shutterstock
JEANS

Πώς θα επιλέγεις πάντα το τζην παντελόνι που σου πηγαίνει

5 κλασικές γραμμές του denim pants, 5 διαφορετικοί τύποι σώματος. Κάνουμε το σωστό ματσάρισμα για να αγοράζεις κάθε φορά το τζην που κολακεύει τον σωματότυπό σου. 

Να σου κάθεται καλά στη μέση -να μην σε σφίγγει, αλλά και να μην χωράει άλλον έναν μέσα-, να τελειώνει ακριβώς πάνω στο παπούτσι και όχι στο πάτωμα -διαφορετικά το πηγαίνεις στον ράφτη-, να διατηρείται το πρωτότυπο στρίφωμα -αν υπάρχει- κατά τη διάρκεια του κοντέματος. 

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί κανόνες για την αγορά οποιουδήποτε παντελονιού και τη μεταποίησή του στη συνέχεια για να αγκαλιάζει όμορφα το σώμα σου. Στο τζην παντελόνι ωστόσο το σημαντικότερο για να αποφύγεις μία κακή αγορά είναι να λάβεις υπόψιν το εξής: ποια από όλες τις γραμμές των denim pants που κυκλοφορούν εκεί έξω ταιριάζουν στον σωματότυπό σου. Για παράδειγμα, αν είσαι αδύνατος τα skinny είναι jeans προς αποφυγήν, όσο κι αν λανθασμένα πιστεύουμε το αντίθετο. Ο λόγος απλός. Θα σε κάνουν να δείχνεις ακόμα πιο ισχνός.  

Τζην παντελόνι, 5 κλασικές γραμμές 

H skinny: Είναι η πιο στενή και εφαρμοστή γραμμή που μπορείς να συναντήσεις σε ένα τζην παντελόνι. 

Η straight/regular: Η πιο κλασική, παραδοσιακή γραμμή με το παντελόνι να πέφτει ίσια στο σώμα από τη μέση μέχρι και τον αστράγαλο και τα μπατζάκια να επιδέχονται από μικρό μέχρι μεγάλο, φαρδύ ρεβέρ.

Η slim: Δεν είναι τόσο στενή όσο η skinny, ούτε όμως τόσο άνετη όσο η κλασική. Ιδιαίτερα κομψή, η συγκεκριμένη γραμμή ακροβατεί μεταξύ των δύο. Στενεύει σε γοφούς, μηρούς και γάμπες, θυμίζοντας αρκετά εκείνη των παντελονιών κοστουμιού. 

Η relaxed: Προσφέρει μία άνετη γραμμή σε όλο το μήκος του παντελονιού, από τη μέση μέχρι τα μπατζάκια, που δεν αγκαλιάζει σε κανένα σημείο το σώμα, παρά μόνο στη μέση. 

Η loose: Είναι η πιο ευρύχωρη γραμμή που συναντάται στα τζην παντελόνια: Αυτή ακριβώς που έχουν τα baggy pants. 

Σωματότυπος, 5 διαφορετικά τύποι

Ο αδύνατος: Επίπεδο στήθος, στενοί ώμοι, αδύναμοι μυς, λεπτά άκρα.

Ο μυώδης: Ο κορμός σχηματίζει ένα αναποδογυρισμένο τρίγωνο: φαρδιοί ώμοι, στενή μέση. Χαρακτηρίζεται επίσης από μυώδη μπράτσα και μηρούς. 

Ο fit: Το πιο υγιές κορμί. Δεν είναι ούτε αδύνατο, ούτε μυώδες. Είναι γυμνασμένο τόσο όσο οι ώμοι να ανοίγουν λίγο περισσότερο σε πλάτος από τη μέση, που παραμένει στενή, αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Αυτός που έχει κοιλίτσα: Ίσως, ο πιο κοινός αντρικός σωματότυπος, που χαρακτηρίζεται από φαρδιά μέση, περιττά κιλά στην κοιλιά και κανονικά ή λεπτά πόδια.

Αυτός που έχει τοπικό πάχος στους γοφούς: Εδώ, ο κορμός σχηματίζει, εν αντιθέσει με τον μυώδη τύπο, ένα κανονικό τρίγωνο: στενοί ώμοι, φαρδιά μέση, μεγάλοι γοφοί που συνοδεύονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από χοντρά πόδια.

Επιλέγοντας το κατάλληλο τζην παντελόνι για τον σωματότυπό σου

Slim και regular jeans για τους αδύνατους: Αυτές οι δύο γραμμές αγκαλιάζουν όμορφα το σώμα σου, χωρίς να τονίζουν τη λεπτή φιγούρα σου. Ξεχνάς τα εφαρμοστά τζην, τα οποία θα σε δείχνουν πιο αδύνατο απ’ ότι είσαι στην πραγματικότητα και τα φαρδιά μέσα στα οποία θα κολυμπάς.

Regular και relaxed jeans για τους μυώδεις: Το ζητούμενο είναι να μην κολλάνε τα παντελόνια στα πόδια σου και τονίζουν τη μυώδη όψη τους. Τα τζην που πέφτουν χαλαρά στους μηρούς αποτελούν σαφώς πιο κομψή επιλογή.

Slim, regular και relaxed jeans για τους fit: Ένα καλογυμνασμένο κορμί σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πάντα πιο εύκολα διαχειρίσιμο στο ντύσιμο. Υπό προϋποθέσεις, ακόμα και η skinny γραμμή θα σου ταίριαζε.

Relaxed και loose jeans για όσους έχουν κοιλίτσα: Προκειμένου να μη φαίνεται δυσανάλογο το σώμα σου -παχύς στον κορμό και αδύνατος στα πόδια-, οι γραμμές που είναι ευρύχωρες στα άκρα είναι προτιμότερες από εκείνες που αγκαλιάζουν αρμονικά ή εφαρμόζουν.

Regular, relaxed και loose jeans για όσους έχουν μεγάλους γοφούς: Για να καμουφλάρεις όμορφα και κομψά το τοπικός πάχος στα πόδια, κινήσου έξυπνα και στη regular γραμμή επέλεξε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως φοράς. Στις άλλες δύο, διαλέγεις το κανονικό σου νούμερο, μιας και είναι ήδη αρκετά άνετες.