unsplash
ΜΟΔΑ

Τι συμβαίνει όταν φοράς την ίδια μπλούζα για τρία χρόνια

Μπορείς να κυκλοφορήσεις δημόσια φορώντας τα ίδια ρούχα επί τρία χρόνια; Και τι θα πει ο κόσμος;

O Mark Zuckerberg φοράει το ίδιο γκρι t-shirt με το ίδιο ασορτι παντελόνι, ο Barrack Obama ορκίζεται στο ίδιο σκουρόχρωμο κουστούμι εδώ και χρόνια. Ο Steve Jobs έκανε μόδα για όλους τους tech entepreneurs το σκούρο μπλε ζιβάγκο σε συνδυασμό με τζιν. Ο YouTuber Matt D’ Avella επιχείρησε να περπατήσει στα ίδια βήματα με τους παραπάνω, κάνοντας το εξής πείραμα: φόρεσε το ίδιο t-shirt επί τρία χρόνια.

Μια λογική εξήγηση

Ο YouTuber μας εξηγεί πως η σκέψη για μια ολοκληρωτικά διαφορετική αντιμετώπιση του καθημερινού του ντυσίματος ξεκίνησε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν διαπίστωσε πως είχε μαζέψει πάρα πολλά ρούχα, από διάφορα brands, για διαφορετικές περιστάσεις, τα οποία πρακτικά, στην καθημερινότητά του, ήταν άχρηστα. Ήταν ρούχα που μάζευαν σκόνη. Πήρε άμεσες αποφάσεις, παραχώρησε σε δωρεές όλα τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούσε και του έμειναν μόνο ορισμένα t-shirt. Ήταν τα αγαπημένα του t-shirt, χρώματος ανθρακί, αυτά που φορούσε σε καθημερινή βάση.

“Γιατί να μην κρατήσω μόνο αυτά και να τα φοράω παντού; Αφού με αυτά τα t-shirts νιώθω όμορφα!” σκέφτηκε ο D’Avella και προχώρησε αμέσως σε έργα. Σε διάστημα τριών ετών – με μοναδική εξαιρέση έναν γάμο – φορούσε μόνο το ίδιο ανθρακί t-shirt, για το οποίο είχε προνοήσει να διατηρήσει ένα ‘stock’ από 10 ίδια κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο, έβγαλε οριστικά από την καθημερινότητά του όλες εκείνες τις έρευνες αγοράς που δεν οδηγούν πουθενά. Επίσης έβγαλε και όλα τα πρωινά που κλήθηκε να ψάξει στην ντουλάπα του για να βρει κάτι ωραίο να φορέσει, μέχρι να διαπιστώσει πως η αγαπημένη του μπλούζα ήταν ήδη στο καλάθι των άπλυτων.

Πρόκειται για μια φαινομενικά απλή διαδικασία, η οποία όμως μπορέι να γίνει ιδίατερα ανακουφιστική για όσους βιώνουν αυτό που η σύγχρονη ψυχολογία περιγράφει ως ‘κόπωση λήψης αποφάσεων’. Το συγκεκριμένο φαινόμενο περιγράφει μια κατάσταση όπου ένα άτομο καλείται να λαμβάνει ολοένα και περισσότερες αποφάσεις στην καθημερινότητα του. Ο σχετικός κανόνας αναφέρει πως ο καθένας από εμάς, όσες περισσότερες αποφάσεις κληθεί να πάρει σε περιορισμένα χρονικά διαστήματα, τόσο πιθανό είναι κάποιες απο αυτές, να αποβούν μερικώς ή απόλυτα λανθασμένες.

Σίγουρα δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση το να φοράς τα ίδια ρούχα κάθε μέρα, ως μια ‘φόρμα’, αλλά τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης είναι χειροπιαστά και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Στην δύσκολη εποχή της πανδημίας, με την εργασία από απόσταση να εξελίσσεται σε νόρμα, το να υιοθετείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα ξυπνήματος, επιλέγοντας τα ίδια ρούχα, τρώγωντας το ίδιο πρωινό, δουλεύοντας πλάι κοντα στο αγαπημένο σου, ηλιόλουστο μπαλκόνι, εξοικονομείς χρόνο, αυθορμητισμό και δημιουργικότητα για να τα προσφέρεις σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν πραγματικά μεγάλη αξία για ‘σένα.

Κρατάμε επίσης από το video του D’Avella, πως υπήρξαν αρκετοί followers του που τον ρωτούσαν με μανία “μα που βρίσκεις αυτά τα ωραία t-shirts;”. Ναι, μπορείς να είσαι στιλάτος, ακόμα και όταν φοράς το ίδιο t-shirt κάθε μέρα.