ΡΟΛΟΙ

Rolex Submariner 1988-2023: Ίδια εμφάνιση, 3 διαφορετικά ρολόγια

Οι μικρές αλλαγές, σχεδόν αόρατες στο μάτι, μεταξύ των τριών πιο πρόσφατων γενιών του πιο δημοφιλούς καταδυτικού ρολογιού.

Ένα πράγμα για το οποίο η Rolex έχει πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση είναι το πόσο συχνά ανανεώνει τον σχεδιασμό των μοντέλων της. Για κάποιους, η απροθυμία της να προχωρά σε εντυπωσιακές αλλαγές είναι από τους βασικούς λόγους που τα ρολόγια της είναι τόσο κλασικά. Για άλλους, το γεγονός ότι για ολόκληρες δεκαετίες κυκλοφορεί τα ίδια μοντέλα, την κάνει βαρετή και ξεπερασμένη. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα ή την αξία ενός Rolex. Και ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της, το Rolex Submariner, αποτελεί κι ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα ρολογιού που αρνείται να αλλάξει με το χρόνο.

Αν συγκρίνει κανείς ένα Submariner του 1988 με ένα σημερινό, μάλλον δε θα αντιληφθεί καμία διαφορά με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, σε βάθος χρόνου 35 ετών η Rolex έχει αναβαθμίσει και βελτιώσει το μοντέλο της. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό που δε διακρίνεται εύκολα με το μάτι.

Το ρολόι που πρωτοεμφανίστηκε το 1988 έμεινε στην κυκλοφορία ως το 2010. Ο κωδικός αναφοράς του είναι ο 16610. Διαθέτει μια κάσα από ατσάλι, διαμέτρου 40 χιλιοστών, μια μαύρη στεφάνη από αλουμίνιο και ένα μαύρο καντράν. Κινείται από τον μηχανισμό 3135 και είναι στεγανό σε βάθος 300 μέτρων.

Η επόμενη γενιά Submariner έχει τον κωδικό 116610. Κυκλοφόρησε επί μία δεκαετία, ως το 2020. Η βασική της διαφορά από την προηγούμενη έκδοση είναι η κεραμική στεφάνη, που αντικαθιστά αυτήν από το αλουμίνιο. Μια δεύτερη διαφορά ήταν ότι, παρότι η διάσταση της κάσας παρέμεινε ίδια όσον αφορά στη διάμετρό της, αυτή έγινε λίγο πιο φαρδιά, ενώ φάρδυναν και τα μπράτσα που αγκαλιάζουν το μπρασελέ. Έτσι δείχνει λίγο μεγαλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο.

Από το 2020 και μετά, το Rolex Submariner έγινε όντως μεγαλύτερο, αφού η κάσα του πήγε στα 41 χιλιοστά. Ο κωδικός αναφοράς του τωρινού μοντέλου είναι ο 126610. Η κεραμική στεφάνη έχει παραμείνει, αλλά έχει αλλάξει ο μηχανισμός του. Ο 3235 προσφέρει βελτιωμένη ακρίβεια και μεγαλύτερη αυτονομία κουρδίσματος.

Μια άλλη διαφορά που μπορεί να διακρίνει κανείς μεταξύ του 16610 και των δύο επόμενων γενιών είναι τα φωσφορίζοντα στοιχεία. Στο παλιότερο μοντέλο ήταν επιστρωμένα με LumiNova και Super-LumiNova, ενώ πλέον χρησιμοποιείται το Chromalight.

Με δεδομένο ότι οι δύο προηγούμενοι κωδικοί αναφοράς υπάρχουν πλέον μόνο σε προϊδιόκτητα ρολόγια, πόσο διαφέρει και η τιμή ενός καινούργιου Rolex Submariner από αυτά που -τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά- είναι ολόιδια ρολόγια; Ένα 16610 κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ στην αγορά των μεταχειρισμένων, ενώ ένα 116610 φτάνει και τις 14.000 ευρώ. Για το καινούργιο μοντέλο θα χρειαστεί κάποιος 2.000-3.000 ευρώ περισσότερα.