ΡΟΛΟΙ

Το limited edition ρολόι της Panerai κυκλοφορεί σε 500 σπάνια κομμάτια

Μπορείς να αποκτήσεις μόνο online -μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων.

500 κομμάτια όλα κι όλα. Και αγορά μόνο απ’ το online store της Panerai. Οι ειδικές εκδόσεις, βεβαίως, έχουν και ειδική τιμή. Και του Luminor Marina Carbotech Blu Notte PAM 1664 είναι 13.500 ευρώ. Στην ερώτηση αν αξίζουν τόσα λεφτά για ένα τέτοιο ρολόι δεν υπάρχει απάντηση. Προφανώς και απευθύνεται σε συλλέκτες και φανατικούς της μάρκας, ενώ την ίδια ώρα αποτελεί και κράχτη για το πιο απλό και προσιτό Luminor Marina Carbotech 44 mm – PAM01661 που μπορείς να βρεις και στις μπουτίκ Ora Kessaris ή Gofas Jewelry. Είναι όμως η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της ιταλικής ωρολογοποιίας και σαφώς πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο ρολόι, οπότε για πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

Η κάσα του έχει διάμετρο 44 χιλιοστά και ακολουθεί το κλασικό σχήμα των Luminor (σχήμα βαρελιού – αυτό το στρογγυλοτετράγωνο). Είναι φτιαγμένη από carbotech, δηλαδή από ένα μείγμα ανθρακονημάτων και πολυμερών που έχει πατεντάρει η Panerai από το 2015. Μιλάμε για ένα υλικό που κάνει το ρολόι πανάλαφρο (πιο ελαφρό από ρολόγια τιτανίου ή κεραμικά) και πιο ανθεκτικό στη διάβρωση, ενώ είναι και υποαλλεργικό για τους ευαίσθητους καρπούς. Η στεγανότητα της κάσας τού επιτρέπει να βυθιστεί στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βέβαια, δεν ξέρω αν θα ήθελες να κάνεις μια τέτοια βουτιά με τη συγκεκριμένη έκδοση, που έρχεται με δερμάτινο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα σε χρώμα μπλε. Η επιλογή αυτή, αντί ενός πιο πρακτικού υλικού, έγινε για να εξυπηρετήσει το Blu Notte του τίτλου που αναφέρεται στο πανέμορφο καντράν του ρολογιού. Είναι άλλη μια πατέντα της Panerai: ο τρόπος που το μπλε μοιάζει να αντανακλά τον ήλιο σε κάποιο μικρό βάθος μέσα στη θάλασσα. Αν είσαι μια από τις εμβληματικές εταιρείες στο χώρο των καταδυτικών ρολογιών κάτι τέτοιες ιδέες είναι αυτές που σε κάνουν να ξεχωρίζεις.

Το καντράν έχει παράθυρο ημερομηνίας στο 3 και ένα υποκαντράν μικρών δευτερολέπτων στο 9. Από πίσω του κρύβεται ο μηχανισμός Caliber P.9010, που διαθέτει ενεργειακή αυτονομία τριών ημερών. Επίσης έχει ένα σύστημα που επιτρέπει τη ρύθμιση του δείκτη της ώρας εύκολα μπρος ή πίσω (σε περίπτωση που αλλάζεις χρονική ζώνη δηλαδή ή θέλεις να αλλάξεις μόνο την ημερομηνία -περισσότερα γιατί αλλάζουμε την ημερομηνία σε ένα μηχανικό ρολόι ρυθμίζοντας την ώρα και όχι την ίδια την ημερομηνία σύντομα), χωρίς να ενοχλεί τα δευτερόλεπτα που συνεχίζουν να γυρίζουν. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα πανέμορφο, καινοτόμο και άκρως στιβαρό ρολόι που μας θυμίζει γιατί ένα εργαστήριο κάπου στην Τοσκάνη μπορεί να κλέβει τόσο εύκολα τη δόξα από τους Ελβετούς όταν το θέλει.