Graphic House/Archive Photos/Getty Images
GROOMING

Πώς θα ξυρίζεσαι κόντρα χωρίς να καταστρέφεις το δέρμα σου

Χρήσιμα tips για να απολαμβάνεις ένα ξύρισμα με μεγαλύτερη διάρκεια, αποφεύγοντας τα παρελκόμενά του: ερεθισμούς, κοκκινίλες, εκδορές, σπυράκια.

Από τη μία, θέλεις ένα βαθύ ξύρισμα για λείο αποτέλεσμα που διαρκεί. Από την άλλη, γνωρίζεις καλά από την εμπειρία σου ότι το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις με ένα ερεθισμένο δέρμα αν τελικά αποφασίσεις να ξυρίσεις τα γένια σου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η λύση δεν είναι να ξυρίζεσαι αποκλειστικά με τη φορά της τρίχας. Εκτός κι αν έχεις κάποιο δερματικό πρόβλημα (ακμή για παράδειγμα), οπότε τότε ναι, το ξύρισμα κόντρα είναι απαγορευτικό.

Επενδύοντας στα σωστά προϊόντα και ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα, θα καταφέρεις να απολαμβάνεις το πιο βαθύ ξύρισμα, αποφεύγοντας τα ανεπιθύμητα παρελκόμενά του: ερεθισμούς, κοκκινίλες, εκδορές, σπυράκια.

Πριν όμως περάσουμε στα tips, ας καταρρίψουμε ένα μύθο: το ξύρισμα κόντρα δεν σκληραίνει την τρίχα. Το να ξυρίζεσαι αντίθετα με τη φορά της δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα σε αυτήν, αλλά στην επιδερμίδα. Ναι μεν αφήνει το δέρμα πιο απαλό και καθαρό από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ωστόσο οι πιθανότητες να το ερεθίσεις ή να το τραυματίσεις είναι σαφώς μεγαλύτερη συγκριτικά με το να ξυρίζεσαι με τη φορά της τρίχας.

Πώς θα ξυρίζεσαι κόντρα χωρίς να ταλαιπωρείς την επιδερμίδα σου

Κάν’ το τη σωστή χρονική στιγμή

Η καλύτερη ώρα για να ξυριστείς είναι το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο. Κι αυτό, γιατί όταν ξυρίζεσαι, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν. Η απότομη έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, στο κρύο, την υγρασία, τη ζέστη, αλλά κυρίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία (τα μάγουλα γίνονται ξαφνικά «αγκαθωτά» στο άγγιγμα) ή έξαρση λιπαρότητας ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας, ακόμα και πιθανή μόλυνση με την εκδήλωση σπυριών και εξανθημάτων.

Αντιθέτως, το βράδυ, κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι, η επιδερμίδα αναπλάθεται, ανανεώνονται τα κύτταρά της και είναι προστατευμένη από τους εξωτερικούς παράγοντες που προαναφέραμε και «απειλούν» το δέρμα σου.

Πριν ξυρίσεις, ενυδάτωσε

Πρώτον, για να μαλακώσεις τις τρίχες και να προετοιμάσεις την επιδερμίδα. Το λάδι για πριν το ξύρισμα είναι ιδανική επιλογή (αν δεν έχεις χρησιμοποιείς beard oil): Το απλώνεις σε βρεγμένο πρόσωπο με κυκλικές απαλές κινήσεις, το αφήνεις ένα με δύο λεπτά να δράσει και έπειτα ξεπλένεις με άφθονο νερό για να εφαρμόσεις τον αφρό.

Χρησιμοποίησε έναν ποιοτικό αφρό ξυρίσματος

Απόφυγε οτιδήποτε περιέχει οινόπνευμα, σιλικόνη, parabens ή άλλα συνθετικά συστατικά και επένδυσε σε φυσικές φόρμουλες. Το ίδιο ισχύει και για το λάδι που χρησιμοποιείς πριν το ξύρισμα και για εκείνο που προορίζεται για το τέλος.

Προτίμησε ξυραφάκια που έχουν από 3 λεπίδες και πάνω

Επέλεξε ποιοτικά ξυραφάκια με πολλαπλές λεπίδες και εργονομικές λαβές που προσφέρουν βαθύ, εύκολο ξύρισμα και φρόντισε να τα ανανεώνεις συχνά για λόγους υγιεινής και για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (οι λεπίδες αλλοιώνονται με τη χρήση).

Απόφυγε να ξυριστείς κατευθείαν κόντρα

Πρέπει πάντα να ξυρίζεσαι πρώτα με την ίδια κατεύθυνση με την ανάπτυξη της τρίχας και στη συνέχεια προς την αντίθετη. Έτσι, ταλαιπωρείς όσο λιγότερο γίνεται το πρόσωπο.

Οι κινήσεις σου να είναι απαλές

Το αν θα πετύχεις ένα πρόσωπο γυαλί δεν σχετίζεται με την πίεση που ασκείς στη λαβή της μηχανής. Ίσα ίσα που αυτή πρέπει να είναι φυσιολογική. Πιέζοντας με δύναμη, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις ή να τραυματίσεις την περιοχή, ειδικά όταν ξυρίζεσαι κόντρα.

Καταπράυνε το δέρμα σου με ένα after shave

Με το ξύρισμα η επιδερμίδα ταλαιπωρείται. Λογικό και γνωστό. Για να τη βοηθήσεις να επανέλθει και να πολεμήσει τους όποιους ερεθισμούς που την απειλούν, μην αμελείς τη χρήση ενός κλασικού after shave, ενός balm ή ακόμα και μίας ενυδατικής κρέμας αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία και ξεπλύνεις με νερό το πρόσωπο.