AP Photo
GROOMING

Το αντρικό κούρεμα που επιστρέφει από τα 60s στο σήμερα

Το έκαναν μόδα οι Beatles, το επαναφέρει φέτος στο προσκήνιο ο Adam Driver. Το mop top δεν είναι για όλους. Είναι για λίγους και τολμηρούς. 

Πίσω στα 60s, δύο ήταν τα πιο θρυλικά κουρέματα της εποχής: Το pompadour, το λοφίο του Βασιλιά Elvis και το mop top των Beatles, γνωστό ως σφουγγαρίστρα και Beatles cut. Ένα κάπως φλώρικο κούρεμα, στρογγυλεμένο, με πυκνή ίσια φράντζα που κάλυπτε τα αυτιά και τον σβέρκο. Ο John Lennon και η παρέα του το έκαναν μόδα, εκτόξευσαν τη δημοφιλία του παγκοσμίως και το ταξίδεψαν κάπως παραλλαγμένο από εκείνη τη δεκαετία στα 90s. 

Ο διάδοχος του mop top ήταν το καπελάκι, στα αγγλικά bowl cut. Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό κούρεμα του ’90, που φορέθηκε κατά κόρον από έφηβους, αλλά και διάσημους άντρες της εποχής: από τα μέλη των Backstreet Boys -τι σου θυμίσαμε τώρα- μέχρι τον David Beckham. 

Από το mop top στο bowl cut και στο taper fade 

Το 2016, η σειρά του Netflix Stranger Things αναβίωσε το mop top και τη ρετρό αισθητική του μέσα από το 80s στυλ των μικρών πρωταγωνιστών του. Τρία χρόνια αργότερα, πήρε τη σκυτάλη το καπελάκι με τον Timothée Chalamet να το επαναφέρει στο προσκήνιο, υποδυόμενος τον Ερρίκο Ε΄ της Αγγλίας στην ταινία The King της πλατφόρμας. Η διαφορά των δύο είναι ότι στο πρώτο κούρεμα τα πυκνά, μακριά μαλλιά αγκαλιάζουν το κεφάλι σαν κασκέτο (καλύπτουν αυτιά και σβέρκο, εκτός από μέτωπο), ενώ στο δεύτερο η φράντζα είναι ο πρωταγωνιστής και τα μαλλιά στο πλάι κρατούν ρόλο κομπάρσου (είναι αρκετά κοντά). 

Ένας συνδυασμός των δύο είναι το κούρεμα που έκανε μόδα ο Cillian Murphy στον ρόλο του Tommy Shelby στη σειρά Peaky Blinders. Τo taper fade είναι η πιο συγχρονη εκδοχή τους, με την κοντή φράντζα ή αφέλεια να σχηματίζεται στο μέτωπο, την ίδια ώρα που τα μαλλιά στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι σχεδόν ξυρισμένα (skin fade effect).  

Ο Adam Driver, ο Gucci και το κούρεμα των Σκαθαριών γίνεται ξανά trend

Σήμερα, μπορεί η μπογιά του taper fade και τις στιλιστικής επιρροής των Peaky Blinders να μην έχει περάσει, ωστόσο ο πρόγονός του, το mop top φαίνεται να βρίσκει και πάλι τη θέση στα αντρικά κεφάλια. Εξάλλου, η μόδα κάνει κύκλους και o νέος ρόλος του Adam Driver έβαλε το χεράκι του για να επιστρέψει το κούρεμα των Beatles στις τάσεις της σεζόν. 

Υποδυόμενος τον Maurizio Gucci στην ταινία του Ridley Scott, House of Gucci, ο ηθοποιός λανσάρει μία αρκετά μακριά εκδοχή του συγκεκριμένου haircut με αφέλεια και χωρίστρα στο πλάι αντί για φράντζα, αναβιώνοντας το στυλ του δολοφονημένου εγγονού του ιδρυτή του ομώνυμου ιταλικού οίκου μόδας στα τέλη των 70s και στα μέσα των 80s.

Αν λοιπόν μέσα σε αυτό τον χρόνο των συνεχόμενων lockdown, μάκρυνες αρκετά τα μαλλιά σου, τότε το να υιοθετήσεις το ρετρό κούρεμα του Driver ακούγεται πολύ καλή ιδέα. Σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους, αλλά σε εκείνους που έχουν οβάλ και ορθογώνιο σχήμα προσώπου και θέλουν να τολμήσουν μία αλλαγή στην εικόνα τους.