ΡΟΛΟΙ

Στα βάθη των ωκεανών και ψηλά στα αστέρια με τη Blancpain

Οι δύο νέες εκδόσεις του Fifty Fathoms Bathyscaphe Quantième Complet έρχονται με Φάσεις Σελήνης.

Σπάνια βλέπουμε στα καταδυτικά ρολόγια περισσότερες λειτουργίες από τις στοιχειώδεις (ώρα, καμιά φορά και ημερομηνία και, βέβαια, τη δυνατότητα περιστροφής της στεφάνης για να λειτουργούν σαν χρονόμετρο κατά τη διάρκεια της κατάδυσης). Πολύ απλά, όσο πιο κομπλικέ κάνει ο ωρολογοποιός ένα ρολόι που έχει για στόχο την ανθεκτικότητα υπό ακραίες συνθήκες, τόσο περισσότερο ριψοκινδυνεύει την ανθεκτικότητα αυτή, αφού οι πιθανότητες να χαλάσει κάτι στον μηχανισμό του αυξάνονται.

Γι’ αυτό και στις λίγες αυτές περιπτώσεις που κάποιος οίκος προτείνει ένα πιο σύνθετο καταδυτικό ρολόι, η δουλειά που γίνεται τόσο στο σφράγισμά του όσο και στη συνεργασία των διαφόρων εξαρτημάτων ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να διακινδυνεύσει η αξιοπιστία του μοντέλου, είναι τόσο υψηλού επιπέδου που, φυσικά, αντικατοπτρίζεται και στην τελική του τιμή.

Όχι τυχαία, οι δύο νέες εκδόσεις του Fifty Fathoms Bathyscaphe Quantième Complet της Blancpain, του αρχαιότερου εν ενεργεία οίκου ωρολογοποιίας στον κόσμο, ξεκινούν από τιμές πάνω από τις 15.000 ευρώ. Γιατί εδώ δεν έχουμε απλά καταδυτικά ρολόγια, αλλά σπάνια κομψοτεχνήματα που περιέχουν επίσης πλήρη ημερομηνία (με ημέρα και μήνα), αλλά και complication Φάσεων Σελήνης.

Ένα καταδυτικό ρολόι έχει την τιμητική του το καλοκαίρι. Και την περίοδο των διακοπών μας πολλές φορές χάνουμε τις μέρες, ενώ σίγουρα πάντα προλαβαίνουμε να παρατηρήσουμε μια χορταστική, καλοκαιρινή πανσέληνο. Αυτό το ρολόι μας βοηθά να τα απολαύσουμε όλα στο μέγιστο βαθμό.

Το υλικό και οι διαστάσεις

Blancpain

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το υλικό της κάσας. Είναι φτιαγμένο από τιτάνιο βαθμού 23 και η στεφάνη του είναι κεραμική. Αυτά για το γκρι μοντέλο. Γιατί το νέο Fifty Fathoms Bathyscaphe Quantième Complet βγαίνει και σε ροζ χρυσό. Και τα δύο έχουν διάσταση 43 χιλιοστά διάμετρο και 13,4 πάχος, ενώ είναι στεγανά σε βάθος 300 μέτρων.

Ο μηχανισμός τους είναι ο αυτόματος 6654.P, τον οποίον μπορεί να απολαύσει κανείς από τη διάφανη πλάτη της κάσας (ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν, αφού στα καταδυτικά -για λόγους ανθεκτικότητας- σπάνια η κάσα είναι ανοικτή).

Ο μηχανισμός κινείται στις 28.000 δονήσεις την ώρα και προσφέρει αυτονομία κουρδίσματος 72 ωρών, ενώ εξασφαλίζει την ανθεκτικότητά του στις ακραίες συνθήκες με το να χρησιμοποιεί διαφορετική ρύθμιση μέσω κορώνας για κάθε ένδειξη, χωρίς να βασίζει τη μία στην άλλη (π.χ. για να αλλάξει η ημέρα να πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία κλπ), μειώνοντας έτσι τα πιθανά σημεία ρίσκου

Όπως είπαμε, όλα αυτά έρχονται βέβαια με μια τιμή. Το μοντέλο από τιτάνιο κοστίζει 15.770 ευρώ στην έκδοση με λουράκι ΝΑΤΟ και 18.330 στην έκδοση με μπρασελέ, ενώ αυτό με την κάσα από ροζ χρυσό ξεκινά από τις 31.340 ευρώ.