outnow.ch
GROOMING

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει τελικά το αντηλιακό

Όσο πιο υψηλό είναι το SPF, τόσο πιο προστατευμένο είναι το δέρμα σου από τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο. Ή μήπως όχι;

Άπλωσες μία γενναιόδωρη ποσότητα από το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα και είσαι έτοιμος για βουτιές και ηλιοθεραπεία, έχοντας λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο. Είσαι όμως πράγματι προστατευμένος; 

Η απάντηση βρίσκεται στον δείκτη προστασίας που έχει το αντηλιακό, στο SPF που αναγράφεται στη συσκευασία του. 

Τι σημαίνει το SPF στο αντηλιακό

Αντικατοπτρίζει τον μέσο χρόνο που μπορεί κάποιος να πάθει ζημιά από την έκθεση του στον ήλιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν μπορείς να μείνεις χωρίς αντηλιακό 1 λεπτό στον ήλιο και να μην καείς, χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα με SPF30 μπορείς να μείνεις 30 λεπτά, πριν χρειαστεί να απλώσεις ξανά στην επιδερμίδα σου.

Το SPF και οι τέσσερις ζώνες προστασίας

  • χαμηλή προστασία (SPF 6 έως 14)
  • μεσαία προστασία (SPF 15 έως 29)
  • υψηλή προστασία (SPF 30 έως 50)
  • πολύ υψηλή προστασίας (SPF 50 +)

Η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB

Εκτός από το SPF, συναντάμε μία ακόμα ένδειξη στο αντηλιακό που αφορά το μπλοκάρισμα στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB. Τι ακριβώς σημαίνουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις;

  • UVA: οι ακτίνες που εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν την πρόωρη γήρανση.
  • UVB: οι ακτίνες που ευθύνονται για το ηλιακό έγκαυμα και κατ’ επέκταση για τον καρκίνο του δέρματος.

Ουσιαστικά, το αντηλιακό με το SPF σε προστατεύει από την UVB, ενώ διαθέτει μία ένδειξη με βαθμούς προστασίας UVΑ, που δείχνουν δηλαδή την έκταση στην οποία οι ακτίνες Α του ήλιου απορροφώνται από την αντηλιακή κρέμα που έχεις επιλέξει. Σύμφωνα με δερματολόγους, αυτή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 βαθμούς προστασία UVA.

Τελικά όσο πιο υψηλό το SPF, τόσο πιο προστατευμένος είσαι;

Εδώ λοιπόν υπάρχει μία παρανόηση: πολλοί συνηθίζουν να αγοράζουν αντηλιακό με SPF 50 + με το σκεπτικό ότι είναι ο υψηλότερος δείκτης προστασίας. Το απλώνουν λοιπόν σε πρόσωπο και σώμα πριν μπουν στη θάλασσα και δεν το ανανεώνουν σχεδόν ποτέ ξανά ενώ μένουν με τις ώρες στη θάλασσα. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Σύμφωνα με δερματολόγους, το δέρμα είναι πιο προστατευμένο όταν βάζουμε αντηλιακό SPF30 και το ανανεώνουμε συχνά, απ’ ότι χρησιμοποιώντας ένα με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας, το οποίο μας δημιουργεί εφησυχασμό και άρα μεγαλύτερες πιθανότητες για να προκληθεί ερεθισμός, έγκαυμα στην επιδερμίδα.