GROOMING

‘Σκέτο, μουστάκι, για μια μέρα’: Το πείραμα

Ένας συντάκτης αφήνει για πρώτη φορά σκέτο μουστάκι και καταγράφει τις αντιδράσεις γνωστών, αγνώστων, φίλων και συναδέλφων.

Είμαι αυτός που ζει με πέντε τρίχες στο πρόσωπο, αλλά δεν μοιάζει στον Johnny Depp που επίσης ζει με πέντε τρίχες στο πρόσωπο. Στο πρόσφατο τριχοπόνημά μου, τόνισα τη λύση του μουστακιού για τύπους σαν εμένα και τον Johnny, με την υποβοήθεια πάντα των συμπληρωματικών ‘μουσιών’ σε μάγουλα, κάτω χείλος και πιγούνι.

Φλέρταρα καιρό με την ιδέα να ‘τσαλακωθώ’ σαν προσωπικότητα και να κυκλοφορώ για λίγο(;) καιρό μόνο με το μουστάκι μου, αλλά πάντα έκανα πίσω. Αυτό που μου έλειπε ήταν μια φανταστική δικαιολογία. Το απόγευμα της Δευτέρας, η φανταστική δικαιολογία χτύπησε την πόρτα μου.

Την έλεγαν ‘We Love Moustache’ και είναι μια ενέργεια της Philips που καλεί τους άντρες να αφήσουν μουστάκι και να ανεβάσουν τη φωτογραφία τους στη σελίδα της (σ.σ. προλαβαίνεις ακόμα να συμμετέχεις). Για κάθε συμμετοχή, η Philips δωρίζει 2€ στη ΜΚΟ ‘Μείνε Δυνατός’ που στηρίζει ανθρώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Επίσης, κάθε νέος και θαρραλέος μυστακιοφόρος που συμμετέχει, μπαίνει αυτόματα και στην κλήρωση για δέκα ξυριστικές μηχανές.

Αγαπητή Philips, μπορείς να κρατήσεις τις μηχανές. Εγώ πήγα για τη δόξα και για τη δύναμη.

08.34

Η μέρα ξεκίνησε με κανονική τρικυμία. Ξύπνησα μια ώρα νωρίτερα για να ξυριστώ, ξυρίστηκα σε 5 λεπτά και μετά είχα άλλα 55 που προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ξύπνησα τόσο νωρίς. Με είχε κυριεύσει το άγχος του ‘πώς θα βγω έτσι έξω’. Το μοναδικό μαξιλαράκι, μετά το ξύρισμα, ήταν ο καθρέφτης.

 

Για κάποιο λόγο (τι σημασία έχει ο λόγος), ένιωθα ότι έχω βγει έξω με τατού στο κούτελο ‘Ξέρω ότι μοιάζω με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά ας μη γίνει θέμα παρακαλώ’. Το να έμοιαζα μόνο με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου θα ήταν μια ευλογία. Αργότερα μες στη μέρα, θα άκουγα ότι μοιάζω και με τον Αντώνη Τρίτση.

09.31

Ο πρώτος άνθρωπος που ήρθα σε επαφή ήταν μια ταμίας στο Βασιλόπουλο. Πλήρωσα ένα γάλα με 50ευρο και μοιραία έπρεπε να της πω ‘σόρρυ για αυτό’, άρα να ξοδέψω μερικά έξτρα δευτερόλεπτα με το μουστάκι μου στη μούρη της. Πήρα τα ρέστα, βγήκα από το σουπερμάρκετ, αλλά είχα αφήσει πίσω το γάλα. Επέστρεψα. Πήρα το γάλα και την απόδειξη. Πέταξα την απόδειξη σε έναν μικρό κάδο πριν την έξοδο. Η απόδειξη χτύπησε στη στεφάνη και κατέληξε έξω. Τρι-κυ-μία.

‘Μείνε δυνατός’, σκεφτόμουν στο ασανσέρ. Ήμουν λίγα βήματα πριν μπω σε μια αίθουσα με καμιά 40αριά άτομα που ΜΕ ΞΕΡΟΥΝ. Η ταμίας δεν με ήξερε και είδες τι προβλήματα αντιμετώπισα.

 

Πήρα βαθιά ανάσα και μπήκα. Περπάτησα ένα, περπάτησα δύο, περπάτησα τρία βήματα, μερικοί σήκωσαν το κεφάλι και με κοίταξαν, οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν ότι μπήκα και έκατσα στη θέση μου. Τι έγινε ρε παιδιά; Τι έγινε Σπύρο Παπαδόπουλε;

10.10

Πέρασε ξυστά από το μυαλό μου μήπως πέθανα στο ασανσέρ και κυκλοφορώ σαν πνεύμα στην εταιρία, αλλά κατευθυνόμενος στο γραφείο του Στέφανου Τριαντάφυλλου, κατάλαβε ότι με είδε. Καινούργιο, με το μουστάκι μου. Έκατσα δίπλα του. Με κοίταξε. Το κοίταξε. “Δεν θα το πρόσεχα καν. Το σώζει και λίγο η φαβορίτα σου”. Τον πιστεύω τον Τριαντάφυλλο, είναι ‘man of his word’.

Σηκώθηκα σαφώς πιο άνετος για να μαζέψω κι άλλες γνώμες, ενώ ο ‘man of his word’ έλεγε κάτι για ‘χίπστερ’ και ‘πλατεία Αγίας Ειρήνης’.

Πήγα πάνω από το κεφάλι της Νίκης Χάγια. Της χαμογέλασα. –“Έπ, χαμογελάκια βλέπω, τι έγινε χτες, περάσαμε καλά;”. –”Νίκη, έχω μόνο μουστάκι”. –”Α, γι’ αυτό χαμογελάς; Δεν το κατάλαβα”.

Ομολογώ πως είναι μια κάποια ανακούφιση να περιμένεις να γελάσει ο κόσμος μαζί σου και τελικά οι δύο πρώτοι άνθρωποι που το παρατηρούν, να μην το παρατήρησαν από μόνοι τους.

Η μέρα δεν θα εξελισσόταν όσο καλά πίστεψα προς στιγμήν. Επειδή είναι μάταιο να γράφω για το ποιος μπήκε στο γραφείο, ποιον συνάντησα στη δίπλα αίθουσα και πώς γνωμοδότησαν όλοι για το μουστάκι μου, έγραψα όλες τις κρίσεις σε ένα χαρτί και έβαλα το μουστάκι μου στο Facebook. Αυτά ήταν μερικά ενδεικτικά, επώνυμα σχόλια.

Real life comments

“Εγώ νομίζω ότι σου πάει”, Μαρίνα Χατζηδημητρίου, News247.gr

“Να μου ξαναμιλήσεις όταν ξυριστείς ή όταν βγάλεις μούσια”, Μάνος Χωριανόπουλος, News247.gr

“Είσαι ψαρωτικός, κράτα το, αν και δεν έχει μεγάλη διαφορά με πριν”, Εύη Χουρσανίδη, Cosmo.gr

“Καλύτερα με μουστάκι. Μου πήρε λίγη ώρα να το καταλάβω, αλλά το στηρίζω”, Πάνος Βελαχουτάκος

“Μου θυμίζεις τον Παναγιωτάκη από τη Μαντάμ Σουσού. Και τον Πέτρο Ξανθόπουλο. Αλλά επειδή έχεις μακρόστενο πρόσωπο δεν κάνει ΤΟΣΟ μπαμ”, Freddos

“Θα μπορούσες να δουλεύεις άνετα στο τυράδικο ‘Ο Τσέλιγκας’ στον Βύρωνα”, Γιάννης Φιλέρης, Sport24.gr

“Το μουστάκι είναι ό,τι πιο γραφικό υπάρχει σε άντρα. Το δέχομαι μόνο σε άντρες που τους πάει απόλυτα. Οι άλλοι μου φαίνονται γελοίοι. Μη με ρωτήσεις την άποψη μου για σένα”, Αλέξανδρος Βραχωρίτης

“Πήγαινε πίσω στα 60s, σε ψάχνει ο Γιάννης Δαλιανίδης. (Μετά από λίγο) Ναι ρε! Τον Τρίτση μου θυμίζεις, κι έχω φάει το κεφάλι μου τόση ώρα”, Σταύρος Καραϊνδρος, Contra.gr

“Το μουστάκι σου έχει κάνει θραύση”, Μανώλης Γρηγοράκης, Contra.gr (δεν μου είπε πού)

“Αν το κρατήσεις, να το τριμάρεις και να αφήσεις και τα πλαϊνά να μακρύνουν, αλλιώς αγάπη μου καλύτερα να το ξυρίσεις”, Έλενα Μπουζαλά, Cosmo.gr

“Δεν μπορώ τους άντρες που αφήνουν μουστάκι. Είμαι φανατικά κατά”, Μαρίνα Κουτσούμπα, News247.gr

Facebook comments

 

“Lose the beard, keep the moustache”, η φίλη μου η Ναταλί

“Φρέντι Μέρκιουρι”, η φίλη μου η Ιωάννα Γ. (της αρέσει ο Μέρκιουρι, όλα καλά)

“Captain Μουστάκι”, ο Χρήστος Δεμέτης του News247.gr

“Για όποιο σκοπό κι αν είναι -αν δηλαδή δεν σου είπε η Δούκισσα «άσε μουστάκι και θα φτιάξουμε» ή ο Τριαντάφυλλος «άσε μουστάκι και θα πείσω τον Παπανδρέου να σου μάθει τι είναι το μπάσκετμπολ»,  ΞΥΡΙΣΕ ΤΟ!”, ο αγαπημένος μπασκετικός φίλος και συνάδερφος Βασίλης Παπανδρέου

“’Αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις”. Βρες την τάχιστα, δε σου πάει ο μύστακας”, η φίλη μου η Εύη

“Hipsteri από τα λίγα”, ο φίλος κι αδερφός Χρήστος

“Αμούστακο σε πήρα, με μουστάκι θα φύγεις”, ο Μάνος Μίχαλος, κάτι δικά μας

“Κράτα το, σου πάει”, η Ελισάβετ

“Εμένα μου αρέσει, ταιριάζει με την profile μου”, ο μύθος οδοντίατρος μου

“Συγκρούονται μέσα μου το αθεράπευτα ρομαντικό του βλέμματος με την ακαταμάχητη βαρβατίλα της μουστάκας, δεν ξέρω, δεν ξέρω”, η Νάγια που είδε την αντίθεση

“Στο δρόμο που χάραξε ο Machado, φώναξε o Θοδωρής

“Κράτα το”, ψήφισε η Νίκη Σωτηροπούλου

Η φίλη μου η Θέμις νόμιζε απ’ τα συμφραζόμενα ότι το ξύρισα και έλεγε τα δικά της.

“Εγώ είμαι πάντα κατά του σκέτου μουστακιού. Το μόνο που λείπει είναι ένα καφέ κοστούμι και ένα καπέλο”, η φίλη Ιωάννα Μπ.

Ο κολλητός μου ο Ιωσήφ, παρότι χρόνια πολέμιος κάθε τρίχας στη μούρη μου, ενθουσιάστηκε.

21.39

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσθέσω κάτι. Ας απαριθμήσω τα σιγουράκια στο τέλος της ημέρας. Σίγουρα λοιπόν:

*Μάζεψα λιγότερα περίεργα-απεγνωσμένα βλέμματα απ’ όσα περίμενα.

*Δεν ξέρω αν μου πάει περισσότερο το μουστάκι, αλλά πλέον η φάση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ή το κρατάω ή ξυρίζομαι τελείως. Super FUCK!

*Κάποιοι εκεί έξω δεν είναι έτοιμοι για το μουστάκι μου.

*Είμαι ένας απ’ αυτούς.

*Έμεινα δυνατός. Έστω και με αυτόν τον τρόπο, βοήθησα κάποιους ακόμα πιο δυνατούς από μένα.

Εν τω μεταξύ, προλαβαίνεις ακόμα να στείλεις τη φωτογραφία με το μουστάκι σου στο ‘We Love Moustache’. Ο σκοπός είναι σημαντικός.