ΡΟΛΟΙ
SPONSORED

To Big Crown Pointer Date της Oris απογειώνεται χάρη στην ολοκαίνουργια μηχανή του

Το pilot watch -σήμα κατατεθέν- της ελβετικής εταιρείας εξοπλίζεται με τον in-house μηχανισμό Calibre 403, μπαίνοντας δυναμικά σε μια νέα εποχή.

Μπορεί το πιο διάσημο μοντέλο της Oris, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να είναι το στιβαρό της καταδυτικό Aquis, αλλά ιστορικά το «σήμα κατατεθέν», αυτό που την καθιέρωσε ως μια ελβετική ωρολογοποιία που δημιουργεί ποιοτικά και προσιτά ρολόγια είναι το Big Crown Pointer Date.

Λίγο πριν αλλάξει η χρονιά και με αφορμή την Έκθεση Ωρολογοποιίας του Ντουμπάι που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, η Oris γύρισε σελίδα στην πολύ σημαντική ιστορία του συγκεκριμένου μοντέλου, αφού πλέον θα το εξοπλίζει με τον μηχανισμό 403 που σχεδιάζεται inhouse από την ίδια την εταιρεία.

Στο κομμάτι της αισθητικής του ρολογιού αυτή η σημαντική αναβάθμιση δεν φέρνει μεγάλες αλλαγές. Το Big Crown Pointer Date λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1938 και τα δύο χαρακτηριστικά του που το έκαναν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα pilot watches τού χάρισαν άμεση επιτυχία. Το πρώτο ήταν η υπερμεγέθης κορώνα -για πιο εύκολο χειρισμό από πιλότους που φορούσαν γάντια- και το δεύτερο ο δείκτης που έδειχνε προς μια κλίμακα ημερομηνίας στο περιθώριο του καντράν. Τα δύο αυτά βασικά στοιχεία -που δίνουν εξάλλου και το όνομα στο μοντέλο- διατηρήθηκαν στη θέση τους τις οκτώ δεκαετίες της ιστορίας του θρυλικού αυτού μοντέλου.

Και δεν λείπουν, φυσικά, ούτε από τη σημερινή έκδοση. Ο δείκτης της ημερομηνίας έχει κόκκινη, χαρακτηριστική απόληξη, ενώ τα δευτερόλεπτα εμφανίζονται σε ένα υποκαντράν στο 6. Και η κορώνα του είναι βέβαια ασφαλείας, βιδωτή, και βολικά μεγάλη για το συνολικό μέγεθος του ρολογιού που με μια κάσα διαμέτρου 38 χιλιοστών είναι αρκετά διακριτικό, ιδανικό για όσους θέλουν ένα σπορ μεν, αλλά με πιο dress διαθέσεις ρολόι, που να μπορούν να φορούν κάτω από το μανίκι του πουκαμίσου και του σακακιού χωρίς πρόβλημα. Το όλο σύνολο δένει θαυμάσια με το μπλε που είναι τόσο της μόδας στο καντράν και συμπληρώνεται από φωσφορίζουσες ενδείξεις. Το λουράκι του είναι δερμάτινο και έρχεται σε μαύρο χρώμα.

Η πλάτη της κάσας είναι see-through και δίνει άπλετη θέα στον καινούργιο μηχανισμό με τον οποίο εξοπλίζεται το μοντέλο. Ο Oris Calibre 403 είναι ένας in-house μηχανισμός, το νεότερο μέλος της σειράς 400 της ελβετικής εταιρείες, που μπορεί να περηφανεύεται για την αντοχή του στα μαγνητικά πεδία (διαθέτει πάνω από 30 αντιμαγνητικά μέρη και ξεπερνά το πρότυπο ISO 764), για την εντυπωσιακή του αυτονομία κουρδίσματος που το κρατάει ζωντανό για 5 ολόκληρες μέρες ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιηθεί, καθώς και για την ανθεκτικότητά του, αφού έρχεται με εγγύηση 10 ετών.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην ειδική έκδοση -σε μόλις 250 κομμάτια- Oris  Hölstein Edition 2021, αλλά όλοι οι φίλοι της εταιρείας κατάλαβαν ότι ήταν μια πρόγευση γι’ αυτό που θα ακολουθούσε σύντομα και που παρουσιάζουμε σήμερα. Όπως λέει και ο co-CEO της Oris, Rolf Studer, «Οι άνθρωποι που αγαπούν την Oris ζητούσαν αυτήν την εξέλιξη εδώ και καιρό. Είναι τιμή μας ως προστάτες της να ξεκινάμε αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Big Crown».

Η ιστορία της Oris στην κατασκευή ρολογιών και μηχανισμών ξεκίνησε το 1904 στο χωριό Hölstein της βορειοδυτικής Ελβετίας. Στα επόμενα 75 χρόνια, η Oris δημιούργησε περισσότερους από 300 μηχανισμούς. Όταν ο χειροποίητος μηχανισμός Calibre 110 παρουσιάστηκε το 2014, σήμανε την αρχή για το νέο πρόγραμμα σχεδιασμού μηχανισμών της Oris. Από τότε, έχουν παρουσιαστεί οκτώ μοναδικοί μηχανισμοί, όλοι κατασκευασμένοι in-house στο Hölstein.

Ο πιο πρόσφατος ανήκει στην σειρά Calibre 400. Κάθε μηχανισμός της σειράς Calibre 400 έχει σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών. Ο Calibre 400 είναι ο βασικός αυτόματος μηχανισμός με τρεις δείκτες και ένδειξη ημερομηνίας, ο Calibre 401 ενσωματώνει επιπλέον υποκαντράν δευτερολέπτων και ο Calibre 403 αναβιώνει τον χαρακτηριστικό συνδυασμό υποκαντράν δευτερολέπτων και λειτουργίας ένδειξης ημερομηνίας pointer date.

«Η ερώτηση του πώς θα δημιουργούσαν σήμερα ρολόγια οι ιδρυτές μας είναι αυτό που μας οδηγεί», λέει ο Rolf Studer. «Όπως και αυτοί, θέλουμε τα ρολόγια Oris να είναι υψηλής απόδοσης, βιομηχανικής παραγωγής και αποτέλεσμα όμορφου σχεδιασμού. Κυρίως όμως θέλουμε η λειτουργία τους να έχει νόημα. Το ονομάζουμε πολυτέλεια της κοινής λογικής. Το νέο μας Big Crown Pointer Date Calibre 403 είναι η επιτομή αυτής της φιλοσοφίας». Με την τιμή του να ορίζεται στα 2.900 ευρώ αναμφισβήτητα η εταιρεία μπορεί να περηφανεύεται ότι τα κατάφερε, προσφέροντας στο ευρύ κοινό ένα προσιτό μοντέλο που απογειώνεται χάρη στην αναβαθμισμένη μηχανή του, την οποία ζηλεύουν ακόμη και οι οίκοι με πολύ ακριβότερες προτάσεις…

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas, τηλ.: 2310-471155, www.rist.gr