CRYSTALWEED cannabis/Unsplash
GROOMING

Το αιθέριο έλαιο που μαραίνει τα σπυράκια στη στιγμή

Είναι ο πιο φυσικός και ταυτόχρονα ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να εξαφανίσεις τα σπυράκια (αλλά και όχι μόνο αυτά).

Υπάρχουν κάποιοι, τυχεροί, που τα σπυράκια και γενικότερα, η ακμή και η ταλαιπωρία που τη συνοδεύει τούς είναι άγνωστες λέξεις. Ακόμα και στην εφηβεία δηλαδή θα σου πουν ότι θυμούνται την επιδερμίδα του προσώπου τους να είναι πεντακάθαρη. Για πολλούς όμως η πραγματικότητα ήταν και είναι κάπως διαφορετική. 

Σίγουρα, τα σπυράκια εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση κατά κύριο λόγο στα δέρματα που είναι ακνεϊκά και λιπαρά, αλλά και στα μεικτά, που χαρακτηρίζονται από έντονη λιπαρότητα και γυαλάδα στο λεγόμενο Τ του προσώπου (μέτωπο-μύτη-πιγούνι). Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας. 

Μπορεί να βγάζεις σπυράκι ή σπυράκια συχνά ή αραιά και πού, ανεξαρτήτως τύπου δέρματος και χωρίς να έχεις πρόβλημα ακμής ή λιπαρότητας. 

Η λύση για να το ξεφορτωθείς δεν είναι αυτό που έρχεται στο μυαλό όλων: να σπάσεις το σπυράκι είτε έχει κάνει λευκή κορυφή ή ακόμα «εκκολάπτεται» με το σημείο να είναι πρησμένο και ερυθρό. Ενδέχεται να μολύνεις την περιοχή, να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά και να καθυστερήσεις τη διαδικασία εξαφάνισής του από το πρόσωπό σου.

Η πιο σωστή και αποτελεσματική κίνηση είναι να χρησιμοποιήσεις μία ουσία, ένα αιθέριο έλαιο που λειτουργεί απολυμαντικά και αντισηπτικά, μαραίνοντας αρχικά το σπυράκι και τελικά, εξαφανίζοντάς το. Ποιο είναι αυτό;

Το θαυματουργό tea tree oil 

Γνωστό και ως τεϊέλαιο ή αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, το tea tree oil έχει συνήθως ένα χλωμό χρυσαφί χρώμα και άρωμα που θυμίζει καμφορά. 

Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, παράγεται από την απόσταξη των φύλλων του φυτού Μελαλεύκη η εναλλασσόφυλλος (Melaleuca alternifolia), ενός ιθαγενούς φυτού της Αυστραλίας. Μάλιστα, οι Αυστραλοί Αβορίγινες το χρησιμοποιούσαν κάποτε ως φάρμακο για να θεραπεύσουν τον βήχα και το κρύωμα με την εισπνοή των ελαίων που εξατμίζονταν από τα λιωμένα φύλλα του φυτού. Αυτά τα φύλλα τα χρησιμοποιούσαν παλιά ως υποκατάστατο του τσαγιού και σε αυτό οφείλει την ονομασία του.

Σήμερα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο, που έχει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντισηπτικής, αντιμυκητιασικής και αντιμικροβιακής δράσης. Γι΄ αυτό και η χρήση του (πάντα σε συνεννόηση με δερματολόγο) είναι ιδανική για τις επιδερμίδες που ταλαιπωρούνται με σπυράκια και λιπαρότητα. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτούσιο το αιθέριο έλαιο και να το εφαρμόσεις τοπικά. Για παράδειγμα, να ρίξεις μερικές σταγόνες από το Apivita Essential Oil Tea Tree, που αποτελείται από 100% βιολογικό αιθέριο έλαιο, σε μία μπατονέτα και να ταμπονάρεις απαλά το σημείο.

Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή του spot treatment, που έχει επίσης τοπική εφαρμογή και την ίδια ταχεία δράση. Το Tea Tree Targeted Gel της Body Shop είναι ένα τέτοιο προϊόν, ένα εύχρηστο gel στοχευμένης φροντίδας με καθαριστικό έλαιο τεϊόδεντρου.

Οι θαυματουργικές ιδιότητες και χρήσεις του tea tree oil δεν εξαντλούνται στα σπυράκια και την καταπολέμησή τους.

Μεταξύ άλλων, μπορεί να ρυθμίσει τη λιπαρότητα των μαλλιών και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πιτυρίδα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό χεριών, ακόμα και ως καθαριστικό γενικής χρήσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σκοτώνει αρκετά κοινά βακτήρια και ιούς που ευθύνονται για την πρόκληση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ε. Coli, S. pneumoniae και Η. Influenzae, καθώς και ότι εμποδίζει τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όταν χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό σε επιφανειακά κοψίματα, αμυχές και γρατζουνιές.