GROOMING

Πλύσου με αυτά και βγες ασπροπρόσωπος

Για ένα κούτελο καθαρό ζούμε. Οπότε, από κάποια ηλικία και έπειτα, διλήμματα όπως "μπάρα σαπουνιού ή υγρό καθαρισμού" καλό θα είναι να τα έχεις λύσει.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με τι πλένεις το πρόσωπό σου; Για αρχή, πλένεις το πρόσωπό σου; Αν όχι, θα έπρεπε. Διότι είναι απολύτως κατανοητό εσύ, ένας άντρας στιβαρός, να αδιαφορείς για την ενυδάτωση και την τόνωση του δέρματός σου – ειδικά όσο είσαι ακόμα νέος και δεν βλέπεις εμφανή σημάδια του χρόνου – αλλά το να μην πλένεις καλά το πρόσωπό σου, έστω, μια φορά την ημέρα είναι απλή βλακεία, δεδομένου πως όλοι ξέρουμε πόσο βρώμικο, γεμάτο σκόνη, καυσαέριο και λιπαρότητα είναι έπειτα από μια κουραστική μέρα. Από την άλλη, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην το έπλενες, αν το προϊόν της επιλογής σου είναι κάτι random που υπάρχει μες το σπίτι, π.χ. το Φέρι που συμφέρει. Εμείς, σε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε λίγο το ομιχλώδες τοπίο του καθημερινού καθαρισμού προσώπου, σου προτείνουμε μερικά απλά και εύχρηστα προϊόντα και μάλιστα ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σου, προϊόντα που θα σου χαρίσουν δέρμα πιο καθαρό, πιο υγιές, καλύτερα ξυρίσματα, λιγότερες ρυτίδες. Η τελική επιλογή είναι δική σου. Ξεκάθαρα.

 

Μπάρες σαπουνιών

Οι άντρες γενικά δείχνουν μια προτίμηση στις παλιομοδίτικες μπάρες σαπουνιών αντί για τα υγρά καθαριστικά προσώπου. Ίσως επειδή τους φαίνονται πιο κλασικά, ίσως επειδή αυτό χρησιμοποιούσε και ο παππούς τους, ίσως επειδή δεν πιάνουν χώρο στο μπάνιο, ποιος ξέρει. Τα καλά νέα είναι πως, σε σχέση με το παρελθόν, οι μπάρες σαπουνιών έχουν βελτιώσει τη σύνθεση τους και ενώ παλιά είχαν ένα ανισόρροπο αλκαλικό pΗ πάνω από 9, συχνά και έως 10, πλέον κυμαίνονται ανάμεσα στο 5,5 έως 7, που είναι και τα φυσιολογικά επίπεδα του δέρματος.

Μπάρα σαπουνιού για πρόσωπο και σώμα, Men+Care Extra Fresh Body and Face Bar, Dove

Αυτό σημαίνει πως δεν ερεθίζουν και δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα τόσο όσο παλαιότερα. Επιπλέον αφήνουν μια ασυναγώνιστη αίσθηση καθαριότητας στην επιδερμίδα που τα υγρά καθαριστικά δεν θα πετύχουν ποτέ.

Μπάρα σαπουνιού, Original Formula Transparent Facial Bar Soap, Neutrogena

Προσοχή όμως, γιατί ακόμα και τα πιο σύγχρονα σαπούνια απευθύνονται σε εκείνους με φυσιολογικό ή λιπαρό τύπο δέρματος. Αν πιστεύεις πως ο δικός σου τύπος είναι ξηρός, το σαπούνι θα σε ξηράνει ακόμη περισσότερο, το δέρμα σου θα σε τραβάει και πιθανόν να έχεις φαγούρα.  

Μπάρα σαπουνιού North for Men Fairness Soap Bar, Oriflame

 

Υγρά καθαριστικά προσώπου

Δεδομένου πως είναι η μετεξέλιξη των κλασικών σαπουνιών, τα υγρά καθαριστικά ξεκινούν με ένα βασικό πλεονέκτημα: όλες οι προσπάθειες των εταιριών που τα φτιάχνουν επικεντρώνονται πλέον σε αυτά. Έτσι, στα υγρά καθαριστικά μπορείς να συναντήσεις μια πλούσια γκάμα προϊόντων που καλύπτουν πολλές διαφορετικές ανάγκες, όπως καθαριστικά για ακμή, καθαριστικά για ευαίσθητα δέρματα, καθαριστικά για ξηροδερμία και πάει λέγοντας. Φυσικά, διατίθενται και για όλους τους τύπους δέρματος. 

Καθαριστικό προσώπου κατά της λιπαρότητας, Oil Control Face Wash, Lab Series

Πολύ πιο ευέλικτα στις συνθέσεις τους απ’ ότι τα σαπούνια, αυτά τα αφρίζοντα τζελ και υγρά είναι τιγκαρισμένα με βιταμίνες και ευεργετικά συσταστικά (αλλά συχνά και με επιβλαβή χημικά, οπότε προσοχή στις ετικέτες, π.χ. μείνε μακριά από τα parabens). Αυτά τα μπουκαλάκια και σωληνάρια, όμως, έχουν ένα ακόμη ατού που ίσως δεν είχες σκεφτεί: το περιεχόμενό τους δεν είναι εκτεθειμένο χύμα στο μπάνιο και έτσι δεν κινδυνεύουν να αναπτυχθούν βακτήρια ή να κολλήσουν σκόνες και τρίχες στην επιφάνειά τους όπως συμβαίνει συχνά με τα σαπούνια, που μεταλλάσσονται από αθώες μπάρες σε εστία μολύνσεων.

Καθαριστικό προσώπου για ευαίσθητα δέρματα, Face Wash Sensitive, Nivea 

Όσο για τον αφρό τους, επίσης έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα: μια μικρή ποσότητα από τζελ καθαρισμού μπορεί να κάνει τον διπλάσιο αφρό απ’ ότι αρκετά δευτερόλεπτα τριψίματος του σαπουνιού. Για να μη μιλήσουμε για το packaging: ένα μπουκαλάκι ή σωληνάριο με ωραίο design μπορεί να κάνει με μια κίνηση το μπάνιο σου να δείχνει απίστευτα cool.

Αφρώδης κρέμα καθαρισμού με πρωτεΐνες γάλακτος, Korres