Dennis Hallinan / Contributor
GROOMING

Τελικά, υπάρχει τρόπος να μαυρίσεις με ασφάλεια;

Δύο δερματολόγοι δίνουν τις απαραίτητες συμβουλές για να αποκτήσεις σοκολατένιο μαύρισμα, απολαμβάνοντας τον ήλιο χωρίς τα επικίνδυνα παρελκόμενά του για το δέρμα σου.

«Το να θέλεις να αποκτήσεις ένα ασφαλές μαύρισμα είναι να σαν να προσπαθείς να παραγγείλεις ένα υγιεινό burger σε ένα φαστφουντάδικο», αναφέρει ο Dr. Ben Lee για να συμπληρώσει η συνάδελφός του, Dr. Azza Halim: «Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να μαυρίσεις. Υπάρχει όμως εκείνος που είναι ο λιγότερος επιβλαβής για το δέρμα και την υγεία σου».

Με τις διακοπές να ξεκινούν τώρα στα τέλη Αυγούστου για αρκετούς και δεδομένου ότι μπορεί τυπικά το καλοκαίρι να τελειώνει, αλλά οι βουτιές στη θάλασσα και η ηλιοθεραπεία θα συνεχίστουν, το αμερικάνικο GQ ζήτησε από δύο δερματολόγους να δώσουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε σοκολατένιο μαύρισμα, χωρίς να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Όπως προαναφέραμε, και οι δύο συμφώνησαν ότι απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει. «Η παραγωγή της μελανίνης είναι ο τρόπος του οργανισμού να προστατευθεί από τον ήλιο και το μαύρισμα η ένδειξη ότι η επιδερμίδα έχει τραυματιστεί από την έκθεση της σε αυτόν», σημειώνει ο Dr. Lee.

Τι κάνεις λοιπόν όταν από τη μία θέλεις να απολαύσεις τον ήλιο και κατ’ επέκταση μία καλοκαιρινή, ηλιοκαμένη εμφάνιση, από την άλλη όμως δεν θέλεις με τίποτα να έρθεις αντιμέτωπος με τα άσχημα για την υγεία σου παρελκόμενα της ηλιοθεραπείας; Η απάντηση έρχεται μέσα από τα χρήσιμα tips των δύο ειδικών. Ο λόγος σε εκείνους.

5 συμβουλές για όσο το δυνατόν πιο ασφαλές μαύρισμα

μαύρισμα shutterstock

 

Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

«Το ότι μαυρίζεις μόνο με τα λάδια που έχουν χαμηλούς δείκτες προστασίας είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Μαύρισμα προσφέρουν και τα αντηλιακά που προσφέρουν υψηλή προστασία. Η διαφορά είναι ότι με τα δεύτερα προστατεύεις καλύτερα το δέρμα σου.

Φρόντισε να χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο αντηλιακά με SPF 30 και 50 και με 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB, εκείνες δηλαδή που ευθύνονται για το ηλιακό έγκαυμα και κατ’ επέκταση για τον καρκίνο του δέρματος», εξηγεί ο Dr. Lee.

Μην ξεχνάς να ανανεώνεις συχνά το αντηλιακό

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι είναι να βάζουμε αντηλιακό όταν φτάνουμε στην παραλία και μετά να ξεχνάμε να το ανανεώσουμε. Μία κίνηση που είναι πολύ σημαντική για να μην καούμε.

«Το SPF στο αντηλιακό αντικατοπτρίζει τον μέσο χρόνο που μπορεί κάποιος να πάθει ζημιά από την έκθεση του στον ήλιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν μπορείς να μείνεις χωρίς αντηλιακό 1 λεπτό στον ήλιο και να μην καείς, χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα με SPF30 μπορείς να μείνεις 30 λεπτά, πριν χρειαστεί να απλώσεις ξανά στην επιδερμίδα σου», υπογραμμίζει η Dr. Halim.

Κάνε ηλιοθεραπεία νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα

Σύμφωνα με τον Dr. Lee, είναι καταστροφικό να κάνεις ηλιοθεραπεία μεταξύ 10 το πρωί με 4 το μεσημέρι, που ο ήλιος βρίσκεται στο peak του και η ακτινοβολία είναι επίκινδυνα δυνατή.

Πίνε άφθονο νερό

Και οι δύο δερματολόγοι συνηγορούν στο εξής: ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο για να αποκτήσεις ένα  όσο το δυνατόν πιο ασφαλές μαύρισμα είναι να είσαι ενυδατωμένος από μέσα προς τα έξω. Να φροντίζεις να απλώνεις κρέμες στο σώμα και το πρόσωπο για να αποφύγεις την ξηροδερμία και να καταναλώνεις περίπου 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως (μαζί με άφθονα φρούτα και λαχανικά) για να μην έρθεις αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης του οργανισμού.

Bonus tip: η ετήσια επίσκεψη στον δερματολόγο

«Έρευνα έχει δείξει ότι 1 στους 5 Αμερικάνους θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή του», δηλώνει ο Dr. Lee. «Η πρόληψη είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό και η επίσκεψη μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο για τη χαρτογράφηση και την εξέταση των σπίλων είναι υψίστης σημασίας, ειδικά στους ανθρώπους που κολυμπούν ή κάνουν συστηματικά ηλιοθεραπεία».