ΜΟΔΑ

Το ανδρικό ρολόι ήταν πάντα ένα έργο τέχνης

Συνεχίζουμε τις ιστορίες των οικογενειών της IWC Schaffhausen. Αυτή τη φορά εστιάζουμε στο αναγεννημένο Da Vinci.

Αν σταθείς σε μια γωνιά στο δωμάτιο 6 του πρώτου ορόφου του μουσείου του Λούβρου, πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να κοιτάξεις κατάματα την ακριβοθώρητη κυρία Mona Lisa, χάρη στον κόσμο ο οποίος συνωστίζεται κοντά της για μια φωτογραφία, για ένα βλέμμα, για μια αποτύπωση συναισθημάτων μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης παγκοσμίως.

Κοινωνιολογικά όμως είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσεις την επίδραση που έχει αυτός ο μικρός σε μέγεθος πίνακας, με την τεράστια ιστορία και σημασία, σε κάθε έναν που τον επισκέπτεται. Να δεις πώς αντιδρά ο κόσμος σε αυτό το έργο του τεράστιου για τα δεδομένα εκείνης και κάθε εποχής Leonardo Da Vinci. Και νομίζω αυτή είναι η αντίδραση μπροστά σε κάθε έργο του μεγάλου δημιουργού, από τον Μυστικό Δείπνο που δεσπόζει στην Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο, μέχρι τα διάσημα χειρόγραφά του που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τόσους και τόσους δημιουργούς ανά τους αιώνες.

Καλλιτέχνες, designers, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, όλοι οι άνθρωποι της τέχνης έχουν επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το έργο του δημιουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη δική μας αποτύπωση των έξι οικογενειών της IWC μέσα από μία ελληνική ανδροπαρέα, διαλέξαμε το Da Vinci Automatic να πάει στον καρπό του καλλιτέχνη της παρέας. Ως ένα μικρός δικός μας φόρος τιμής στο έργο εκείνου που ενέπνευσε τους ανθρώπους της IWC για αυτή τη σειρά ρολογιών.

 

Το Da Vinci Automatic που είδες στον καρπό του Αποστόλη είναι μία unisex δημιουργία. Τη φετινή χρονιά η IWC έκανε και μία στροφή προς το γυναικείο κοινό, με τα Da Vinci Automatic 36 και Da Vinci Automatic Moon Phase 36 να απευθύνονται ξεκάθαρα στις γυναίκες. Τα 36 χιλιοστά άλλωστε είναι μία διάμετρος που δεν συνηθίζεται στα ρολόγια της IWC αλλά αναδεικνύει ακόμα καλύτερα την κομψότητα και τη φινέτσα του σχεδιασμού των Da Vinci, διατηρώντας τις παραδοσιακές σχεδιαστικές γραμμές του οίκου.

Η σειρά Da Vinci ξεφεύγει από τις οικογένειες που αγαπάμε παραδοσιακά στην Ελλάδα, τα Pilot και τα Portugieser που είδαμε σε προηγούμενα κείμενα. Αλλά το Da Vinci Automatic, το Da Vinci Prepetual Chronograph και το υπέροχο όσο και εξεζητημένο Da Vinci Tourbillon Retrogade Chronograph, προσθέτουν τρία νέα ρολόγια στην ανδρική wishlist μιας και έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους άνδρες να προτιμούν τους μηχανισμούς και τον σχεδιασμό των IWC.

 

Η σειρά Da Vinci συνδυάζει καινοτομίες στους μηχανισμούς την ώρα που διατηρεί μία σχεδιαστική γραμμή η οποία όχι απλά εμπνέεται αλλά ταιριάζει και ιδανικά στο έργο του Leonardo Da Vinci. Το τι ενέπνευσε εξαρχής τους ανθρώπους της IWC πριν πέντε δεκαετίες να εισάγουν αυτή την οικογένεια στο portfolio τους, νομίζω εξηγείται από τα λόγια του Christian Knoop, Creative Director της IWC Schaffhausen: “Το Da Vinci αντανακλά την ακούραστη αναζήτηση του Leonardo Da Vinci για μία παγκόσμια, γεωμετρικά μετρήσιμη αρχή της ομορφιάς”. Στις δημιουργίες αυτές βρίσκεται κρυμμένος ο κώδικας της ομορφιάς.

 

Στο gala της IWC τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη, στα πλαίσια του Διεθνούς Σαλονιού Υψηλής Ωρολογοποιΐας, η οικογένεια ρολογιών Da Vinci από την IWC Schaffhausen εμφανίστηκε με ένα νέο, δυναμικό πρόσωπο. Στο επίσημο δείπνο του brand, τα φώτα κάποια στιγμή χαμήλωσαν και στην αίθουσα εμφανίστηκαν δεκάδες γυναικείες σιλουέτες φορώντας κάπες. Τριγυρνούσαν ανάμεσα σε δεκάδες influencers παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι κοιτούσαν μαγεμένοι το θέαμα. Οι κοπέλες σταμάτησαν την ώρα που ήχησε μία καμπάνα και έδειξαν την οθόνη για να παίξει το βίντεο που παρουσίαζε αυτήν ακριβώς την αναγέννηση της σειράς Da Vinci για την IWC.

Λίγους μήνες αργότερα, το ίδιο μαγικό σκηνικό παρακολουθήσαμε και επί ελληνικού εδάφους, στο φιλανθρωπικό δείπνο Taste the Fashion. Είναι η χρονιά των Da Vinci από άκρη σε άκρη της γης για την IWC.

 

Για τη δική μας σειρά κειμένων και την παρουσίαση των οικογενειών της IWC, απομένει μόνο η σειρά Portofino. Είμαστε όμως ήδη πολύ ανυπόμονοι για το Διεθνές Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιΐας την ερχόμενη χρονιά, μιας και τον Ιανουάριο θα μάθουμε σε ποια οικογένεια θα δοθεί το βάρος για το 2018 και τι νέο θα δούμε σύντομα από το αγαπημένο brand.

Μέχρι τότε, μπορείς κι εσύ να ακολουθήσεις το official account της IWC Greece στο Instagram, για να μαθαίνεις όλα τα νεότερα για τα αγαπημένα σου ρολόγια και να τα βλέπεις να εμφανίζονται κάθε τόσο στο timeline σου και να σου κλείνουν το μάτι.