ΜΟΔΑ

Τα Dr. Marten’s 1461 Oxfords θα είναι σίγουρα τα παπούτσια του χειμώνα

3 λόγοι για να τα δοκιμάσεις και εσύ. Γιατί Dr. Martens δεν είναι μόνο οι μπότες τους.

Μόδα είναι και γυρίζει και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι ακριβώς. Δεν έχει τόση σημασία το δεύτερο κομμάτι αυτής της παροιμίας. Ας μείνουμε στo πρώτο κομμάτι της κάνοντας και μια μικρή αλλά παρακινδυνευμένη πρόβλεψη. Γιατί το να λες ότι παπούτσια Oxford θα είναι τα παπούτσια της χρονιάς, μέσα στην απόλυτη κυριαρχία των sneakers είναι πράγματι λίγο τολμηρό. Αλλά δείτε τα. Πώς να μην είναι;

Σε άλλο κείμενο το Oneman έχετε δει και διαβάσει την ιστορία των παπουτσιών που βγάζει η Dr. Martens. Και δεν είναι μικρή ιστορία αυτή. Για να είμαστε ακριβείς, μέσα τους μαζεύουν την πορεία των διάφορων νεανικών αντικουλτούρων των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Τους τελευταίους χειμώνες, οι Dr Martens (κυρίως οι μπότες) άρχισαν να κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους και στην Αθήνα. Μαζί τους είδαμε και μια αναγέννηση -συνολικότερη- της punk μουσικής με νέες μπάντες να έρχονται στο προσκήνιο.

Φέτος τον χειμώνα είναι μάλλον κάτι που φαντάζει σίγουρο. Στο πλαίσιο τουλάχιστον των ευρύτερων ανακατατάξεων, θα μπορούσαμε να πούμε χοντρικά ότι τα basketball courts με τα sneakers τους θα είναι και πάλι  εδώ. Το ίδιο και η πανίσχυρη πλέον εμπορικά hip-hop. Αλλά 2020 έχουμε. Σε πανδημία ζούμε. Ποιος δεν θέλει και λίγη υπόγα; Oι περισσότεροι, θα μου πείτε. Ναι, και γι’αυτό τα Dr. Martens είναι έτοιμα να στη δώσουν γλυτώνοντάς σε από το πρόβλημα του “πολυφορεμένου”. Το παράδοξο; Ίσως οι μπότες τους να μπουν στην τιμητική δεύτερη θέση. Βλέπετε υπάρχουν και τα 1461 Οxford Dr. Martens.

Πάει με όλα

Ωραία, αυτό μάλλον αφορά περισσότερο τη μαύρη εκδοχή τους. Τα παπούτσια αυτά θα σου προσφέρουν ένα συντριπτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι μόνο ότι ταιριάζουν σε οτιδήποτε και αν φοράς. Αυτό το κάνουν χοντρικά και τα Αll-Star (οκ, εκτός από το σακάκι). Είναι και ότι συνδυάζοντας μέρη της υπάρχουσας γκαρνταρόμπας σου με τα 1461 Oxford είναι σαν να αλλάζει τελείως κάθε κομμάτι της ένδυσής σου. Σαν να βάζεις ένα νέο φίλτρο σε όλα. Κι ας τα έχει ξαναφορέσει, ακριβώς τα ίδια, πολλές-πολλές φορές.

Δεν φθείρονται με τίποτα

Με μια μίνιμουμ προσοχή, τα Dr Martens μπορείς να τα έχει στην γκαρνταρόμπα σου για χρόνια. Πρώτα, επειδή είναι τέτοιο το iconic στιλ τους που δεν θα τα κάνει να μοιάζουν παλιά, δύο χρόνια αφού τα αγόρασες. Δεύτερον γιατί λόγω κατασκευής δεν φθείρονται. Ή τουλάχιστον δεν φθείρονται τόσο εύκολα όσο τα παπούτσια που είχες συνηθίσει να φοράς μέχρι σήμερα. Δεν θα βρομίσουν εύκολα, δεν θα ανοίξουν τρύπες, δεν θα σκιστεί η σόλα τους. Οκ μην τα βάλεις και για να περάσεις το Φαράγγι της Σαμαριάς αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα λεφτά τους θα τα βγάλουν. Ούτως ή άλλως είναι παπούτσια φτιαγμένα για περπάτημα.

Δεν θα σε οδηγήσουν στη χρεωκοπία

Ένα βασικό πρόβλημα που έχουν οι μπότες Dr Martens είναι η τιμή τους. Υπάρχουν παπούτσια που ακόμα και μετά από πολύ προσεκτικό ψάξιμο, δεν θα τα δεις να πέφτουν κάτω από 200 ευρώ. Με τίποτα. Με τα 1461 Οxford τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι φτηνά; Όχι, ούτε αυτά είναι φτηνά. Αν κάνεις όμως ένα καλό ψάξιμο σε ελληνικά και ξένα σάιτ υπάρχει μια πολύ καλή περίπτωση να τα βρεις σε μια (σχετικά) προσιτή τιμή. Αν σου αρέσουν πολύ, σίγουρα αξίζει τον κόπο.