shutterstock
ΜΟΔΑ

Τι είναι η πράσινη γκαρνταρόμπα και πώς θα την χτίσεις

Η eco-friendly αφύπνισή σου θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον τρόπο που ντύνεσαι. Το να φοράς ρούχα και υποδήματα που πατούν πάνω στις αρχές της βιωσιμότητας είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ίσως νομίζεις.

Εκτός από το να ανακυκλώνεις καθημερινά και να μην χρησιμοποιείς πλαστικό, μία ακόμα μικρή αρχή για να υιοθετήσεις μία στάση ζωής περισσότερο φιλική στο περιβάλλον είναι να εντάξεις σιγά σιγά τη βιωσιμότητα στο στυλ σου. Να αλλάξεις τον τρόπο που ντύνεσαι και να ξεκινήσεις να φοράς όσο το δυνατόν περισσότερο, ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ που πατούν πάνω στις αρχές της ηθικής μόδας· της μόδας που σέβεται τη φύση, τα ζώα και η συμβολή της στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη είναι αυτοσκοπός.

Αυτή η στροφή της βιομηχανίας της μόδας σε μία οικολογική φιλοσοφία που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον υπερκαταναλωτισμό που εδώ και δεκαετίες καλλιεργούσε, είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια από τους luxury οίκους και τα ντεφιλέ τους, μέχρι τα brands και τους influencers. Όλοι μας καλούν να αγοράζουμε συνειδητά, να επιλέγουμε κομμάτια από ανακυκλώσιμα υλικά και να μην πετάμε τίποτα, αλλά να δίνουμε μία δεύτερη ζωή σε ό,τι δεν φοράμε πια.

6 εύκολοι τρόποι για να εντάξεις τη βιωσιμότητα στη γκαρνταρόμπα και στο στυλ σου

Επένδυσε σε «πράσινα» brands

Αρκεί μία μικρή έρευνα αγοράς για να διαπιστώσεις ότι είναι πάρα πολλές οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει ένα βιώσιμο τρόπο παραγωγής, χωρίς να έχουν απολέσει την αισθητική τους και τη σύγχρονη ματιά τους στο αντρικό στυλ.

Προτίμησε υφάσματα που είναι πράγματι «αθώα»

Οργανικό βαμβάκι, δέρμα από ανανά, ανακυκλωμένος πολυεστέρας. Τρία υλικά που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη βιομηχανία της μόδας και στη διαδικασία παραγωγής που στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Υιοθέτησε τη λογική του vintage

Εκτός από trend, το να ντύνεσαι με κομμάτια που αποπνέουν αέρα μίας άλλη εποχής συμβάλλει με τον τρόπο του στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου τρόπου ντυσίματος. Υπηρετεί ουσιαστικά τον σκοπό της ανακύκλωσης – τα σκουπίδια του ενός, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου, λένε και δεν έχουν άδικο. Στα vintage ή second hand καταστήματα μπορείς να βρεις μοναδικά κομμάτια σε οικονομικές τιμές.

Επιδιόρθωσε ό,τι επιδέχεται επιδιόρθωσης

Αντί να πετάξεις ένα τζην παντελόνι που σου είναι πλέον φαρδύ ή ένα πουλόβερ που έκανε τρύπα, γιατί να μην το πας σε ένα ράφτη ή μία μοδίστρα και να γίνει ξανά σαν καινούργιο; Στην περίπτωση που δεν επιδέχεται επιδιόρθωσης όμως τι κάνεις;

Δεν πετάς τίποτα, ανακυκλώνεις ή χαρίζεις

Και εδώ ερχόμαστε να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση. Δύο πράγματα μπορείς να κάνεις για να μην πετάξεις τα ρούχα σου, αλλά να πιάσουν τόπο, χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον: πρώτον, να τα ανακυκλώσεις τους ειδικούς κάδους και δεύτερον, να τα χαρίσεις σε φίλους, συγγενείς ή ακόμα καλύτερα σε ανθρώπους που γνωρίζεις ότι βρίσκονται σε ανάγκη.

Μην καταναλώνεις αδηφάγα

Όπως προαναφέραμε ο υπερκαταναλωτισμός αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό, μην ψωνίζεις συνεχώς γεμίζοντας τη γκαρνταρόμπα σου με πράγματα που ίσως να φορέσεις μία φορά και μετά ποτέ ξανά. Επένδυσε σε κλασικές αξίες, που θα βρίσκονται πάντα στη μόδα και είναι ευέλικτες τους συνδυασμούς. Το less is more δεν σε βοηθά μόνο να αποκτήσεις πιο κομψό στυλ, αλλά και να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση.