ΡΟΛΟΙ

Πώς η Rolex έδωσε άλλον αέρα στο λιγότερο δημοφιλές ρολόι της

Το Air King έρχεται ανανεωμένο, ακόμη κι αν δεν είναι εύκολο να το διακρίνεις με την πρώτη ματιά.

Παρ’ ότι το Air King είναι ένα ρολόι που υπάρχει στην γκάμα της Rolex εδώ και πολλά χρόνια, δεν το λες και ιδιαίτερα δημοφιλές. Έχει το δικό του κοινό αναμφισβήτητα, αλλά γενικά είναι ένα μοντέλο που δεν συζητιέται πολύ και που οι περισσότεροι δεν ξοδεύουν και πολύ χρόνο να ασχοληθούν μαζί του, αφού βρίσκουν άλλα, «κοντινά» σε αυτό Rolex (όπως το Milgauss για παράδειγμα) πολύ πιο ενδιαφέροντα.

Στη φετινή Watches & Wonders η πιο διάσημη ωρολογοποιία του κόσμου προσπάθησε να αλλάξει λίγο αυτήν την αντίληψη. Βέβαια, η αλλαγή ήταν πραγματικά μικρή. Με μια γρήγορη ματιά (και σίγουρα οι μη συμπαθούντες το Air King έτσι κι αλλιώς μόνο μια γρήγορη ματιά θα του έριχναν) δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, του 2016. Κι όμως, όσοι το φόρεσαν στον καρπό τους έχουν να λένε ότι το Air King έχει γίνει όντως τολμηρότερο και «στέκεται» πολύ πιο ωραία στο χέρι τους.

Τι άλλαξε λοιπόν; Η πιο βασική αλλαγή είναι η προστασία της κορώνας. Η κάσα του νέου Air King έρχεται με προστάτες κορώνας, ενώ η προηγούμενη ήταν πιο απλή, κάτι που το κάνει πολύ πιο σπορ απ’ ότι στο παρελθόν. Την ίδια ώρα όμως, η στεφάνη του παραμένει απλή, γυαλισμένη μάλιστα για να λάμπει, χωρίς κάποια ένδειξη ή χρηστικότητα -μειώνοντας και πάλι τον σπορ του χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα ρολόι που προσπαθεί να πατήσει σε δύο κόσμους: και dress και αθλητικό. Πρακτικά είναι ένα απλό, αεροπορικό ρολόι, χωρίς χρηστικά εργαλεία πιλότου και χωρίς καν ένδειξη ημερομηνίας. Είναι, ας πούμε, ένα «εισαγωγικό» Rolex, στα 7.000 ευρώ.

Rolex

 

Επειδή, όμως, δεν θα δικαιολογούσε την ύπαρξή του χωρίς κάποιο ουσιαστικό χαρακτηριστικό, αυτό έρχεται με μία ακόμη από τις αλλαγές που φέρνει η Rolex το 2022. Οι αριθμοί (ένας συνδυασμός ψηφίων για τις ώρες με ψηφία για λεπτά ενδιάμεσα -και με αλλαγή στο 5, που πλέον εμφανίζεται ως 05) είναι πλέον φωσφορίζοντες, κάτι που κάνει την ανάγνωση της ώρας εξαιρετικά εύκολη στο σκοτάδι.

Η Rolex φυσικά και το έχει εξοπλίσει με έναν κορυφαίο της μηχανισμό, τον 3230, του οποίου το αυτόματο κούρδισμα έχει αυτονομία ως και 70 ώρες. Η κάσα του έχει διάμετρο 40 χιλιοστών και σε συνδυασμό με τον έλλειψη χρηστικής στεφάνης και του μπρασελέ που είναι κάπως πιο πλατύ στο σημείο που την αγκαλιάζει, «δείχνει» πιο μεγάλο στο χέρι, παρ’ ότι παραμένει μαζεμένο και δεν κρέμεται. Κι αυτή είναι, τελικά, η πιο σημαντική του αλλαγή. Η καινούργια ισορροπία που απέκτησε.

Από την άλλη, once an Air King hater, always an Air King hater λέει ο κόσμος της ωρολογοποιίας και με τόσο μικρές αλλαγές θα είναι ίσως δύσκολο για τη Rolex να εντυπωσιάσει τον κόσμο που ως τώρα μικρή σημασία του δίνει. Βούτυρο στο ψωμί όσων κατηγορούν τη Rolex για συντηρητισμό και ότι δεν παρουσιάζει ποτέ κάτι καινούργιο που πραγματικά να φέρνει τα πάνω κάτω. Στη Watches & Wonders φέτος, όμως, είδαμε ένα GMT για αριστερόχειρες που μάλλον δεν το περίμενε κανείς. Σύντομα θα τα πούμε και γι’ αυτό.