SHOPPING

Πώς να επιλέξεις σωστά την ένδυση εργασίας; Ένας mini οδηγός

Δες τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις είδη και ρούχα εργασίας, ώστε να επιλέγεις ευκολότερα τα ιδανικότερα για εσένα και τη δουλειά σου.

Φαντάσου αυτό: Μια μέρα στη δουλειά, χωρίς να αισθάνεσαι άνετα, εκτεθειμένος στους κινδύνους χωρίς προστασία και με εξοπλισμό που δεν είναι ο κατάλληλος.

Αν τα παραπάνω ακούγονται σαν εφιάλτης, τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να επιλέγεις τα ρούχα εργασίας σου με ιδιαίτερη προσοχή. Πάμε λοιπόν να δούμε, τι πρέπει να προσέξεις, για να διαλέξεις τα ιδανικότερα για εσένα και τις ανάγκες σου.

Επίλεξε το κατάλληλο είδος φόρμας εργασίας

Η βασική μάχη εδώ είναι: Ολόσωμες vs φόρμες με τιράντες. Και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει νικήτρια μεριά. Το σημαντικό στις φόρμες εργασίας, είναι να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει στη δουλειά σου. Η διαφορά τους; Οι ολόσωμες καλύπτουν όλο το σώμα σου, απ’ τα μπατζάκια μέχρι τους ώμους, ενώ οι τιράντες, αφήνουν μέρος του πάνω σώματος ακάλυπτο. Γενικά, οι ολόσωμες, προσφέρουν περισσότερη προστασία και μπορούν να είναι βραδύκαυστες, αδιάβροχες, αντιστατικές, με θερμομονωτική επένδυση κλπ.

Τις συναντάμε σε επαγγελματίες που δουλεύουν υπό συνθήκες εργασίας που κρύβουν συγκεκριμένους κινδύνους, όπως πυροσβέστες και μηχανικούς σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Απ’ την άλλη, οι φόρμες με τιράντες, μπορεί να μην προσφέρουν τόση προστασία, παρέχουν όμως συνήθως περισσότερη άνεση κινήσεων. Για αυτό και βλέπουμε να τις φοράνε επαγγέλματα όπως ελαιοχρωματιστές, ξυλουργοί, υδραυλικοί κλπ. Η επιλογή λοιπόν, εξαρτάται άμεσα απ΄τη δουλειά που κάνεις και απ’ τους κινδύνους που “κρύβει” το περιβάλλον εργασίας σου.

Βρες τα ιδανικά παντελόνια

Τα παντελόνια εργασίας, πρέπει να κάνουν καλά δύο πράγματα: Να διευκολύνουν τη δουλειά σου και να σου παρέχουν κάποια προστασία. Η ερώτηση κλειδί που πρέπει να κάνεις εδώ; Είναι αυτό το παντελόνι κατάλληλο για τη δουλειά μου και τις συνθήκες στις οποίες εργάζομαι; Τα παντελόνια εργασίας, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα: Θηλιές και μέρη για να κρεμάς τα εργαλεία και τα σύνεργά σου, μεταλλικά ενισχυτικά ραφών, φερμουάρ heavy duty αυξημένης αντοχής, ανακλαστικές ταινίες και άλλα.

Αλλά και ενδείξεις που δείχνουν την ιδιότητά τους. Μπορούν δηλαδή να είναι αδιάβροχα, βραδύκαυστα, αντιστατικά κλπ. Σημαντικό είναι επίσης και το υλικό κατασκευής.

Τα βαριά υφάσματα, είναι συνήθως πιο ανθεκτικά, ενώ τα ελαφρύτερα, είναι κατάλληλα για πιο θερμό περιβάλλον εργασίας. Επέλεξε λοιπόν, ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς σου και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι.

Τι γάντια εργασίας χρειάζεσαι;

Τα γάντια εργασίας! Απαραίτητο “αξεσουάρ” για πολλούς επαγγελματίες. Σίγουρο μικρότερο είδος ένδυσης από τις φόρμες ή τα παντελόνια, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιλέξεις δίχως προσοχή. Για αρχή, σκέψου για ποιο λόγο χρειάζεσαι γάντια. Προστασία από πιθανούς τραυματισμούς; Σταθερότητα; Άνεση;

Σκέψου ακόμη, τους πιθανούς κινδύνους της δουλειάς. Όπως, τσιμπήματα, αιχμηρά αντικείμενα, κάψιμο, κραδασμοί κλπ. Και φυσικά, είναι σοφό να ρωτήσεις τον υπεύθυνο πώλησης, για να σε συμβουλέψει για το ιδανικότερο ζευγάρι γάντια.

Φυσικά, υπάρχουν και τα μπουφάν εργασίας και τα γιλέκα

Εδώ δε χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις. Το κρύο και οι καιρικές συνθήκες γενικά, ειδικά αν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη ένδυση. Ή αν εργάζεσαι σε κάποιο χώρο που χρειάζεται να είσαι ευδιάκριτος, ένα ανακλαστικό γιλέκο ή τζάκετ είναι απαραίτητο. Σκέψου και πάλι τις ανάγκες της δουλειάς σου και το περιβάλλον και επέλεξε το ιδανικό πανωφόρι.

Προστασία και άνεση με τα ιδανικά παπούτσια εργασίας

Η σωστή υπόδηση, πάει πακέτο με τη σωστή ένδυση εργασίας. Δε θα γινόταν άλλωστε και διαφορετικά, αφού τα υποδήματα εργασίας, παρέχουν και αυτά με τη σειρά τους ασφάλεια.

Τι πρέπει να προσέξεις; Για αρχή, σιγουρέψου ότι σου είναι άνετα. Δοκίμασε το ζευγάρι που σε ενδιαφέρει και δοκίμασε να κάνεις κινήσεις που κάνεις και στη δουλειά σου.

Και φυσικά, ψάξε για τα κατάλληλα χαρακτηριστικά προστασίας. Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι σε μέρος που κουβαλάτε ή ανυψώνετε βαριά αντικείμενα, τα παπούτσια με προστατευτικά δακτύλων θα ήταν τα ιδανικά. Προστασία σου παρέχει και η σόλα, η εξωτερική και η ενδιάμεση. Η εξωτερική σόλα μπορεί για παράδειγμα να είναι αντιολισθητική, ιδανική αν εργάζεσαι σε μέρος με ολισθηρές επιφάνειες.

Όσο για την ενδιάμεση, μπορεί να είναι αντιδιατρητική. Να σε προστατεύει δηλαδή από αιχμηρά αντικείμενα, όπως καρφιά. Τα παπούτσια εργασίας, μπορούν επίσης να έχουν ιδιότητες μόνωσης, αδιαβροχοποίησης ή να κατασκευάζονται από αγώγιμα υλικά.

Μην ξεχνάς τα απαραίτητα είδη ασφαλείας

Η αλήθεια να λέγεται. Όση προστασία κι αν σου παρέχει η ένδυση εργασίας σου, δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει τα απαραίτητα είδη προστασίας, που σε προφυλάσσουν από πιθανούς τραυματισμούς. Όπως κράνη, γυαλιά, μάσκες κλπ. Μην ξεχνάς λοιπόν τα απαραίτητα είδη ασφαλείας και μην αρκείσαι μόνο στα ρούχα εργασίας για την ασφάλειά σου στο περιβάλλον της δουλειάς. Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος!

Θέλεις να βρεις άμεσα την κατάλληλη ένδυση για τη δουλειά; Στην Ergo-rocket, μπορείς να ανακαλύψεις μεγάλη ποικιλία σε ρούχα εργασίας, για να εξοπλιστείς εύκολα με τα ιδανικά για τις ανάγκες σου και τις ανάγκες της δουλειάς σου.