Serge Ibaka/Instagram
ΜΟΔΑ

Γιατί ο Serge Ibaka φοράει μόνο φαρδιά ρούχα

Οι συνήθειες στο ανδρικό στιλ αλλάζουν και μαζί τους παρασύρουν και τα συμβατικά μεγέθη στα ρούχα σου.

Ομολογουμένως, στο μενού των ανδρών δεν υπάρχουν φορέματα και φούστες. Δηλαδή, θα μπορούσαν, αλλά δεν είναι σήμερα το θέμα μας τα κοινωνικά στερεότυπα. Eκτός και αν είσαι ο Serge Ibaka (κάνε το βλέμμα λίγο κάτω) και αδιαφορείς -γιατί κλείνεις συμφωνίες με οίκους μόδας. Αυτό που υπάρχει στις επιλογές είναι μια πλούσια ποικιλία από jeans, σε υφές και στιλ.

 

 

Ένα κλικ έδωσα σε γνωστό κολοσσό retailing και βρήκα τα εξής: slim fit (με οκτώ επιλογές), basic skinny jeans (με άλλες οκτώ), loose fit (4 επιλογές), skinny comfort (άλλες τέσσερις), standard slim fit (12 επιλογές), ripped skinny (9 επιλογές), paint splatter and ripped (8), συν waxed slim fit, συν σαλοπέτες. Γενικά, όρεξη να ‘χεις να δοκιμάζεις τι σου πηγαίνει. Και τι θες.

Αν φύγεις από το denim και πας σε άλλα υφάσματα, επίσης γίνεται ένας χαμούλης με όσα υπάρχουν στη διάθεση σου. Όπως χαμούλης γίνεται και με τα χρώματα. Που δεν είναι μαύρο, γκρι και μπλε. Να πάμε όμως, και στο πάνω μέρος του σώματος.

Έχεις t-shirts, έχεις πουκάμισα, έχεις polo, έχεις πουλόβερ, έχεις φούτερ (ζαλίστηκα και μόνο που στα γράφω). Επίσης, έχεις τα blazers. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα μας: τα oversized blazers είναι στα trends των ειδικών, για το έτος 2020. Γενικά είναι τα oversized (εξ ορισμού ‘υπερμεγέθες’) στη μόδα.

Επειδή είμαι περισσότερο του κλασικού, θα πρότεινα να πάρεις ό,τι σε βολεύει και να το προσαρμόσεις σε εσένα. Η βασική αρχή είναι να είναι στα μέτρα σου στους ώμους και τα χέρια. Αλλά δεν θα πεθάνουμε κι όλα αν δεν είναι. ‘Γύρισε’ τα μανίκια ή εμπιστεύσου ειδικό να στο φέρει στα μέτρα σου. Να θυμάσαι πως άλλο είναι το oversized και άλλο το μεγάλο. Το ένα φτιάχνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να ‘χει άπλα. Το άλλο απλά δεν σου κάνει. Για να μη σε μπερδεύω (άλλο) κράτα πως αν το ρούχο δείχνει πάνω σου σαν να είναι σε κρεμάστρα, είναι μεγάλο. Όχι oversized. Επίσης, αν επιλέξεις την άνεση πάνω, ζορίσου λίγο κάτω -εννοώ βάλε κάτι που να μην είναι χαχόλικο, για να υπάρχει ισορροπία.

Ας επιστρέψουμε στα blazers -να μάθουμε και γιατί λέγονται έτσι

Επειδή δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τον όρο, να πω κάπου εδώ πως ως blazer περιγράφεται το πανωφόρι (αγαπημένη λέξη) που μοιάζει με σακάκι κοστουμιού, αλλά είναι για πιο casual καταστάσεις. Ή τουλάχιστον έτσι είχε προκύψει. To ύφασμα του είναι πιο ανθεκτικό, καθώς προορίζεται για πανωφόρι.

Για αυτό ευθύνονται τα μέλη του Lady Margaret Boat Club, σύλλογος κωπηλασίας του St. John’s College, στο Cambridge. Αυτά πρωτοφόρεσαν το 1825, ομοιόμορφα πανωφόρια, χρώματος κόκκινου, από φανέλα (βλ. είδος μαλακού μάλλινου υφάσματος που περιέχει βαμβάκι -από το ιταλικό flanella). Το blazer είχε να κάνει με τη φωτεινότητα του κόκκινου υφάσματος (εκ του blaze που σημαίνει λάμψη). Στα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε για συνώνυμο το sport jacket, που φορούν σύλλογοι ή ομάδες σχολείων, με το σήμα στο στήθος.

Κούτσα κούτσα φτάνουμε στο σήμερα. Αφήνω στην άκρη πως είναι trend. Κρατώ τη χρησιμότητα του, καθώς δεν απαιτεί κάτι παραπάνω από διάθεση -και μια μικρή δόση στιλ. Θέλω να πω ότι αν κοιτάξεις γύρω σου, σπάνια θα δεις ανθρώπους να φορούν κοστούμια. Ακόμα πιο σπάνια, τα σακάκια κάνουν απόλυτο fit σε αυτόν που τα φορά. Γενικά, είναι χρήσιμο να θυμάσαι πως αν η ραφή του ώμου φτάνει στο μπράτσο σου, το νούμερο είναι λάθος. Ομοίως και αν η άκρη του μανικιού σκεπάζει τη μισή παλάμη. Και ξέρεις ποια είναι μια φανταστική λύση; Ή να πάρεις μικρότερο νούμερο ή να το δώσεις σε μια καλή κυρία από εκείνες που κάνουν μεταποιήσεις, να το προσαρμόσει στα μέτρα σου. Η τρίτη επιλογή είναι να μην το πάρεις καν και να επιλέξεις ένα oversized blazer. Που εξ ορισμού δεν πρέπει να είναι στα μέτρα σου.

Θέλω να πω ότι όσοι δεν έχετε καταφέρει να πετύχετε το σωστό νούμερο (ή την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στο σώμα σας), έχετε την ευκαιρία να το τερματίσετε. Να του δώσετε (κι άλλο) αέρα, χωρίς να κρυφτούν τα χέρια σας -γιατί αυτή είναι η φάση του συγκεκριμένου κοψίματος.

Το μόνο ‘πρέπει’ που είναι χρήσιμο να θυμάστε είναι πως θα ήταν χρήσιμο να μη ‘χάνεστε’ μέσα στο πανωφόρι. Δεν ψάχνουμε για αντίσκηνο, αλλά για κάτι που θα σε εξυπηρετήσει, ως μια επιπλέον επιλογή. Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν δεν είστε τύποι του σακακιού, το blazer επίσης, θα σας εξυπηρετήσει αφάνταστα. ‘Πετάτε’ από μέσα ένα t-shirt λευκό και καθαρίσατε. Προφανώς και υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές. Αλλά δεν έχω δει την ντουλάπα σου. Βάλε λίγη φαντασία και πριν φύγεις, ρίξε μια ματιά και στον καθρέφτη. Αν σου αρέσει το αποτέλεσμα, προχώρα. Αυτό είναι που μετράει πάνω από όλα.