STYLE

Το πρώτο Air Max δεν το είδες ποτέ

Η έλευση του Air Max Zero δίνει αυτό που θα έδινε και το prequel μίας υπερηρωικής ταινίας. Το από πού ξεκίνησαν όλα.

Στην κουλτούρα των κόμικ, αυτό ονομάζεται retcon. Το να μαθαίνεις δηλαδή στην εξέλιξη ενός χαρακτήρα κάτι για το παρελθόν του το οποίο αλλάζει (ή και όχι) τα δεδομένα. Αλλάζει όμως σίγουρα όσα ήξερες. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το Air Max. Και αν θεωρείς τη χρήση του όρου retcon τυχαία, απλούστατα δεν είναι.

 

Ο υπερήρωας λοιπόν αυτός αποφάσισε σήμερα να μας πάει αρκετά πίσω, πριν καν κυκλοφορήσει το Air Max 1. Και να μας γνωστοποιήσει ότι το πρώτο Air Max που σχεδιάστηκε ποτέ, δεν έφτασε καν στην γραμμή παραγωγής. Μέχρι σήμερα. Spoiler alert, είναι το sneaker που φιγουράρει στην φωτογραφία από κάτω και λέγεται Air Max Zero.

 

Όπως θα διαβάσεις πιο κάτω στις δηλώσεις του σχεδιαστή του πρώτου Air Max, Tinker Hatfield, το αρχικό του σχέδιο παραήταν εξελιγμένο για να μπορέσει με την τεχνολογία και τα υλικά της εποχής, να κατασκευαστεί. Έτσι, ο Hatfield αναγκάστηκε να κάνει κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό του σχέδιο και να φτάσει στο σχέδιο του Air Max 1. Ένα sneaker που ξέρεις και ξέρω ότι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμασταν τα αθλητικά παπούτσια και εισήγαγε την έννοια του “ορατού αέρα”.

Το Air Max Zero είναι το πραγματικά πρώτο Air Max. Αλλά για να μην κλέψουμε από τη δόξα εκείνου του παπουτσιού με το οποίο ταυτίστηκαν τόσες και τόσες γενιές και για να μην στεναχωρήσουμε εκείνους οι οποίοι έχουν να υπερηφανεύονται ότι έχουν “τα πρώτα Air Max” στην ντουλάπα τους, θα πούμε απλά ότι σε κάθε αρχή, ξεκινάς από το μηδέν και όχι κατευθείαν από το ένα.

Δες ένα βίντεο που έδωσε χθες η Nike στη δημοσιότητα, για το πώς το σκίτσο για το οποίο μιλάμε σήμερα μεταμορφώθηκε 29 χρόνια μετά στο Air Max Zero.

 

Το πώς φτάσαμε βέβαια στο να βρει η Nike τα σκίτσα του πρώτου παπουτσιού και να τα μετατρέψει στο νέο Air Max, είναι μια άλλη ιστορία. Η οποία ξεκίνησε από τον Graeme McMillan, τον σχεδιαστή του Air Max Zero και την ομάδα του.

 

Το σκίτσο αυτό είχε συμπεριληφθεί στα αρχεία για μία συνάντηση πριν από λίγους μήνες προτού καν αυτό το project μπει στα σκαριά. Τα αρχεία αυτά είχαν μια αναδρομική απεικόνιση του Air Max, ολοκληρωμένη με τα πρώτα πρωτότυπα και τα πρώτα δείγματα διαφορετικών μοντέλων”. Όταν όμως βρίσκεις έναν τέτοιον θησαυρό (και ξέρεις από marketing) δεν τον αφήνεις. “Είχα ουσιαστικά δει το σκίτσο προτού επισκεφθώ το αρχείο, αν και δεν ήξερα τη σημασία του. Ένα από τα μέλη της ομάδας μας διαπίστωσε ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για μια πρώιμη ιδέα για το Air Max 1 και, στη συνέχεια, παρουσίασε την ιδέα αυτή στην ομάδα σχεδιασμού”.

Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ αυτονόητη, όπως και η επιλογή της #airmaxday για να παρουσιαστεί στο κοινό η νέα αυτή δημιουργία. Όσο όμως και να δούλεψε ο McMillan για το Air Max Zero, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι η ασίστ δόθηκε από τον πρώτο σχεδιαστή, εκείνον που αναγκάστηκε να βάλει αυτό το σκίτσο στο ντουλάπι και να μείνει εκεί για 29 ολόκληρα χρόνια.

 

Ο Hatfield μίλησε για εκείνα τα πρώτα σκίτσα. Τα πρώτα σχέδια που οδήγησαν στο Air Max 1. Για τα σκίτσα που αποτέλεσαν την έμπνευση για το Air Max Zero. “Σκέφτηκα, γιατί να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα συναρπαστικό νέο παπούτσι που να αποκαλύπτει στον κόσμο τι είναι πραγματικά το Nike Air. Θυμάμαι που σκεφτόμουν για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε ολοένα και μεγαλύτερα τα τμήματα της αερόσολας και ότι ο κόσμος έπρεπε να τα βλέπει και να τα καταλαβαίνει. Έτσι, τα πρώτα σχέδια απεικόνιζαν αυτά τα τμήματα αερόσολας. Ορισμένα από αυτά ήταν απλώς σχέδια ενός τμήματος αερόσολας στο σημείο της φτέρνας που θα μπορούσε να είναι ορατό. Άλλα σχέδια έδειχναν το μπροστινό μέρος και άλλα το μεσαίο. Το θέμα δεν ήταν μόνο το τμήμα της αερόσολας. Ήταν όλο το σχέδιο. Δημιουργούσαμε ένα διαφορετικό είδος παπουτσιού που έχει διαφορετική, καλύτερη αίσθηση και έναν μοναδικό χαρακτήρα οπτικά”.

 

Το ότι δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό είδος παπουτσιού ήταν το μόνο σίγουρο. Και ήταν αυτό που ώθησε μια ολόκληρη βιομηχανία να ακολουθήσει τα χνάρια του. Εκείνο το σκίτσο όμως που είχε κάνει ο Hatfield, αυτό που δεν μπορούσαν με τα μέσα της εποχής να παράγουν, έμελλε 29 χρόνια μετά να μετατραπεί σε παπούτσι. Πώς όμως μπορεί να νιώθει ένας δημιουργός που βλέπει ένα δικό του σχέδιο να πέφτει στα χέρια κάποιου άλλου και να παίρνει ζωή; Εγώ τουλάχιστον θα τσαντιζόμουν λίγο. Αλλά ο Hatfield φάνηκε να μην χαμπαριάζει και να το χαίρεται. “Μου αρέσει πάρα πολύ. Διαθέτει σύγχρονα υλικά και μεθόδους κατασκευής και νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνει κανείς.  Διαφορετικά, όταν ξεθάβεις κάτι από το παρελθόν και απλώς κολλάς αυστηρά σε αυτό, είναι σαν να δένεις τα χέρια σου πίσω στην πλάτη σου, γιατί πολύ απλά το παρελθόν έχει περάσει. Εκείνο ήταν τότε. Αυτό είναι τώρα”.

Για να επιστρέψουμε και στον τίτλο του κειμένου, ισχύει ότι το πρώτο Air Max που σχεδιάστηκε, δεν το είδες ποτέ. Και σίγουρα εκεί στα σκίτσα, στο δρόμο για το Air Max 1, ήταν αρκετά τα σχέδια που έφτασαν κοντά στο να προκριθούν. Σχέδια που ίσως αποτελέσουν έμπνευση για κάποιο επόμενο μοντέλο. Ούτως ή άλλως, η Nike έχει δείξει ότι αγαπά να επιστρέφει στις ρίζες. Το Air Max Zero είναι μία ζωντανή απόδειξη αυτού.

Στην ιστορία που έχουν γράψει τα Air Max από το 1987 μέχρι σήμερα, προστίθεται σήμερα ένα κεφάλαιο. Μόνο που δεν μπαίνει στη συνέχεια της ιστορίας αλλά πάει και τρυπώνει στην αρχή της. Στο μηδέν.