Getty Images Matt Winkelmeyer
ΜΟΔΑ

Το στιλ του Harry Styles δεν έχει αναστολές

To flamboyant στιλ του Harry Styles αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της μόδας χωρίς φύλο, της γενιάς του. Δεν είναι η 'διαφορετικότητα' που κάνει το στιλ του ενδιαφέρον, αλλά οι αναφορές του.

Καμιά φορά μου είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι η καριέρα του Harry Styles, ξεκίνησε από boy band. Σαν να έχω διαγράψει κάπως, αυτό το μέρος της ζωής του. Ίσως γιατί δεν με απασχολούσε καθόλου την περίοδο εκείνη ο Styles σαν προσωπικότητα ή οι One Direction (το band που ήταν μέλος). Δεν άκουγα ποτέ την μουσική του τότε, ούτε με ενδιέφερε τι φορούσε.

Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούσα το στιλ του. Ακόμα κι αν ήταν σε boy band το στιλ του Harry Styles είχε τραβήξει από τότε τα βλέμματα. Ένας λόγος; Γιατί δεν ακολούθησε ποτέ τη φιλοσοφία που αφορά το στιλ των boy bands. Ούτε matching outfits φόρεσε ποτέ, ούτε αυτά κλισέ ρούχα που συχνά ταιριάζουν με των υπόλοιπων μελών. Ο Styles τότε, ήταν η επιτομή του βρετανικού στιλ. Τα Saint Laurent και τα Burberry, με λίγα λόγια, αλλά και τα skinny jeans είχαν γίνει δεύτερο δέρμα του.

AP Photo / Jeff Daly/Invision
Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson and Niall Horan of One Direction appear on NBC’s Today Show to release their new album ‘Four’ at Universal City Walk At Universal Orlando on November 17, 2014 in Orlando, Florida. (Photo by Jeff Daly/Invision/AP)

Αλλά ίσως αυτό το βρετανικό στιλ να οφείλεται τώρα για τη “χωρίς φύλο” διάθεση που έχουν οι εμφανίσεις της. Αν γιατί κάτι ‘προκαλεί’ (πάντα θετικά -στα μάτια μου τουλάχιστον-) είναι η χωρίς αναστολές διάθεση των σύνολών του. Γι’ αυτό και ο Styles θεωρείται η no.1 μασκότ της genderless μόδας. Αν και δεν πρωτοστάτησε σ’ αυτό, υπάρχουν άλλοι τόσοι σπουδαίοι άνδρες/style icons πριν απ’ αυτόν, που έχουν κάνει τη μόδα χωρίς φύλο “a thing”-, είναι ένας επάξιος υποστηρικτής της. Και με το παραπάνω.

ΑP Photo / Charles Sykes/Invision

2017: Η χρονιά που έβγαλε τον Harry Styles από το καβούκι του, ήταν η στιγμή που απελευθερώθηκε το στιλ του

Από την στιγμή που αποφάσισε να ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του, το Harry Styles ήταν σαν να απελευθέρωσε έναν πολύ πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον χαρακτήρα. Εξερεύνησε τον εαυτό του και με αυτό ήρθαν πακέτο διάφορα πράγματα. Αντιμετώπισε την σεξουαλικότητά του διαφορετικά (πλέον δηλώνει bi) και τον κόσμο διαφορετικά, και αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στο στιλ του. Τότε, ήταν που ο Styles άρχισε να πειραματίζεται με το στιλ του και να ‘σπάει’ τους κανόνες. Οι ταμπέλες θόλωσαν. Γυναικεία και ανδρικά ρούχα έγιναν «ένα». Κατέρριψε τους ενδυματολογικούς κανόνες και άρχισε να φοράει όλα τα ρούχα. Όλα. Το στιλ του απέκτησε πιο feminine touches και αυτό το έκανε αμέσως πιο ενδιαφέρον. Όχι γιατί θεωρείται ‘διαφορετικό’. Όχι γιατί δεν ντύνονται όλοι οι άνδρες έτσι. Απλά γιατί απέκτησε περισσότερες αναφορές και επιρροές. Το στιλ του έχει πλέον «υπόβαθρο».

AP Photo / John Salangsang/Invision

H εξέλιξη του στιλ του Styles περιλαμβάνει φορέματα, καλσόν και 70s κοστούμια

Το να πούμε ότι ο Harry Styles είναι ο πρώτος άνδρας που φοράει «γυναικεία ρούχα» θα ήταν λάθος. Οι David Bowies, Mick Jaggers και Freddie Mercurys αυτού του κόσμου ήταν οι πραγματικοί πρωτοπόροι. Αυτό δεν κάνει όμως τον Styles λιγότερο τολμηρό. Γιατί, ακόμα κι αν το στιλ του δεν είναι ‘διαφορετικό’ είναι και διαφορετικό. Για πολλούς, υπάρχει ένα limit στο τι μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος δη, ένας άνδρας. Και το γεγονός ότι οι πέρλες, για παράδειγμα, είναι το αγαπημένο του αξεσουάρ δείχνει πόσο διαφορετική αντίληψη έχει ο Styles απέναντι στη μόδα, σε αντίθεση με άλλους άνδρες (και ανθρώπους γενικότερα). Μπορεί να μην είναι ο πρώτος άνδρας που το στιλ του υμνεί τη μόδα χωρίς φύλο. Αλλά έχει σίγουρα τη δική του μοναδική ματιά με την οποία καταφέρνει τελικά και σπάει τους κανόνες της μόδας.

AP Photo / Vianney Le Caer/Invision

Αυτό συμβαίνει με κάθε του εμφάνιση. Όπως είπαμε, το στιλ του Harry Styles απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον όταν άρχισαν οι αναφορές. Η μόδα του 70 είναι μια απ’ αυτές. Ο μουσικός, όταν άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον Alessandro Michele -τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Gucci-, επηρεάστηκε αρκετά από τις 70s αναφορές και τον μαξιμαλισμό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του ιταλικού brand. Αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του στιλ του.

AP Photo / Charles Sykes/Invision

Έπειτα, άρχισε να πειραματίζεται με το χρώμα. Έτσι, μέχρι το 2018 το στιλ του έγινε αρκετά πιο flamboyant. Οι bold χρωματικοί συνδυασμοί έγιναν σήμα κατατεθέν του. Αφού δοκίμασε και πειραματίστηκε αρκετά, τώρα πλέον μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και ένα κίτρινο κοστούμι με μοβ ημιδιάφανο πουκάμισο, λες και φοράει τζιν και T-shirt.

Σ’ αυτό ήρθαν και «έδεσαν» οι επιρροές από την βικτωριανή εποχή. Στο εκρηκτικό στιλ του, όλα άρχισαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα και bold από ποτέ. Άρχισε να φοράει μεγάλους, χρωματιστούς φιόγκους με πουκάμισα αντί για παπιγιόν. Ψηλόμεσες παντελόνες με τιράντες -που θύμιζαν τα κοστούμια που φορούσαν οι άνδρες στα 40s- με ημιδιάφανες μπλούζες. Να φοράει παπούτσια με τακούνια.

Getty Images for Spotify / Rich Fury
Οι εμφανίσεις του άρχισαν να έχουν όχι μόνο αυτή τη μόδα χωρίς φύλο αισθητική αλλά μια πιο απελευθερωτική διάθεση. Το στιλ του πλέον δεν είχε όρια και άρχισε τελικά να φοράει ό,τι πραγματικά τον ευχαριστεί. Και αυτό τον έκανε να πιστεύει απόλυτα στην νέα του ενδυματολογική ταυτότητα.

«Δεν μπορείς ποτέ να θεωρηθείς ντυμένος υπερβολικά για μια περίσταση. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τώρα, αν φορέσω κάτι που θεωρείται πολύ φανταχτερό, δεν νιώθω περίεργα φορώντας το. Τα ρούχα είναι ωραία για να πειραματίζεται και για να «παίζεις» μ’ αυτά. Υπάρχουν ρούχα για άνδρες και ρούχα για γυναίκες. Με το που προσπεράσεις τα εμπόδια, τότε ανοίγει μια ολόκληρη αρένα όπου μπορείς πραγματικά να παίξεις».

Ε, λοιπόν, ο Harry Styles ‘παίζει’ πραγματικά με τη μόδα. Και το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικά απολαυστικό. Αυτό συμβαίνει ότι αποφασίζεις να είσαι ο πραγματικός εαυτός του. Και ο Styles τον εκφράζει κάθε φορά όταν φοράει τακούνια, πέρλες του ή ακόμα και φορέματα.