2012, Matt Sayles/AP Photo
ΣΤΥΛ

Power dressing: Τα κομμάτια και τα style tips για να ντύνεσαι πραγματικά καλά

Από το κοστούμι μέχρι τις κάλτσες και από το πουκάμισο που πρέπει να στρώνει όμορφα μέχρι το τελευταίο κουμπί στο σακάκι που μένει πάντα ανοιχτό.

Power suits, power dressing. Δύο όροι, μία σημασία. Σε απλά ελληνικά, πρόκειται για την πιο στιβαρή εκδοχή του επίσημου ντυσίματος, που έχει συνδεθεί με τα 80s και το στυλ των χρηματιστών της Wall Street. Τότε που το κοστούμι είχε αυστηρή γραμμή με τους τετραγωνισμένους ώμους στο σακάκι και το άνετο παντελόνι και χρωματικά κινούταν συντηρητικά, σε ουδέτερους, κλασικούς τόνους (μαύρο, μπλε, ανθρακί, καφέ).

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, το power dressing βρίσκει σήμερα το νόημά του στο ντύσιμο της οικογένειας Roy στo Succession. H σειρά του HBO είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς να χτίζεις ένα στιβαρό, επίσημο ντύσιμο, που πατά σε κλασικά μονοπάτια του αντρικού στυλ και ως επί το πλείστον αποφεύγει την εκκεντρικότητα.

Από την άλλη, μία τολμηρή πινελιά δεν είναι πάντα μία κακή ιδέα. Μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σύνολο σου και αμέσως να το αναβαθμίσει. Αρκεί να γίνεται με προσοχή και μέτρο και φυσικά να τη σηκώνει η περίσταση (να μη σε κάνει να φαίνεσαι εκτός τόπου και χρόνου).

Τα κλασικά κομμάτια που συνθέτουν ένα επίσημο, χειμωνιάτικο ντύσιμο

Για να υιοθετήσεις ένα formal dress code, ένα επίσημο δηλαδή ντύσιμο, δεν αρκεί να φορέσεις απλά ένα κοστούμι, που να αποτελείται από σακάκι και παντελόνι ή από τρία κομμάτια, το γνωστό ως 3-piece suit με το γιλέκο.

Πρέπει να το πλαισιώσεις όμορφα με ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια που ο χαρακτήρας τους αποπνέει αντίστοιχη στιβαρότητα και κομψότητα. Τα βασικά κομμάτια που θα χρειαστείς είναι τα ακόλουθα: 

  • Πουκάμισο
  • Γραβάτα (ή παπιγιόν)
  • Μανικετόκουμπα
  • Ποσέτ
  • Ρολόι
  • Ζώνη
  • Κάλτσες
  • Δερμάτινα δετά παπούτσια
  • Παλτό/ημίπαλτο

Τα style tips για να ντύνεσαι πραγματικά καλά όταν φοράς κοστούμι

Κάθε στυλ ντυσίματος έχει τους κανόνες του και το επίσημο ντύσιμο ίσως να διέπεται από τους περισσότερους. Το να ντυθείς πραγματικά κομψά άλλωστε ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το «γιατί» απαντάται στις λεπτομέρειες. Εκείνες που κάνουν τη διαφορά όταν φοράς κοστούμι, ώστε η συνολική σου εμφάνιση να είναι ολοκληρωμένη ή τέλος πάντων να μην δείχνει ως μία προσπάθεια που απέτυχε στα σημεία.

Οι κλασικές αποχρώσεις είναι εγγύηση 

Όπως προαναφέραμε οι ουδέτερες, κλασικές χρωματικές επιλογές στο κοστούμι είναι μία από τις βασικές αρχές του power dressing. Είναι επίσης ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να είσαι καλοντυμένος, όταν δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση με τους χρωματικούς συνδυασμούς. 

Μπορείς λοιπόν να επενδύσεις στην τονικότητα: να επιλέγεις ένα χρώμα, για παράδειγμα το μπλε στο κοστούμι και να το συνδυάζεις με μία διαφορετική απόχρωση αυτού, πιο φωτεινή ή πιο σκούρα, όπως το θαλασσί στο πουκάμισο.

Το κοστούμι να σου κάθεται σωστά

Pexels

Ξεκινάμε με το σακάκι: τα μανίκια πρέπει να τελειώνουν 3 περίπου εκατοστά πιο πάνω από εκεί που τελειώνουν τα μανίκια του πουκάμισου.

Περνάμε στο παντελόνι: τα μπατζάκια να ακουμπούν τα παπούτσια, όχι να τα κρύβουν.

Το πουκάμισο να στρώνει όμορφα στον κορμό σου

Εκτός από το να είναι καλοσιδερωμένο, το πουκάμισο πρέπει να αγκαλιάζει όμορφα τον κορμό σου, ώστε να μη δείχνει ατσούμπαλο τον κορμό σου όταν φορεθεί από πάνω το σακάκι. Οι ιδανικές επιλογές είναι αυτές που έχουν κλασική ή slim γραμμή.

Το τελευταίο κουμπί στο σακάκι να είναι ανοιχτό

Ό,τι σακάκι κι αν φοράς (δίκουμπο, τρίκουμπο, σταυρωτό), το κάτω κουμπί το αφήνεις ανοιχτό. Εκτός κι αν το σακάκι είναι μονόκουμπο, διαθέτει μόνο ένα. Σε αυτή την περίπτωση, το κουμπώνεις. 

Η γραβάτα να έχει το κατάλληλο ύφασμα

Στις επίσημες εκδηλώσεις, οι μεταξωτές γραβάτες είναι η καλύτερη επιλογή. Από εκεί και πέρα, να θυμάσαι ότι μεταξωτή γραβάτα πάνω σε μεταξωτό πουκάμισο είναι απαγορευτικός συνδυασμός, αλλά και ότι με τα μάλλινα κοστούμια, εκτός από τις μεταξωτές, δένουν όμορφα και οι πλεκτές γραβάτες. 

Κάποιο από τα αξεσουάρ να είναι τολμηρή επιλογή

Power dressing: Τα κομμάτια και τα style tips για να ντύνεσαι πραγματικά καλά Unsplash

Μπορεί η γραβάτα να είναι πολύχρωμη ή το ποσέτ εμπριμέ ή οι κάλτσες να είναι βαμμένες σε ένα έντονο χρώμα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο ή το μοβ. Το να διακοσμήσεις το επίσημο ντύσιμό σου με ένα εκκεντρικό αξεσουάρ το κάνει αυτομάτως διαφορετικό, αλλά και σύγχρονο, φρέσκο. Φρόντισε απλά μόνο ένα από τα αξεσουάρ να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το ρολόι όμως μία κλασική

Αξεσουάρ βέβαια είναι το ρολόι. Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο αυστηρά και η επιλογή σου πρέπει να είναι κλασική, συντηρητική. Όταν θέλεις να είσαι πραγματικά καλά ντυμένος, ούτε το smartwatch, αλλά ούτε και ένα σπορ ή καταδυτικό ρολόι έχει θέση στον καρπό σου. 

Τα παπούτσια να είναι καθαρά

Ένα ζευγάρι δερμάτινα δετά παπούτσια τύπου loafers, monk straps και derbies είναι τα ιδανικά για να ολοκληρώσουν ένα formal look (τα μίνιμαλ sneakers τα αφήνεις στην άκρη για smart casual εμφανίσεις). Προσέχεις κάθε φορά που τα φοράς να μην είναι φθαρμένα, να τα έχεις καθαρίσει από πριν με ένα βρεγμένο πανί ή ακόμα και να έχεις φρεσκάρει το χρώμα τους με ειδική βαφή.