AP Photo Charles Bennett
ΜΟΔΑ

Tο μαξιμαλιστικά φαρδύ trademark κοστούμι του Michael Jordan

Τα oversized κοστούμια του Michael Jordan αποδεικνύουν ότι ήταν η ενδυματολογική κληρονομιά του.

To buzz στον νετφλιξόκοσμο αυτές τις μέρες, είναι το νέο ντοκιμαντέρ του απόλυτου θρύλου του μπάσκετ Michael Jordan,’ Last Dance’. Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ ήρθε την καταλληλότερη στιγμή στις οθόνες μας και σε μια περίοδο, που λόγω καραντίνας, είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να πωρωθούμε.

Ακόμη κι αν δεν έχω δει το ντοκιμαντέρ ακόμη, το στιλ του Michael Jordan για μένα δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένα που θυμάμαι να παρακολουθώ από μικρή, σαν φαν του παίκτη αλλά και του ανδρικού ντυσίματος (μιλάει αγοροκόριτσο εδώ). O Michael Jordan –όπως και πολλοί άλλοι μπασκετμπολίστες της γενιάς του-, δεν έλαβαν τα εύσημα που τους άξιζαν, όσον αφορά το στιλ τους. Οι ξεκάθαρες αναφορές από τα 90s και το κάπως ‘άγουρο’ ως τότε basketball style, πρέπει να κουβεντιάζεται περισσότερο, κυρίως για την επιρροή που έχει ασκήσει στη μόδα. Αλλά φυσικά, τον καιρό που ο Jordan διέπρεπε στο παρκέ, κανείς δεν κοιτούσε το στιλ του παρά μόνο τις σουπερμανικές επιδόσεις του. Παρακολουθώντας όμως το ‘Last Dance’, όλοι πλέον μπορούν να παραδεχτούν την ενδυματολογική ευφυΐα, τελικά, του Jordan, κάθε φορά που φορούσε (πετυχημένα ή μη) ένα φαρδύ κοστούμι.

Το στιλ του Michael Jordan

Ο Michael Jordan «δοξάστηκε» από τους ανώτερούς του σχεδόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό σήμαινε ότι ξεκινώντας με έναν δυνατό, ετήσιο μισθό που ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια δολάρια, μπορούσε να ‘ρίξει’ λεφτά και στην γκαρνταρόμπα του. Το στιλ του Jordan ξεκίνησε με τα κλασικά ‘basketballwear’ της εποχής, συνεχίστηκε περιλαμβάνοντας περισσότερα επίσημα ενδύματα και κατέληξε να έχει τον δικό του χαρακτήρα μέχρι τα μέσα των 90s. Τότε ήταν που ένα εξευτελιστικά φαρδύ κοστούμι μπήκε στην ντουλάπα του.

AP Photo / John Swart

Ο Jordan εντός και εκτός γηπέδου, έθετε τα trends χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς. Όσο ο Jordan έχτιζε το fan base του, τόσο περισσότερο ασκούσε επιρροή με το στιλ του. Ακόμα κι αν το στιλ του πέρασε για ένα διάστημα την αναμενόμενη ‘Prince of Bel-Air’ φάση του, ήταν τα super-sized φαρδιά κοστούμια του που έκαναν τη διαφορά. Ο Tinker Hatfield (designer της Nike και των Air Jordans) είχε δηλώσει κάποτε: «Θα πάρει ένα Armani κοστούμι και θα το επαναπροσδιορίσει με τέτοιο ώστε να ‘πέφτει’ διαφορετικά πάνω του».

“I’m a suit guy”

O Jordan, σε συνέντευξή του το ’90, στο GQ, είχε εκφράσει την αγάπη του για τα κοστούμια. Σαν αθλητής, ο ίδιος ξεκίνησε να φοράει όλες τις υποτιθέμενες «τάσεις» που ίσχυαν τότε για το στιλ ενός μπασκετμπολίστα. Ακόμα κι αν η τάση ήταν να φοράει τα Sean John φαρδιά τζιν και χρυσές αλυσίδες, για τον Jordan τα κοστούμια αποδείχτηκαν η «ενδυματολογική κληρονομιά» του. Τον Μάιο του 1992, ο Michael Jordan παρέλαβε το βραβείο του MVP της χρονιάς φορώντας ένα εξαιρετικά φαρδύ κοστούμι με μια εμπριμέ γραβάτα και λευκό πουκάμισο.

AP Photo / John Zich

Κανείς ως τότε δεν είχε καταφέρει να υποστηρίξει ένα τόσο φαρδύ κοστούμι σαν τον Michael Jordan. Οι φαρδιές γραμμές στα ρούχα ήταν χαρακτηριστικό του ντυσίματος των ‘90s. Ήταν τότε που οι μόδιστροι, άρχιζαν να εξελίσσουν την καθιερωμένη όψη του. Τα κοστούμια φάρδυναν, απέκτησαν βάτες ενώ μεταγενέστερα άρχισαν να συνδυάζονται ακόμα και με sneakers.

Τα «γκανγκστερικά» φαρδιά κοστούμια του, τον έκαναν να δείχνει γίγαντας

Για τον Michael Jordan, όμως ο στόχος των ενδυμάτων αυτών, ξεπερνούσε την επιθυμία του ν’ αποκτήσει τον τίτλο του πιο καλοντυμένου μπασκετμπολίστα. Τα περισσότερα κοστούμια του, τα έραβε ο Alfonso Burdi, ένας μόδιστρος στο Σικάγο. Με τον Jordan ξεκίνησαν μαζί να συζητάνε για το στιλ των κοστουμιών που ήθελε να έχουν. Ο Jordan φαίνεται να αισθανόταν πιο άνετα να φοράει ένα επίσημο ένδυμα σαν αυτό, λόγω της oversized γραμμής του.

AP Photo / John Zich

Έκανε τον ίδιο να νιώθει ότι μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα ένα φαρδύ κοστούμι. Αισθανόταν το ίδιο άνετα, όπως όταν φορούσε αθλητικά ρούχα. Με τον καιρό, περίπου στα μέσα του ’90, ο Jordan άρχισε να ζητάει από τον Burdi να φαρδύνει κι άλλο τα κοστούμια του, αφού ένιωθε περισσότερη αυτοπεποίθηση φορώντας τα. Τότε ήταν που άρχισε να τολμάει περισσότερο και με τα χρώματα, με τα αξεσουάρ όπως τιράντες, αποδίδοντάς του τελικά αυτό το ρετρό, «γκανγκστερικό» σχεδόν, look. Τότε ήταν που ζήτησε από τον Hatfield να σχεδιάσει τα Jordans έτσι ώστε να θυμίζουν “spats” ένα αξεσουάρ παπουτσιών που φορούσαν οι άνδρες τον 19ο αιώνα.

AP Photo / Luiz C. Ribeiro

Ο μόδιστρός του είχε αποκαλύψει, ότι ένας από τους λόγους που ο Jordan ήθελε τα παντελόνια του τόσο φαρδιά, ήταν λόγω των στραβών ποδιών του. Με ένα φαρδύ κοστούμι μπορούσε να κρύψει την ‘ατέλειά’ αυτή, ενώ το σώμα του έδειχνε πιο παχύ απ’ ότι ήταν.

Σίγουρα, δεν ήταν πάντα πετυχημένα τα κοστούμια που φορούσε. Κάπου ανάμεσα στην λαχτάρα του να τα φαρδύνει, να δοκιμάσει κι άλλα στιλ, κάποιες φορές έδειχναν ‘too casual’ ή παλιακά πάνω του. Στα αμέτρητα κοστούμια που φόρεσε, δεν είχαν όλα αντίκτυπο, ειδικά την εποχή εκείνη.

AP Photo / Eric Risberg

Αν κοιτάξεις όμως τη μόδα του σήμερα, θα δεις το “υποπροϊόν” που δημιούργησε ο Jordan, σχεδόν 30 χρόνια πριν. Κανείς δεν μπορούσε να φορέσει τότε ένα φαρδύ κοστούμι σαν τον Michael Jordan. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το στιλ του μιμούνται πολλοί, από άνδρες μέχρι και γυναίκες. Ο A$AP Rocky επανειλημμένως αποτίει φόρο τιμής στα φαρδιά κοστούμια του Jordan, το ίδιο και οι ανδρικές συλλογές οίκων μεγαθηρίων. Η αποτυχία στον ενδυματολογικό πειραματισμό είναι αναπόφευκτη. Και στις τόσες φορές που ο Michael Jordan πειραματίστηκε φορώντας ένα φαρδύ κοστούμι, τις περισσότερες πετύχαινε. Είτε γιατί εξέφραζε μέρος της αισθητικής του, είτε γιατί τον έκανε να αισθάνεται σαν γίγαντας.