GROOMING

Πιο λίγα λάθη, πιο πολλά χαμόγελα

Η μέρα σου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και έχεις ήδη κάνει γύρω στα 7 λάθη, την ώρα της πιο απλής, καθημερινής διαδικασίας: στο βούρτσισμα των δοντιών σου.

Αυτές οι γραμμές θα μπορούσαν να αφιερωθούν στο να αναλύσουν την σημασία του να έχεις υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο. Αλλά αυτά τα ξέρεις ήδη. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως κάθε μέρα, σε κάθε βούρτσισμα, κάνεις κάτι λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεις το maximum αποτέλεσμα και να επιταχύνεις την επίσκεψη σου στον οδοντίατρο. Ο κος Βασίλης Κυριακόπουλος, με αυτή την επαγγελματική ιδιότητα, μίλησε στο ONEMAN για τα συνήθη λάθη που όλοι κάνουμε μπροστά στον καθρέφτη και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε, ξεκινώντας από σήμερα.

Λάθος #1

Δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου με το σωστό τρόπο. 

Η κίνηση που βλέπεις στις ταινίες, με τον πρωταγωνιστή να κουνάει γρήγορα, αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα του, είναι η αρχή του κακού για τα δόντια σου. “Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται απαλά και με συγκεκριμένο τρόπο”, λέει ο οδοντίατρος Βασίλης Κυριακόπουλος. Ποιος ακριβώς είναι αυτός ο τρόπος; “Ακουμπάμε την οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια, με φορά προς τα ούλα και κλίση περίπου 45 μοιρών. Βουρτσίζουμε με απαλές, μικρές δονήσεις, 8 έως 10 φορές στο ίδιο σημείο. Συνεχίζουμε στην εσωτερική πλευρά των δοντιών με την ίδια φορά και έπειτα κάθετα στις μασητικές επιφάνειες. Στόχος είναι να εισέλθουν οι τρίχες της βούρτσας στην οδοντική σχισμή ώστε να απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα”.

Λάθος #2

Η οδοντόβουρτσά σου είναι υπερπαραγωγή.

Μπροστά στα ράφια με τις οδοντόβουρτσες, αποφάσισες να αφήσεις τις τσιγκουνιές και να επενδύσεις στην Ferrari των οδοντόβουρτσων, σε ένα μικρό εργαστηριακό θαύμα με αεροδυναμικό design. Σύμφωνα με τον κο Κυριακόπουλο, πραγματικά δεν ήταν μια απαραίτητη προσθήκη στο μπάνιο σου: “η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή: Η λαβή της ευθεία, οι τρίχες όλες στο ίδιο μήκος και φτιαγμένες από nylon (αντί για ζωικές που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην αγορά). H σκληρότητά της πρέπει να είναι μέτρια, εκτός αν συντρέχει ιδιαίτερος ιατρικός λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος σκληρή ή μαλακή”. Με άλλα λόγια, ακριβότερη οδοντόβουρτσα δεν σημαίνει και πιο αποτελεσματική. Εξαίρεση στον κανόνα η ηλεκτρική, καθώς “είναι πράγματι η καλύτερη δυνατή επιλογή”.

Λάθος #3

Δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου όποτε πρέπει.

Ένα σύντομο γκάλοπ στο γραφείο έδειξε πως όλοι τα βουρτσίζουμε οπωσδήποτε κάθε πρωί και κάθε βράδυ (εκτός αν μας έχει πάρει ήδη ο ύπνος στον καναπέ). “2 φορές τη μέρα είναι ένας καλός γενικός κανόνας”, λέει ο κος Κυριακόπουλος. Άρα που είναι το λάθος; “Ιδανικά αυτές οι φορές πρέπει να είναι μετά από τα γεύματα. Είναι προτιμότερο να τα βουρτσίζεις μετά το μεσημεριανό και το βραδινό, παρά το πρωί μόλις ξυπνήσεις (και εφόσον έχει προηγηθεί βούρτσισμα το προηγούμενο βράδυ). Έπειτα από το φαγητό, τα μικρόβια που συγκεντρώνονται στο στόμα παράγουν οξέα βλαβερά για την αδαμαντίνη. Το πλύσιμο των δοντιών τα απομακρύνει”. Επειδή όμως ρεαλιστικά δεν έχεις πάντοτε μετά το φαγητό πρόσβαση στην οδοντόβουρτσά σου, ο οδοντίατρος συμβουλεύει να ξεπλύνεις τουλάχιστον με νερό ή να φας μια τσίχλα με σορβιτόλη ή ξυλιτόλη, ώστε να αποκατασταθεί το pH του στόματος.

Λάθος #4

Δεν κάνεις ποτέ νήμα.

Το νήμα είναι ό,τι καλύτερο για να απομακρύνει τη μικροβιακή πλάκα από τα δόντια σου, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι το χρησιμοποιούν συστηματικά, παρότι θεωρητικά είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορείς να κάνεις ακόμη και μπροστά στην τηλεόραση. Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι οι “εθισμένοι” στο στοματικό διάλυμα, που χαρίζει μεν δροσερή αναπνοή, αλλά ίσως τελικά να μην είναι τόσο αθώο: “Τα στοματικά διαλύματα δεν πρέπει να γίνονται ρουτίνα. Εκτός αν έχουν δοθεί για θεραπευτικούς λόγους, ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί συχνά, καθώς επηρεάζουν τη χλωρίδα του στόματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι φυσικές άμυνές του”.

Λάθος #5

Δεν αφήνεις την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει.

“Τα καπάκια της οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητα μόνο κατά τη μεταφορά της μέσα σε νεσεσέρ”, λέει ο κος Κυριακόπουλος. Αρκετοί είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν, καθώς θεωρούν πως έτσι την προστατεύουν από τη σκόνη. Ό,τι γλυτώνουν από σκόνη όμως, πιθανόν να το πληρώσουν σε βακτήρια, καθώς η υγρή επιφάνειά της είναι πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν (και στη συνέχεια να τα βάλεις στο στόμα σου). “Πάντα μετά το βούρτσισμα την ξεπλένουμε και την επιστρέφουμε στο ποτηράκι της, προκειμένου να στεγνώσει με φυσικό τρόπο”. 

Λάθος #6

Ξεκινάς από το ίδιο δόντι κάθε φορά.

Συμβαίνει ασυναίσθητα σε όλους μας: κάθε μέρα ξεκινάμε να βουρτσίζουμε από την πλευρά του στόματος που μας βολεύει και συνεχίζουμε “στον αυτόματο” προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. “Δεν είναι ακριβώς λάθος. Η ρουτίνα του βουρτσίσματος είναι αναμενόμενη και μάλιστα βοηθάει να ξέρουμε ποια δόντια έχουμε ήδη βουρτσίσει”, λέει ο κος Κυριακόπουλος. “Ωστόσο όλοι ξεκινάμε βουρτσίζοντας σωστά και στην πορεία “τεμπελιάζουμε”, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται καλά τα τελευταία δόντια. Υπό αυτή την έννοια, αν κάναμε εναλλαγές στο πως ξεκινάμε, δεν θα έμενε παραμελημένο κανένα δόντι”.

Λάθος #7

Δεν αλλάζεις οδοντόβουρτσα αρκετά συχνά.

Όσο τακτικά και να βουρτσίζεις τα δόντια σου, εάν η οδοντόβουρτσά σου είναι παλιά και ταλαιπωρημένη, είναι σαν να μην κάνεις τίποτα. Όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός της, να εισέλθει δηλαδή ανάμεσα στις σχισμές, αλλά μπορεί να έχεις και αντίθετα αποτελέσματα καθώς, όπως λέει ο κος Κυριακόπουλος, “οι τρίχες που πλέον δεν βρίσκονται σε ευθεία γραμμή είναι πολύ πιθανό να τραυματίσουν τα ούλα”. Ο χρόνος αντικατάστασης εξαρτάται από τη χρήση που της κάνεις, αλλά σε γενικές γραμμές κάθε 2 με 3 μήνες πρέπει να βρίσκεται στη λίστα με τα ψώνια σου.