ΡΟΛΟΙ

Περιπέτεια στην Αφρική με ελβετική σφραγίδα

Το Oris Okavango Air Rescue Limited Edition αντλεί έμπνευση από ένα τοπίο που συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα του κόσμου αλλά και απ’ το φιλανθρωπικό έργο του ομώνυμου οργανισμού αεροδιάσωσης που κάνει τη διαφορά στην Μποτσουάνα.

Απόδοση και λειτουργικότητα, συνδυασμένες με την ιδιαίτερη αισθητική του φυσικού τοπίου που έχει αποτελέσει την έμπνευσή του: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Oris Okavango Air Rescue Limited Edition, ενός από τα πιο όμορφα ρολόγια που είδαμε το 2021.

Η Oris τιμά την 10η επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού διάσωσης της Botswana, «Okavango Air Rescue», την ιστορία του οποίου θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για το ρολόι, που δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα pilot watch.

Βασίζεται στην πετυχημένη συνταγή του Big Crown ProPilot, που με τη στιβαρή του κάσα, το ευανάγνωστο καντράν και τη μεγάλη κορώνα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για πιλότους, ενώ είναι αφιερωμένο στο έργο των Christian Gross και Misha S. Kruck, των ανθρώπων πίσω από τον O.A.R. Το πράσινο καντράν του αντλεί έμπνευση από τα λιβάδια γύρω απ’ τον ποταμό Οκαβάνγκο στη Μποτσουάνα, φυσικό τοπίο που εκείνοι επέλεξαν για πεδίο δράσης τους.

01 751 7761 4187-Set_ig_feet_1080x1080px.jpg Watch Name: Oris Okavango Air Rescue Limited Edition
01 751 7761 4187-Set_ig_feet_1080x1080px.jpg
Watch Name: Oris Okavango Air Rescue Limited Edition

Είναι η απεικόνιση του τοπίου που αντικρίζει από ψηλά ένας πιλότος της O.A.R. Συνοδεύεται από ένα ταιριαστό πράσινο λουράκι που επιμελήθηκε η Erikas Originals, με την τεχνογνωσία της στα λουράκια «ειδικών αποστολών». Η ειδική αυτή έκδοση δηλώνει για μία ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη της Oris σε οργανισμούς που φέρνουν αλλαγές προς το καλύτερο. Ο Ο.Α.R γίνεται, μετά τη Rega και τη Royal Flying Doctor Service Of Australia, ο τρίτος οργανισμός αεροδιάσωσης με τον οποίον συνεργάζεται η ελβετική ωρολογοποιία. 

Πίσω απ’ το εντυπωσιακό του καντράν κτυπά ο αυτόματος μηχανισμός Oris 751 με ενεργειακή αυτονομία 38 ωρών, που διαθέτει λειτουργίες fine timing και stop second, για ακριβέστερη και ομαλότερη ρύθμιση της ώρας, ενώ προσφέρει και ένδειξη ημερομηνίας με διορθωτή. Το ρολόι είναι κατάλληλο για καταδύσεις και αδιάβροχο μέχρι τα 100 μέτρα, χάρη και στη βιδωτή κορώνα ασφαλείας από ανοξείδωτο ατσάλι. Από το ίδιο υλικό είναι φτιαγμένη και η κάσα, που έχει διάμετρο 41 χιλιοστών, ενώ στο καντράν οι δείκτες και οι ενδείξεις φέρουν φωσφορίζον υλικό. Εκτός από το υφασμάτινο λουράκι, όποιος αποκτήσει το ξεχωριστό αυτό ρολόι θα βρει ένα ακόμη -καφέ δερμάτινο αυτή τη φορά- από το ίδιο υλικό και στο ίδιο χρώμα με την απίθανη θήκη ταξιδιού που το φιλοξενεί και που συμπληρώνει με τον ιδανικότερο τρόπο όλο το πνεύμα αφρικανικής περιπέτειας που αναδύει το Oris Okavango Air Rescue Limited Edition. Η αναμφισβήτητα ανταγωνιστική του τιμή, στα 1900 ευρώ, υποδηλώνει ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής του θα πρέπει να δείξει μια σχετική βιασύνη να το αποκτήσει, γιατί το μοντέλο κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση μόλις 2011 κομματιών.

Η έμπνευση για το Oris Okavango Air Rescue Limited Edition

Η απάντηση σε μερικά απ’ τα σημαντικότερα ιστορικά ερωτήματα βρίσκεται συνήθως στη γεωγραφία. Απ’ το γιατί ο ανθρώπινος πολιτισμός ξεκίνησε στη Μεσοποταμία μέχρι τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής κουλτούρας ή το πώς εξελίχθηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πολλές φορές η εξήγηση δίνεται με μια ματιά σ’ ένα χάρτη. Κι απ’ τους χάρτες των επτά ηπείρων της Γης, δεν υπάρχει πιο σαφής απ’ τον γεωμορφολογικό χάρτη της Αφρικής. Καταπράσινος στη ζώνη του ισημερινού, ξεθωριάζει προς το Βορρά, για να καταλήξει στην τεράστια, κίτρινη ζώνη της Σαχάρας. Το ίδιο συμβαίνει και προς το Νότο, με τις άγονες εκτάσεις να κυριαρχούν στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και τη Μποτσουάνα: Αυτή είναι η επιβλητική, πανέμορφη και επικίνδυνη έρημος -ή, πιο σωστά, ξηρή σαβάνα- Καλαχάρι.

Μια πιο κοντινή ματιά στο βορειοανατολικό της άκρο αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ένα σύστημα από φλέβες και αρτηρίες δίνει ζωή στο άγονο τοπίο, ένα καταπράσινο τρίγωνο που μοιάζει σαν ατέλεια της φύσης -κι όμως πρόκειται για ένα από τα θαύματά της. Καλωσόρισες στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο!

Okavango Air Rescue
Okavango Air Rescue

Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (το χιλιοστό, μάλιστα, που προστέθηκε στη λίστα), αλλά κυρίως ένα από τα εντυπωσιακά τοπία σε όλο τον κόσμο, με έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τα παρακλάδια ενός ποταμού που φουσκώνει και ξεφουσκώνει, δημιουργώντας έλη, λιμνοθάλασσες και χιλιάδες νησιά και φιλοξενώντας όλα τα άγρια ζώα της ηπείρου. Κι όπως στην υπόλοιπη Αφρική, έτσι κι εκεί ζουν μικρές κοινότητες ανθρώπων, εθνικές ομάδες που ελάχιστη σχέση έχουν με τα σύνορα που χάραξαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες όταν αποχώρησαν από την περιοχή, απομακρυσμένες η μία από την άλλη, με τις δικές τους γλώσσες και έθιμα, άμεσα συνδεδεμένες και απόλυτα εξαρτώμενες από την πλούσια και ατίθαση φύση γύρω τους.

Ακόμη κι αν το οδικό ή το σιδηροδρομικό δίκτυο της ηπείρου ήταν εξελιγμένο, και πάλι ο ιδανικότερος τρόπος να ταξιδέψεις απ’ το ένα σημείο στο άλλο θα ήταν αεροπορικώς. Και με τόσες εκτάσεις στην καρδιά της Αφρικής που ο άνθρωπος ακόμη προτιμά να παρεμβαίνει σε όσο μικρότερο βαθμό γίνεται -έστω και μόνο από οικονομική ανάγκη- αφήνοντας την απίθανη χλωρίδα και πανίδα του τόπου να οργιάζει, το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο είναι συχνά ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης. Δύο απ’ τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που η αφρικανική φύση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το «Πέρα Απ’ Την Αφρική» και «Ο Επίμονος Κηπουρός», δίνουν χαρακτηριστικά παραδείγματα της σημασίας που έχει η από αέρος πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία για τους τοπικούς πληθυσμούς. Όταν το 2011 ο Ελβετός επιχειρηματίας Christian Gross και η γερμανίδα γιατρός Misha S. Kruck έψαξαν να βρουν ένα σημείο του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά προσφέροντας φιλανθρωπικό έργο, διάλεξαν το δέλτα του Οκαβάνγκο. Και ως βασικό τους εργαλείο τους, φυσικά, επέλεξαν το αεροπλάνο.

Christian Gross and Dr Misha S. Kruck founded Okavango Air Rescue in 2011
Christian Gross and Dr Misha S. Kruck founded Okavango Air Rescue in 2011

Ο οργανισμός αεροδιάσωσης Okavango Air Rescue (O.A.R.) εδώ και μία δεκαετία δίνει τη λύση στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους πολυάριθμους τουρίστες που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν τα “Big 5”, τα περίφημα «μεγάλα πέντε» άγρια ζώα της Αφρικής (ελέφαντας, λιοντάρι, ρινόκερος, βούβαλος και λεοπάρδαλη), όταν χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σήμερα, ο O.A.R. καλύπτει όχι μόνο την περιοχή του δέλτα αλλά όλα τα απομακρυσμένα σημεία της Νότιας Αφρικής, επιχειρώντας με δύο αεροπλάνα PC-12 και δύο ελικόπτερα Bell Jetranger 206 III. Όσοι επισκέπτονται τη Μποτσουάνα, ενθαρρύνονται να προσφέρουν την υποστήριξή τους στον οργανισμό, για να τον βοηθήσουν να συνεχίσει την αποστολή του. Κάτι που μπορείς να κάνεις κι εσύ, ακόμη κι αν δεν επισκεφτείς το πανέμορφο αυτό μέρος. Φορώντας ένα Oris Okavango Air Rescue Limited Edition στον καρπό σου

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas, τηλ.: 2310-471155, www.rist.gr

01 751 7761 4187-Set_fb_1200x630px.jpg Watch Name: Oris Okavango Air Rescue Limited Edition
01 751 7761 4187-Set_fb_1200x630px.jpg
Watch Name: Oris Okavango Air Rescue Limited Edition