2019, AP Photo/Victor R. Caivano
GROOMING

Πώς θα αποκτήσεις πιο λευκά δόντια

6 απλές συμβουλές φροντίδας για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη σου, πιο λαμπερό από ποτέ.

Καθώς μεγαλώνεις, τα δόντια αρχίζουν σταδιακά να χάνουν το χαρακτηριστικό λευκό τους χρώμα. Αυτή είναι μία φυσιολογική διαδικασία, όπως αυτή του σχηματισμού των ρυτίδων στην επιδερμίδα του προσώπου, που ωστόσο επιβαρύνεις και χειροτερεύεις όταν μεταξύ άλλων δεν φροντίζεις καθημερινά τη στοματική σου υγιεινή.

Ακολουθώντας μία σωστή ρουτίνα περιποίησης και αποφεύγοντας κάποιες παγίδες θα καταφέρεις απλά και εύκολα να επαναφέρεις την υγιή και λευκή όψη στα δόντια σου για όσο περισσότερο γίνεται. 

Πιο λευκά δόντια σε 6 βήματα

Προτίμησε οδοντόπαστες με λευκαντική δράση

Στην περίπτωση που δεν έχεις κάποιο θέμα με την στοματική σου υγιεινή, όπως είναι τα ευαίσθητα δόντια που ματώνουν, η ουλίτιδα, η τερηδόνα, τότε μπορείς να επενδύσεις σε μία καλής ποιότητας λευκαντική οδοντόκρεμα, που επιμένει στην απομάκρυνση της κιτρινίλας.

Βούρτσιζε δύο φορές την ημέρα

Το βούρτσισμα των δοντιών κάθε πρωί και κάθε βράδυ πρέπει να σου γίνει συνήθεια. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές, αργές και κυκλικές για να μην τραυματίσεις τα ούλα από βιασύνη και η διαδικασία να διαρκεί όχι λιγότερο από ένα λεπτό.

Και νήμα μία φορά την ημέρα

Κάθε βράδυ, αμέσως μετά το βούρτισμα κάνε οδοντικό νήμα, ώστε να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα τροφών, που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα.

Κάνε επαγγελματικό καθαρισμό κάθε 6 μήνες

Οι οδοντίατροι υπογραμμίζουν ότι κάθε έξι μήνες, δύο φορές τον χρόνο δηλαδή, πρέπει να κάνεις καθαρισμό, ώστε να διατηρείς σε καλή κατάσταση την οδοντοστοιχία, να παρακολουθείς την στοματική υγιεινή για τυχόν εμφάνιση προβλημάτων υγείας και να απομακρύνεις την κιτρινίλα από τα δόντια. 

Κατανάλωνε με μέτρο τροφές και ροφήματα που χρωματίζουν τα δόντια

Ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά γενικά, όχι μόνο τύπου κόλα, περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες οι οποίες προσκολλώνται στην αδαμαντίνη, τη σκληρή, λευκή, πυκνή, ανόργανη ουσία που καλύπτει τη στεφάνη του δοντιού, αλλοιώνοντάς την. Αν δεν υπερβάλλεις με την κατανάλωσή τους, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Κόψε το κάπνισμα

Καπνίζοντας εκτός από τον οργανισμό σου, επιβαρύνεις και την οδοντοστοιχία σου. Το τσιγάρο, η πίσσα και η νικοτίνη που περιέχει, είναι ένας ακόμα παράγοντας χρωματισμού των δοντιών, άκρως επικίνδυνος για την καλή τους υγεία γενικότερα.