GROOMING

Στην κόψη του ξυραφιού

Ξυράφι V.S. ξυριστική μηχανή: ποιο από τα δύο σου ταιριάζει;

Το ξύρισμα είναι τέχνη, και τα μυστικά αυτής της τέχνης περνάνε από γενιά σε γενιά, από πατέρα σε γιό, σαν μύηση σε μια men’s only ιεροτελεστία. Και παρότι οι αναμνήσεις από τις πρώτες σου εμπειρίες ξυρίσματος περιλαμβάνουν ξυράφι, αφρό, ακόμη και πινέλο (αν ο μπαμπάς ήταν vintage τύπος), σήμερα είναι πιθανό να έχεις ενδώσει στην ευκολία μιας ξυριστικής μηχανής ή να σκέφτεσαι να το κάνεις. Τι από τα δύο όμως ταιριάζει σε σένα;

Το debate αυτό βασανίζει πολλούς άντρες, ακόμη και κάποιους που έχουν πατήσει τα πρώτα –άντα (ίσως το ερώτημα θα έπρεπε να μεταφερθεί στη στήλη Αιώνια Διλήμματα). Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί το ξύρισμα είναι απόλυτα προσωπικό. Δεν έχεις το ίδιο δέρμα, το ίδιο χέρι και το ίδιο lifestyle με τον διπλανό σου, οπότε η μέθοδος ξυρίσματος που κάνει θαύματα για εκείνον, εσένα μπορεί να σε καταστρέψει. Προκειμένου να σε διευκολύνουμε να αποφασίσεις, βάζουμε κάτω τα υπέρ και τα κατά του παραδοσιακού ξυραφιού V.S. της ξυριστικής μηχανής. Θα είναι μια σκληρή μάχη. Και δεν αποκλείεται να χυθεί αίμα.

Το παραδοσιακό ξυράφι

Προτίμησέ το γιατί:

1. Το αποτέλεσμα είναι αψεγάδιαστο. Δεν υπάρχει τρίχα που να αντιστέκεται στο πέρασμα της λεπίδας, η οποία εισχωρεί σε βάθος και αφήνει την επιδερμίδα λεία και απαλή.

2. Το ξυράφι δεν κόβει απλά τις τρίχες. Τις αφαιρεί εντελώς, καθώς και την πρώτη στοιβάδα του δέρματος. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και εκείνοι που ξυρίζονται τακτικά μοιάζει να έχουν πιο σφριγηλή, φρέσκια και νεανική επιδερμίδα από τους υπόλοιπους. 

3. Καθώς οι τρίχες αφαιρούνται σχεδόν ολοκληρωτικά, αργούν να μεγαλώσουν – οπότε χρειάζεσαι ξύρισμα λιγότερο συχνά απ’ ότι με την ξυριστική μηχανή.

4. Έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Καθορίζεις εσύ ακριβώς σε ποιες τρίχες θα ξυρίσεις και το ξυράφι απλά υπακούει. Οπότε είναι ιδανικό αν θες να διατηρείς καλοσχηματισμένο μούσι, μουστάκι ή φαβορίτες.

5. Το ξύρισμα με παραδοσιακό τρόπο είναι η απόλυτη αντρική διαδικασία και για πολλούς απολαυστική.

 

Μην το προτιμήσεις γιατί:

1. Το splatter που μπορεί να διαδραματιστεί στο μπάνιο σου αν δεν προσέξεις. Τα κοψίματα από το ξύρισμα είναι ανατριχιαστικά, επίπονα και φυσικά αντιαισθητικά.

2. Ακόμη και αν δεν κοπείς, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα (κυρίως στην περιοχή του λαιμού) η διαδικασία του ξυρίσματος μπορεί να το ταλαιπωρήσει ποικιλοτρόπως. Καψίματα από τη λεπίδα, κοκκινίλες, γυρισμένες τρίχες και σπυράκια είναι συχνά και καθόλου ωραία φαινόμενα. 

3. Το παραδοσιακό ξύρισμα είναι μια «βρώμικη» διαδικασία. Τα τζελ και οι αφροί ξυρίσματος κολλάνε, πολλές φορές καταλήγουν όπου να ναι (στα μαλλιά, στα ρούχα, στο σβέρκο), το ξυραφάκι στομώνει και θέλει συνέχεια ξέπλυμα ή χτύπημα. Αν δεν είσαι προσεκτικός, μπορεί να δημιουργηθεί χάος στο μπάνιο σου. 

4. Για να το κάνεις σωστά θες χρόνο, υπομονή, νιπτήρα, καθρέφτη και παρελκόμενα (προϊόντα ξυρίσματος, πετσέτα, aftershave κλπ).

5. Μετά από 4-5 ξυρίσματα οι λεπίδες αμβλύνονται και θέλουν πέταμα και αντικατάσταση. 

 

Η ξυριστική μηχανή

Προτίμησέ τη γιατί:

1. Η διαδικασία του ξυρίσματος γίνεται μια πανεύκολη υπόθεση λίγων λεπτών. 

2. Είναι ιδανική αν δεν έχεις σταθερό, ήρεμο χέρι διότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοπείς καθώς το ξύρισμα γίνεται «κατά προσέγγιση».

3. Αν έχεις αργήσει, απλά την παίρνεις μαζί σου και ρίχνεις ένα ξύρισμα όσο περιμένεις στο φανάρι ή στο μπάνιο του γραφείου. Δεν το συστήνουμε, αλλά γενικά θα σε βολέψει αν είσαι ανυπόμονος, αγχώδης και busy τύπος. 

4. Είναι καλύτερη από το ξυράφι για να αφαιρέσεις τρίχες πολλών ημερών. Μια – δύο εβδομάδες το πολύ εννοούμε, ε; Μετά θες κλαδευτήρι.  

5. Κάνει θαύματα για τα ευαίσθητα δέρματα καθώς δεν προσεγγίζει την επιδερμίδα τόσο κοντά όσο το ξυράφι.

 

Μην την προτιμήσεις γιατί:

1. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφώς κατώτερο ποιοτικά από εκείνο του κλασικού ξυραφιού.

2. Καθώς το ξύρισμα είναι στεγνό, αν δεν ενυδατώσεις σωστά το δέρμα σου μετά μπορεί να νιώθεις πως σε τραβάει, να είναι ξηρό και να έχεις φαγούρα.

3. Δεν πιάνει όλες τις τρίχες με τη μια και πολλές φορές πρέπει να περάσεις το ίδιο σημείο ξανά και ξανά.

4. Αν τη χρησιμοποιείς εκτός σπιτιού, μπορεί να σε αφήσει από μπαταρία ανά πάσα στιγμή. Αν δεν είσαι κοντά σε πρίζα, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξεις με το γελοίο μισοξυρισμένο look και να δίνεις το βασίλειό σου για ένα κλασικό ξυραφάκι.

5. Μια καλή ξυριστική μηχανή είναι ακριβή για να την αποκτήσεις αρχικά και είναι αρκετά δύσκολη στη συντήρησή της. Αν δεν την καθαρίζεις τακτικά και σωστά, υπάρχει περίπτωση να πάθεις σοβαρή μόλυνση.