγοράσει ένα ‘έξυπνο’ ψηφιακό ρολόι. Πριν να φτάσει στο ταμείο όμως κάνει στον πωλητή ορισμένες βασικές ερωτήσεις για τα χαρακτηριστικά του.

Πώς αλλάζουμε τη ζώνη ώρας;

Πόσο διαρκεί η μπαταρία;

Κάθε πότε χρειάζεται σέρβις;

“Μα γιατί να είναι ΤΟΣΟ περίπλοκα;” είναι το ερώτημα που προκύπτει σε κάθε ένα από τα παραπάνω video. O Klaus και ο μονίμως απορημένος πωλητής μπλέκουν με δαιδαλώδη settings για να αλλάξουν τη ζώνη ώρας, μιλάνε για περίπλοκες συνδεσμολογίες και μετράνε updates ανά ημέρα, μήνα και χρόνο. Όλα τα παραπάνω είναι τόσο περίπλοκα που στο τέλος σε πιάνει πονοκέφαλος!

Κάπου εδώ – ευτυχώς- έρχεται η ήρεμη δύναμη της IWC. Αναλύοντας τα μηχανικά ρολόγια της IWC ξεκινάμε από ένα κεντρικό σημείο: Ότι ένας καρπός που φοράει ένα ρολόι υψηλής ωρολογοποιίας IWC, με τον περίφημο μηχανισμό του Portugieser Perpetual Calendar, δίνει κατευθείαν το δικό του statement και ξεχωρίζει ανάμεσα στους χιλιάδες καρπούς χεριών που ψάχνουν ανάμεσα σε κινητά και tablet για να μάθουν την ώρα.

Tι είναι όμως το Portugieser Perpetual Calendar (διηνεκές ημερολόγιο);

Πρόκειται για ένα μηχανισμό, που κατασκεύασε ο ίδιος ο Klaus τη δεκαετία του 1980, ο οποίος αποτελείται από 80 μηχανικά μέρη και χωράει στην κάσα ενός ρολογιού χειρός. Το διηνεκές ημερολόγιο προβλέπει όλες τις ιδιορρυθμίες του Γρηγοριανού ημερολογίου ενώ μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα μέσω της κορόνας.  Σε αντίθεση με ένα smartwatch, το μηχανικό power reserve του Portugieser, διαρκεί επτά ημέρες ενώ το ημερολόγιο του δεν χρειάζεται χειροκίνητη διόρθωση έως και το έτος 2100. Κι αυτό γιατί είναι σε θέση να αναγνωρίζει αυτόματα τα διαφορετικά μεγέθη των μηνών καθώς και να προσθέτει μια επιπλέον ημέρα στα δίσεκτα έτη. Η ένδειξη της φάσης της Σελήνης που διαθέτει, δε, είναι τόσο ακριβής που αποκλίνει κατά μόλις μια ημέρα από την πραγματική φάση της Σελήνης κάθε 577,5 χρόνια.

Στα παραπάνω videos της ξεκαρδιστικής καμπάνιας της IWC που παρακολούθησες το φινάλε μένει πάντα ανοιχτό. Αυτό συμβαίνει γιατί η IWC θέλει να προκαλέσει τον θεατή, εσένα, να σκεφτείς τι ορίζεις εσύ, τελικά, ως “έξυπνο”. Είναι κάτι που “κουβαλάει” gigabytes (κατά μεγάλο μέρος άχρηστης) πληροφορίας ή ένα διαχρονικό θαύμα της μηχανικής, μια ήρεμη δύναμη που αγκαλιάζει τον καρπό σου; Η IWC θέτει το ερώτημα. Εσύ καλείσαι να απαντήσεις…