ΡΟΛΟΙ
SPONSORED

Seiko Presage Sharp Edged GMT: Ένα ιαπωνικό κομψοτέχνημα με διεθνείς διαθέσεις

Ένα ρολόι που συνδυάζει δυναμικές γωνίες και παραδοσιακά μοτίβα, με την αξιοπιστία της κορυφαίας ιαπωνικής ωρολογοποιίας και μια νέα, ταξιδιάρικη λειτουργία.

Όσο πιο μεγάλη η διαφορά της ώρας, τόσο πιο χρήσιμο είναι ένα ρολόι GMT. Οι 7 ώρες που μας χωρίζουν από την Ιαπωνία δημιουργούν το τέλειο κάδρο για τον χρωματιστό δείκτη της δεύτερης ζώνης ώρας του Presage GMT να αναδείξει το ρόλο του. Βοηθά βέβαια και το καντράν.

 

Σε μοτίβο Asanoha, εμπνευσμένο από το φύλλο της κάνναβης και με παράδοση ολόκληρης χιλιετίας, (ιδιαίτερα δημοφιλές την περίοδο Heian -για τους λάτρεις της ιαπωνικής Ιστορίας), δίνει ένα βάθος με την τρισδιάστατη γεωμετρία του και σε ταξιδεύει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήδη πριν μπεις στο αεροπλάνο. Αυτό δεν είναι ένα απλό GMT. Είναι ένα GMT με διεθνείς διαθέσεις που κουβαλά όμως βαριά παράδοση ενός λαού που εκτιμά το κομψοτέχνημα όσο κανείς άλλος.

Η σειρά Presage Sharp Edged

Ήταν το 2020 όταν η συλλογή Presage της Seiko παρουσίασε τη σειρά Sharp Edged. Ήταν ένας  συνδυασμός παραδοσιακής ιαπωνικής αισθητικής και μοντέρνας δυναμικής που έκανε αμέσως αίσθηση. Η κατασκευή της κάσας, με έντονες αιχμές και γωνίες και τα σχέδια στο καντράν, εμπνευσμένα από την ιαπωνική τεχνική διακόσμησης με μοτίβα έφεραν το μοντέρνο πολύ κοντά στο παραδοσιακό. Η προσθήκη ενός μοντέλου με λειτουργία GMT στέλνει τώρα όλη τη σειρά σε ένα απολαυστικό ταξίδι γύρω από τον κόσμο, με τελικό προορισμό -ποιον άλλον;- την Ιαπωνία.

Το Seiko Presage Sharp Edged GMT διατηρεί τις γραμμές και τις γωνίες τις οποίες υπόσχεται το όνομα της συλλογής. Η κάσα πλαισιώνεται από ένα μπρασελέ από το ίδιο υλικό (ανοξείδωτο ατσάλι με έξτρα επίστρωση για παραπάνω ανθεκτικότητα και λάμψη) που κι αυτό προσφέρει έντονες γωνίες. Κλίσεις συναντάμε και στα μπράτσα, εκεί που η κάσα συναντά το μπρασελέ, ώστε η τρισδιάστατη γεωμετρία να μην διακόπτεται πουθενά. Το αποκορύφωμά της, βέβαια, είναι στο καντράν όπου ακόμη και οι δείκτες είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο (με υφή στο πάνω μέρος και γυαλισμένοι στις άκρες) που να δίνουν πάσα στο φως να παίξει ακόμη περισσότερα παιχνίδια με την επιφάνεια από κάτω τους.

4 εκδόσεις, ένας εντυπωσιακός μηχανισμός

Το Presage GMT βγαίνει σε 4 εκδόσεις, με 4 διαφορετικά χρώματα, όλα τους παραδοσιακά ιαπωνικά: Aitetsu, ή indigo iron, Tokiwa, το χρώμα των αειθαλών δέντρων, Sumi-iro, ο τόνος του μαύρου ιαπωνικού μελανιού, και Hihada-iro, ένα κοκκινοκαφέ χρώμα που προέρχεται από τον φλοιό του ιαπωνικού κυπαρισσιού. Οι διαστάσεις του ρολογιού είναι τέτοιες που μπορεί να φορεθεί σε οποιονδήποτε καρπό. Τα 42,2 χιλιοστά της διαμέτρου του και τα 13,7 του πάχους του το κάνουν ένα χορταστικό ρολόι, που όμως -λόγω της σχεδίασής του με τις τόσες γωνίες- δεν δείχνει τεράστιο στο χέρι.

Η βασική του διαφορά με την υπόλοιπη σειρά Presage είναι η λειτουργία GMT. Στην καρδιά της κάσας βρίσκεται ο Caliber 6R64 της Seiko, ένας αυτόματος μηχανισμός που δίνει και ένδειξη δεύτερης ώρας. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο δείκτης σε έντονο χρώμα (διαφορετικό για την κάθε μία από τις 4 εκδόσεις) και το βέλος στην άκρη του, όταν συνδυάζεται με τη γυαλιστερή στεφάνη με την κλίμακα των 24 ωρών.

Ο μηχανισμός είναι αυτόματος, με αυτονομία κουρδίσματος 45 ωρών, που κι αυτή έχει τη θέση της στο καντράν, με την ένδειξή της να κάθεται ανάμεσα στο 9 και το 10, ενώ στο 6 υπάρχει η ένδειξη της ημερομηνίας -για την οποία η Seiko έχει επιλέξει ένα υποκαντράν με δείκτη, αντί για το κλασικό παράθυρο. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από ένα κρύσταλλο από ζαφείρι, ενώ το ίδιο υλικό βρίσκουμε και στη διάφανη πλάτη της κάσας που επιτρέπει θέα στον υπέροχο μηχανισμό του. Πέραν όλων των παραπάνω, είναι και αδιάβροχο σε βάθος 100 μέτρων. Και έρχεται σε ένα ακαταμάχητο κόστος, αφού η προτεινόμενη λιανική τιμή του για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι τα 1.450 ευρώ.

Βρείτε το στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

RIST Hellas: Αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα & Εξουσιοδοτημένο Service Center, www.rist.gr