unsplash
SNEAKERS

Πώς μπορείς να κερδίσεις 10.000 ευρώ από το υπνοδωμάτιό σου

Μην μιζεριάσεις άλλο με την καραντίνα. Άνοιξε τη ντουλάπα του υπνοδωματίου σου, τσέκαρε τα sneakers σου και ξεκινά τις πωλήσεις. Ίσως τόσο καιρό να καθόσουν πάνω σε ένα θησαυρό.

Μπορείς να κάθεσαι στο υπνοδωμάτιο σου και να βγάζεις τεράστια κέρδη, που ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ; Ναι, στο λέω εγώ, γίνεται. Πάμε να δούμε πόσο εύκολα μπορείς να μπεις στην μεταπώληση sneakers.

Τι χρειάζεσαι

Έναν υπολογιστή και καλό γούστο για τα sneakers. Ένα μικρό κεφάλαιο (500-1500 ευρώ) για τις πρώτες σου αγορές.

Ξεκινάμε

Υπάρχουν σήμερα πολλά και γνωστά sites μεταπώλησης sneakers. Αυτό στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό και με μια διαδικασία συγκεκριμένων και απλών βημάτων, ξεκινάς να κάνεις συναλλαγές με πελάτες από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, είναι το KLEKT.

Γιατί να μπεις στο KLEKT: Είναι ένα site μεταπώλησης διεθνούς εμβέλειας, σου δίνει τη δυνατότητα να πουλήσεις όσα κομμάτια επιθυμείς και δεν σε χρεώνει αστρονομικές τιμές στα μεταφορικά (19 δολάρια fix το κόστος της μεταφοράς από το σπίτι σου στις αποθήκες τους). Η KLEKT διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών, η οποία πιστοποιεί την αυθεντικότητα κάθε αγοραπωλησίας sneakers, πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Ατόφιο Χρυσάφι: Η μεταπώληση sneakers είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, με κυριότερους ανταγωνιστές τη Nike και την adidas. Εδώ δεν υπάρχουν μόνο ‘ακριβά’ παπούτσια: υπάρχουν μοντέλα sneakers που έχουν εξελιχθεί σε ενθύμια θρυλικών ιστοριών. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα Air Jordan 12, αυτά που φορούσε ο Michael Jordan στο θρυλικό ‘Flu Game’ των NBA Playoffs του 1997, όταν και σκόραρε 38 πόντους. Η αξία ενός γνήσιου ζευγαριού Air Jordan 12 μπορέι να φτάσει ακόμα και τα 100.000 δολάρια. Η συνεργασία του Kanye West με τη Nike, η οποία ‘γέννησε’ τα Nike Air Yeezy 2 Red October, είναι τόσο σπάνια, που οι προσφορές στο StockX για ένα ζευγάρι, αγγίζουν τα 23.000 δολάρια.

Πρώτα βήματα: Ας υποθέσουμε πως θέλεις να ασχοληθείς με τα Air Jordans. Αρχικά για να πάρεις ιδέες για τα μοντέλα που συζητιούνται περισσότερο παγκοσμίως, μπαίνεις σε sites που γράφουν οι αυθεντίες του κόσμου των sneakers, όπως το Highnobiety και το Solecollector, μετά μπαίνεις στη σχετική ενότητα του StockX για να εντοπίσεις τις αξίες των sneakers σε χρονικό εύρος 12μήνου. Εκεί τσεκάρεις τις τιμές των μοντέλων που σε ενδιαφέρουν συνέχεια αναζητάς sites όπου η τιμή του καθενός είναι αρκετά πιο χαμηλή από εκείνη της μεταπώλησης. Το eBay είναι πάντα μια καλή πηγή για να βρεις σπάνια sneakers σε σχετικά χαμηλές τιμές, να τα αγοράσεις και ύστερα να γίνουν το πρώτο σου stock προς μεταπώληση. Μια αρκετά αξιόπιστη λύση είναι και το GOAT.

Παράδειγμα: Έστω πως έχουμε αγοράσει από το eBay το μοντέλο Nike Air Jordan 1 Rare Air Max Orange, στα 124 ευρώ. Παρατηρούμε πως το ίδιο μοντέλο στην μεταπώληση μέσω Klekt, κοστίζει 293 ευρώ. Το  καθαρό κέρδος μας από μια τέτοια αγοραπωλησία, μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 100%.

 

Κάπου εδώ χρειάζεται να βάλεις σε εφαρμογή το προσωπικό σου ένστικτο. Είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις  σε online καταστήματα ένα μοντέλο σε χαμηλή τιμή, το οποίο μέσα από παράγοντες όπως η επικαιρότητα του αθλητισμού και της pop κουλτούρας (πχ. η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘Last Dance’) να εκτοξεύσει ακόμα και στο δεκαπλάσιο την αξία του στην μεταπώληση. Αν η έρευνά σου δείχνει πως ο Gary Payton (π.χ.)  ή ο Kevin Garnett μπορούν να γίνουν οι νέοι ήρωες των sneakers, μην χάνεις χρόνο: αγόρασε τα trademark sneakers τους.

Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα

Σίγουρα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, μια επένδυση που απαιτεί εκτός από κάποιο κεφάλαιο και ένα σχετικά έμπειρο ‘μάτι’ ατόμου με βασικές έστω, γνώσεις εμπορίου. Απαιτείται υπομονή, έμφαση στις λεπτομέριες (αποστολή επιβεβαίωσης για την ολοκλήρωση μεταπώλησης, δημιουργία λογαριασμού Paypal και άλλες σημαντικές λεπτομέριες)  και στην περίπτωση διακεκριμένων επιχειρηματιών του είδους όπως ο (εκατομμυριούχος) Benjamin Kapelshnuk, η ιστορία έδειξε πως μια πολύμηνη τριβή με το χώρο της μεταπώλησης, έφερε τα εκκωφαντικά κέρδη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο αγοραπωλησιών, όπου με καλή έρευνα, εμπορικό ένστικτο και υπομονή, από ένό stock με 20-30 μοντέλα sneakers  τα οποία είναι περιζήτητα παγκοσμίως, να έχεις κέρδη πωλήσεων που ενδεχομένως να αγγίξουν και τα 10.000 ευρώ.