ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

18: Πώς γυρίστηκε η ταινία για την εφηβική βία και τον φασισμό στα σχολεία

Μια συνέντευξη στο House Twenty Four με τον σκηνοθέτη του φιλμ, Βασίλη Δούβλη, τους πρωταγωνιστές Ιωσήφ Γαβριελάτο, Νικολάκη Ζεγκίνογλου και Μαρίνα Ασλάνογλου, και την ψυχολόγο Ελένη Μπονέ.

Η ταινία 18 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Είναι μια ταινία για τον εκφοβισμό και την ρατσιστική βία στα σχολεία. Αλλά, είναι κι ένα φιλμ για άβυσσο της εφηβείας, την κουλτούρα των σόσιαλ μίντια κι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό των πιτσιρικάδων και προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε δημοσιογράφοι, διαφημιστές και κοινωνιολόγοι, συνήθως με αξιοσημείωτη αποτυχία…

Υποδεχτήκαμε τον σκηνοθέτη, τρεις από τους πρωταγωνιστές της ταινίας και την ψυχολόγο Ελένη Μπονέ στο House Twenty Four για μια συζήτηση πάνω στο making of της ταινίας, αλλά και τα σημαντικά θέματα που θίγει για την ελληνική κοινωνία…

Με φόντο την οικονομική κρίση και την πανδημία, αλλά και τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας από τις γειτονιές ως το κοινοβούλιο (που διατρέχει το φιλμ χωρίς να κατανομάζεται), ο Βασίλης Δούβλης έκανε ένα φιλμ με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, γεμάτο αναφορές στο αντικομφορμιστικό σινεμά του παρελθόντος, προσπαθώντας να καταγράψει το παρόν της ελληνικής γενιάς του “no future”.

Η ταινία ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2021 χωρίς να έχει εξασφαλίσει διανομή. Εκεί απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, σήκωσε κουβέντα και την κέρδισε με τον σπαθί της αφού τη διανέμει η Feelgood με πρεμιέρα στις 2/6.

Πρωταγωνιστές ένα εξαιρετικό καστ από νεαρούς επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ηθοποιούς: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κλέλια Ανδριολάτου, Αντώνης Τσαμουράς, Μαρίνα Ανυφαντή, Αναστάσης Λαουλάκος Σταύρος Τσουμάνης, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Βασίλης Ντάρμας. αλλά και καταξιωμέα ονόματα όπως Μαρίνα Ασλάνογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Μαρία Σκουλά, Νίκος Γεωργάκης και Δημήτρης Ξανθόπουλος.