GROOMING

Ζήσαμε μια πραγματική Grooming εμπειρία

Στο Barberia 1930 η ανδρική περιποίηση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο

Αν νομίζεις ότι ο άντρας για να περιποιηθεί τον εαυτό του το μόνο που έχει να κάνει είναι ένα κούρεμα και ένα ξύρισμα τότε κάνεις τεράστιο λάθος. Εμείς περάσαμε μια μέρα στο Barberia 1930 του Αλέξανδρου Φιωτάκη και καταλάβαμε ότι αυτός ο χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ναός της ανδρικής περιποίησης. Και δεν υπερβάλλω.

Μόλις μπήκα μέσα ένιωσα ότι παίζω σε ταινία εποχής. Το ξύλο, το μάρμαρο, το υπέροχο ντύσιμο των υπαλλήλων και η μυρωδιά φρεσκάδας που υπήρχε στην ατμόσφαιρα σίγουρα βοήθησαν και με το παραπάνω. Κάθισα λίγο στην μικρή μπάρα που διαθέτει -ναι διαθέτει και κανονική μπάρα με ποτά- για να πω δύο κουβέντες με τον Αλέξανδρο Φιωτάκη, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του μαγαζιού. Αφού μου έβαλε σε ένα υπέροχο σκαλιστό ποτήρι Dewar’s και τσουγκρίσαμε ξεκινήσαμε την κουβέντα για το ανδρικό grooming αλλά και την φιλοσοφία του πίσω από το μαγαζί.

Όσο έπινα το ποτό μου, έβλεπα στις υπέροχες θέσεις άνδρες να κουρεύονται με διαφορετικά στυλ και σε διαφορετικό μάκρος. Εκείνη την στιγμή μου γεννήθηκε η απορία ποιες είναι οι φετινές τάσεις “high fade με έντονο χώρισμα και σγουρά μαλλιά,  μακριά ακατάστατα μαλλιά και low fade  και τέλος mid fade με χωρίστρα και μακριά φράντζα” Για να σε βοηθήσω εδώ, όπου fade βάλε το σβήσιμο που θα έχεις στα πλάγια και πίσω, και από ποιο ύψος αρχίζει. Όμως όπως μας είπε και ο Αλέξανδρος οι άνδρες συχνά κάνουν ένα μεγάλο λάθος “δεν έχουν συναίσθηση του τι τους ταιριάζει και ακολουθούν τυφλά τις επιταγές της μόδας”.

Εκείνη την στιγμή πήρα θέση σε μια από τις υπεραναπαυτικές πολυθρόνες για να αρχίσει η δική μου στιγμή, η δική μου περιποίηση. Το Dewar’s συνέχισε να είναι δίπλα μου όπως και ο Αλέξανδρος. Όσο μειωνόταν το μήκος των μαλλιών μου, ρώτησα να μάθω ποια είναι μια ιδανική καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθεί κάθε άνδρας “Ιδανικά είναι τα υδατοδιαλυτά προϊόντα που δεν αφήνουν την αίσθηση κατάλοιπων στο τριχωτό της κεφαλής. Προϊόντα με μνήμη, που δίνουν εύκολα τη δυνατότητα επαναφορμαρίσματος και συγχρόνως την αίσθηση της καθαριότητας”.

Καθ’ όλη την ώρα του κουρέματος ένιωθα πραγματικός βασιλιάς αφού η μουσική, η ατμόσφαιρα και η ευγένεια του προσωπικού με είχαν κάνει να χαθώ στον χρόνο και να απολαύσω την στιγμή. Σειρά είχε η περιποίηση του προσώπου μου. Καθάρισμα γύρω από τα γένια με φαλτσέτα. Μία ανδρική ιεροτελεστία που πρέπει να βιώσει ο κάθε άνδρας. Η ζεστή πετσέτα πριν για να ανοίξουν οι πόροι, το κάψιμο του ξυραφιού, η κρύα πετσέτα μετά και το αποτέλεσμα ένα δέρμα βελούδινο. Κάπου εκεί ρωτάω τον Αλέξανδρο τι άλλη υπηρεσία διαθέτει το Barberia 1930 για να πάρω μια απάντηση που θα με έκανε να μην μπορώ να διαλέξω τι θα πρωτοκάνω “Το ξύρισμα και η αποτρίχωση με κλωστή είναι η ειδικότητά μας, αφού πρώτοι καθιερωσαμε αυτές τις υπηρεσίες, επιλέγοντας εξειδικευμένους συνεργάτες από τη Μέση Ανατολή. Από τις λοιπές υπηρεσίες μας, σίγουρα θα σας πρότεινα το μανικιούρ και το πεντικιούρ αλλά και τις χαλαρωτικές υπηρεσίες ενυδάτωσης και μασάζ προσώπου και ποδιών”

Τελικά η επιλογή μου ήταν ένα μασάζ προσώπου και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Η πολυθρόνα έπεσε προς τα πίσω και ήμουν σχεδόν ξαπλωμένος ενώ μια κρέμα με εκπληκτικό και μεθυστικό άρωμα απλωνόταν στο πρόσωπό μου και τα γένια μου. Ήταν μοναδική στιγμή που πραγματικά δεν κατάλαβα πως πέρασε ο χρόνος. Τα μάτια μου κλειστά και οι αισθήσεις μου σε πλήρη αδράνεια εκτός από την όσφρηση η οποία απολάμβανε το κάθε δευτερόλεπτο. Όταν τελείωσε, χαμογέλασα και ήπια μια γουλιά Dewar’s. Ίσως κάπως έτσι να είναι οι πραγματικές στιγμές ευτυχίας σκέφτηκα.

Επέστρεψα στο μπαρ όπου με περίμενε ο Αλέξανδρος και η μόνη μου απορία ήταν μία. Όλη αυτή η περιποίηση, το μασάζ και η φρεσκάδα στο πρόσωπο και το μυαλό είναι ιδανική για να ξεκινάς την μέρα ή για να την κλείνεις με αυτό τον τρόπο. Οι απόψεις πολλές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι συμφωνήσαμε ότι αξίζει και με το παραπάνω να την κάνεις συχνά και να χαλαρώνεις. Όπως ακριβώς και με κάθε γουλιά του Dewar’s double aged το οποίο λόγω διπλής παλαίωσης προσφέρει διπλή ευχαρίστηση και μεστή γεύση.