© Mark Von Holden/Invision/AP
ΣΤΥΛ

Πώς να ντύνεσαι ανάλογα με την ηλικία σου

Διαχρονικά tips για να διατηρείς μία προσεγμένη εμφάνιση σε κάθε δεκαετία της ζωής σου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις κοιτάξει τον εαυτό σου στον καθρέφτη, έστω και μία φορά, και να μην έχεις αναρωτηθεί: «Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να το φορέσω;» ή «Μήπως με αυτό εδώ μοιάζω με μικρομέγαλο;». H γκαρνταρόμπα σου πρέπει να είναι διαμορφωμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρεί μία αρμονική σχέση με την εκάστοτε δεκαετία που διανύεις, αλλά και με τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής που έρχονται και φεύγουν.

Πολύ διαφορετικά ντυνόσουν στα 20 και στα 30, πολύ διαφορετικά πρέπει να ντύνεσαι όταν περνάς το κατώφλι των πρώτων -ήντα. Κανείς άλλωστε δε θέλει να δείχνει άκυρος ή αστείος με τις ενδυματολογικές του επιλογές.

Το στυλ φυσικά και είναι θέμα αντίληψης και αισθητικής. Είναι σίγουρα όμως και θέμα ηλικίας. 

Στα 20: Πειραματίσου ελεύθερα

AP Photo / John Salangsang/Invision

Δοκίμασε διαφορετικά ρούχα, παίξε με τα μεγέθη, τις γραμμές και τους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων, γνώρισε το σώμα σου, υιοθέτησε τάσεις που σου κινούν το ενδιαφέρον, μη φοβηθείς την εκκεντρικότητα, άλλαζε στυλ και looks. Γενικότερα, σε αυτή την ηλικία οι στιλιστικοί πειραματισμοί είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να αντιληφθείς σταδιακά τι τελικά σου ταιριάζει και τι όχι. 

Στα 30: Αναγνώρισε το προσωπικό σου στυλ

Joel C Ryan/Invision/AP

Τώρα που 30άρισες είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να ξεκινήσεις σιγά-σιγά να φροντίζεις λίγο περισσότερο την εικόνα σου. Χωρίς υπερβολές και με μικρά βήματα, να αρχίσεις να διαφοροποιείς τον τρόπο που ντυνόσουν μέχρι πρότινος και να προσεγγίσεις μία πιο κομψή εμφάνιση, εναρμονισμένη πάντα με το νεαρό της ηλικίας σου. Δώσε έμφαση στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα και επένδυσε σε κλασικά κομμάτια που σε κολακεύουν. Έτσι, σταδιακά θα διαμορφώσεις το ύφος του ντυσίματός σου.

Στα 40: Άφησε την εμπειρία να μιλήσει

Cillian Murphy Evan Agostini/Invision/AP

Εδώ, οι κομψές και οι στιβαρές επιλογές μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι. Πλέον, γνωρίζεις ποιος είσαι, πώς θέλεις να ντύνεσαι και τι σου πηγαίνει, τι ζητάς από το στυλ σου και πώς αυτό αντανακλά την προσωπικότητά σου. Ντύσου απλά και όμορφα με ποιοτικά υφάσματα και με κομμάτια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν σου.

Στα 50 και μετά τα 50: Less is more

Brad Pitt 2020, Richard Shotwell/Invision/AP

Στα πρώτα – ήντα και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν, η ωριμότητα δε διακρίνει μόνο το πνεύμα, τη συμπεριφορά και τη γενικότερη στάση σου στα πράγματα, αλλά και το προσωπικό σου στυλ. Ο παλιμπαιδισμός εξάλλου, ειδικά στο ντύσιμο, μόνο αστεία κατάληξη μπορεί να έχει στην εικόνα σου.

Αντίθετα, η φιλοσοφία του less is more, της απλότητας και του μινιμαλισμού θα σε βοηθήσουν να χτίζεις looks που συνάδουν με το ηλιακό πεδίο που βρίσκεσαι, είναι κομψά, όχι όμως βαρετά. Φρόντισε να επιλέγεις διαχρονικά κομμάτια, κλασικές γραμμές σε κοστούμια, ουδέτερα χρώματα, διαχρονικά αξεσουάρ και να δημιουργείς προσεγμένα σύνολα που «κόβουν» χρόνια με τον πιο έξυπνο τρόπο (για παράδειγμα, κοστούμι χωρίς γραβάτα και ποσέτ).