Jason Leung/Unsplash
JEANS

Πώς θα επιλέγεις το τζην παντελόνι που σου πηγαίνει

5 κλασικές γραμμές του denim pants, 5 διαφορετικοί τύποι σώματος. Κάνουμε το σωστό ματσάρισμα για να αγοράζεις κάθε φορά το τζην που κολακεύει τον σωματότυπό σου. 

Να σου κάθεται καλά στη μέση -να μην σε σφίγγει, αλλά και να μην χωράει άλλον έναν μέσα-, να τελειώνει ακριβώς πάνω στο παπούτσι και όχι στο πάτωμα -διαφορετικά το πηγαίνεις στον ράφτη-, να διατηρείται το πρωτότυπο στρίφωμα -αν υπάρχει- κατά τη διάρκεια του κοντέματος. 

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί κανόνες για την αγορά οποιουδήποτε παντελονιού και τη μεταποίησή του στη συνέχεια για να αγκαλιάζει όμορφα το σώμα σου.

Στο τζην παντελόνι ωστόσο το σημαντικότερο για να αποφύγεις μία κακή αγορά είναι να λάβεις υπόψιν το εξής: ποια από όλες τις γραμμές των denim pants που κυκλοφορούν εκεί έξω ταιριάζουν στον σωματότυπό σου.

Για παράδειγμα, αν είσαι αδύνατος τα skinny είναι jeans προς αποφυγήν, όσο κι αν λανθασμένα πιστεύουμε το αντίθετο. Ο λόγος απλός: η στενή και εφαρμοστή γραμμή τους θα σε κάνει να δείχνεις ακόμα πιο ισχνός.  

Η skinny είναι μία από τις πέντε συνολικά κλασικές γραμμές του τζην. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι οι ακόλουθες:

Η straight/regular

Η πιο κλασική, παραδοσιακή γραμμή με το παντελόνι να πέφτει ίσια στο σώμα από τη μέση μέχρι και τον αστράγαλο και τα μπατζάκια να επιδέχονται από μικρό μέχρι μεγάλο, φαρδύ ρεβέρ.

Η slim

Δεν είναι τόσο στενή όσο η skinny, ούτε όμως τόσο άνετη όσο η κλασική. Ιδιαίτερα κομψή, η συγκεκριμένη γραμμή ακροβατεί μεταξύ των δύο. Στενεύει σε γοφούς, μηρούς και γάμπες, θυμίζοντας αρκετά εκείνη των παντελονιών κοστουμιού. 

Η relaxed

Προσφέρει μία άνετη γραμμή σε όλο το μήκος του παντελονιού, από τη μέση μέχρι τα μπατζάκια, που δεν αγκαλιάζει σε κανένα σημείο το σώμα, παρά μόνο στη μέση. 

Η loose

Είναι η πιο ευρύχωρη γραμμή που συναντάται στα τζην παντελόνια: Αυτή ακριβώς που έχουν τα baggy pants. 

Κι από τις κλασικές γραμμές του τζην, ας περάσουμε στους πέντε διαφορετικούς τύπους σώματος.

Ο αδύνατος

Επίπεδο στήθος, στενοί ώμοι, αδύναμοι μυς, λεπτά άκρα.

Ο μυώδης

Ο κορμός σχηματίζει ένα αναποδογυρισμένο τρίγωνο: φαρδιοί ώμοι, στενή μέση. Χαρακτηρίζεται επίσης από μυώδη μπράτσα και μηρούς. 

Ο fit

Δεν είναι ούτε αδύνατος, ούτε μυώδες. Είναι γυμνασμένος τόσο όσο οι ώμοι να ανοίγουν λίγο περισσότερο σε πλάτος από τη μέση, που παραμένει στενή, αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Αυτός που έχει κοιλίτσα

Ίσως, ο πιο κοινός αντρικός σωματότυπος, που χαρακτηρίζεται από φαρδιά μέση, περιττά κιλά στην κοιλιά και κανονικά ή λεπτά πόδια.

Αυτός που έχει τοπικό πάχος στους γοφούς

Εδώ, ο κορμός σχηματίζει, εν αντιθέσει με τον μυώδη τύπο, ένα κανονικό τρίγωνο: στενοί ώμοι, φαρδιά μέση, μεγάλοι γοφοί που συνοδεύονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από χοντρά πόδια.

Κι αφού μιλήσαμε για τις γραμμές του τζην παντελονιού και τους τύπους σώματος, ήρθε η ώρα να κάνουμε το ιδανικό ματσάρισμα.

Slim και regular jeans για τους αδύνατους

Αυτές οι δύο γραμμές αγκαλιάζουν όμορφα το σώμα σου, χωρίς να τονίζουν τη λεπτή φιγούρα σου. Ξεχνάς τα εφαρμοστά τζην, τα οποία θα σε δείχνουν πιο αδύνατο απ’ ότι είσαι στην πραγματικότητα και τα φαρδιά μέσα στα οποία θα κολυμπάς.

Regular και relaxed jeans για τους μυώδεις

Το ζητούμενο είναι να μην κολλάνε τα παντελόνια στα πόδια σου και τονίζουν τη μυώδη όψη τους. Τα τζην που πέφτουν χαλαρά στους μηρούς αποτελούν σαφώς πιο κομψή επιλογή.

Slim, regular και relaxed jeans για τους fit

Ένα καλογυμνασμένο κορμί σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πάντα πιο εύκολα διαχειρίσιμο στο ντύσιμο. Υπό προϋποθέσεις, ακόμα και η skinny γραμμή θα σου ταίριαζε.

Relaxed και loose jeans για όσους έχουν κοιλίτσα

Προκειμένου να μη φαίνεται δυσανάλογο το σώμα σου -παχύς στον κορμό και αδύνατος στα πόδια-, οι γραμμές που είναι ευρύχωρες στα άκρα είναι προτιμότερες από εκείνες που αγκαλιάζουν αρμονικά ή εφαρμόζουν.

Regular, relaxed και loose jeans για όσους έχουν μεγάλους γοφούς

Για να καμουφλάρεις όμορφα και κομψά το τοπικός πάχος στα πόδια, κινήσου έξυπνα και στη regular γραμμή επέλεξε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που συνήθως φοράς. Στις άλλες δύο, διαλέγεις το κανονικό σου νούμερο, μιας και είναι ήδη αρκετά άνετες.