ΡΟΛΟΙ

To πιο σπορ ρολόι της Nomos είναι γεγονός

Σε στυλ Bauhaus, για να θυμίζει τη γερμανική του καταγωγή, το Club Sport Neomatik 42 Date φοριέται σε κάθε περίσταση.

Η Nomos από το Glashutte της Γερμανίας, εκεί που χτυπά η καρδιά της γερμανικής ωρολογοποιίας, δεν είναι ένας οίκος που φημίζεται για τα σπορ ρολόγια του. Αλλά το Club Sport Neomatik 42 Date, όπως υπονοεί και το όνομά του, είναι μια προσπάθεια της εταιρείας να προσφέρει μια πιο καθημερινή επιλογή στο κοινό της.

Διατηρεί το βασικό Bauhaus στυλ που έχουν τα περισσότερα ρολόγια του οίκου, ωστόσο αναμειγνύει και αρκετά αθλητικά στοιχεία, για να δημιουργήσει ένα υβρίδιο «καλού» και «χρηστικού» ρολογιού, που τελικά μπορεί να φορεθεί άνετα σε κάθε περίσταση.

Η κάσα του έχει διάμετρο 42 χιλιοστών και είναι, έτσι, λίγο μεγαλύτερη από τα συνήθη μεγέθη της Nomos, που είναι πιο διακριτικά. Ωστόσο έχει πάχος μόλις 10,2 χιλιοστά, που σημαίνει ότι φοριέται άνετα κάτω από πουκάμισο με μανικετόκουμπα.

Το καντράν του έρχεται σε σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα, άλλο ένα χαρακτηριστικό που το κάνει αρκετά dress ρολόι, και παρουσιάζει την ημερομηνία σε ένα κομψό παράθυρο στο 3 και τα δευτερόλεπτα σε ένα υποκαντράν στο έξι. Η έλλειψη τρίτου δείκτη, δηλαδή, είναι κι αυτή ενδεικτική της πρόθεσης της Nomos να κάνει κάτι πιο σπορ, αλλά να μην ξεφύγει τελείως από την παράδοσή της στα «καλά» ρολόγια.

Αλλά ο στιβαρός και αθλητικός χαρακτήρας του Club Sport Neomatik 42 Date δεν κρύβεται. Κατ’ αρχάς είναι στεγανό σε βάθος 300 μέτρων. Στο σημείο που η κορώνα μπαίνει στην κάσα, η Nomos έχει σχεδιάσει ένα κόκκινο σημάδι, που λειτουργεί σαν υπενθύμιση στο χρήστη του ρολογιού να βιδώσει καλά την κορώνα, ώστε να αποφύγει την εισροή νερού. Συνδυάζεται με ένα μπρασελέ από ατσάλι, που όμως μπορεί κανείς εύκολα να αλλάξει με λουράκι από καουτσούκ ή υφασμάτινο σε στυλ ΝΑΤΟ.

Με τα δικά σου εργαλεία

Εκτός από αυτό, η Nomos δίνει μαζί με το ρολόι ένα σετ εργαλείων ώστε να μπορεί ο ίδιος ο χρήστης να προσαρμόσει το μήκος του ατσάλινου μπρασελέ όσο καλύτερα γίνεται στο χέρι του χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα. Και μόνο το ότι ένα ρολόι της Nomos έρχεται με μπρασελέ είναι, βεβαίως, είδηση -και άλλο ένα στοιχείο που συνεισφέρει στον σπορ χαρακτήρα του.

Ο μηχανισμός του κατασκευάζεται in-house από το γερμανικό οίκο. Μπορεί κανείς να τον θαυμάσει από την ανοικτή πλάτη της κάσας και να τον δει να δονείται στα 4Hz και να προσφέρει αυτονομία κουρδίσματος 42 ωρών.

Είναι ο Nomos Caliber DUW 6101, που επιτρέπει και ένα σπάνιο και πάντα καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό: την αλλαγή της ημερομηνίας τόσο προς τα μπροστά όσο και προς τα πίσω. Για ένα ρολόι με τέτοιο μηχανισμό, η τιμή του είναι ιδιαίτερα δελεαστική, στα 3.120 ευρώ, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού που ψάχνει για κάτι εναλλακτικό της ελβετικής ωρολογοποιίας, χωρίς να χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητά του.