ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

9 κείμενα για τον John Fitzgerald Kennedy

Το προφίλ, η πολιτική και η 'κληρονομιά' του JFK στην κοινωνία και την ποπ κουλτούρα μέσα από εννέα άρθρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 1963, ώρα Ελλάδος 20.30. Αυτός που θα έμενε στην ιστορία ως ο πιο αγαπητός Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. δολοφονείται μέσα στο αυτοκίνητό του, ενώ περιοδεύει στο Ντάλας. Χαρισματικός πολιτικός; Ροκ σταρ; Μυθικός γόης; Ανθρώπινος; Ανυποψίαστος; Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις (σ.σ. πιθανότατα ο Kennedy ηταν και τα πέντε), η συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του είναι μια εξαιρετική αφορμή για διάβασμα.

Το ΟΝΕΜΑΝ και το News247 φιλοξένησαν εννέα κείμενα γεμάτα γεγονότα, παρασκήνιο, πολιτική σπέκουλα, αλλά και τον αντίκτυπο της περίπτωσης JFK σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όρεξη να έχεις να διαβάζεις ιστορίες. Και ιστορία.

Η εξωτερική πολιτική του JFK, από τον καθηγητή του Παντείου, Δημήτρη Καλτσώνη

“Το πρώτο χαρακτηριστικό της εξωτερικής και αμυντικής του πολιτικής είναι ότι ακολούθησε μια λογική αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Η αύξηση αφορούσε τόσο τον τομέα των συμβατικών όπλων όσο και εκείνο των πυρηνικών”

Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα προδομένα θηρία του Σικάγου, από τον Μάνο Χωριανόπουλο

“Η θεωρία ότι δολοφονήθηκε από τη Μαφία, εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο με τις θεωρίες συνωμοσίας, όσων δεν πείστηκαν ότι ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, δρώντας μόνος του, αποφάσισε ένα πρωί να σκοτώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι κυριότερες από αυτές είναι ότι: Πίσω από τον φόνο κρύβεται η CIA ή ο Φιντέλ Κάστρο, ή η FED ή ο Λίντον Τζόνσον ή η Μαφία ή ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω”

Το προφίλ του John Kennedy, από τον Χρήστο Χατζηιωάννου

“Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις το προφίλ ενός ανθρώπου που το όνομά του βρίσκεται σε ένα διάφανο κουτί για να το θαυμάζει ο κόσμος αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικό για να μην το σπιλώσει κανείς. Ο John Fitzgerald Kennedy όπως και κάθε άλλος που πέθανε στο απόγειο της καριέρας του, κέρδισε μία θέση στο πάνθεον εκείνων των “ροκ σταρ” που δεν τους αγγίζει κανείς”

Η ‘κληρονομιά’ του, από τη Μέριλιν στη Σελήνη, της Μαρίνας Χατζηδημητρίου

“Θα λέγαμε πως ο Κένεντι ήταν αυτός που έφερε την τηλεόραση στις ΗΠΑ., καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μόνο 11% των Αμερικανών είχαν τηλεόραση. Επί εποχής Κένεντι, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 88%, με την τηλεθέαση του πρώτου ντιμπέιτ στην ιστορία να κάνει πάταγο, καθώς το παρακολούθησαν 74 εκατομμύρια πολίτες”

Οι 9 πολιτικές δολοφονίες που κινηματογραφήθηκαν ζωντανά, από τον Θανάση Κρεκούκια

“Το ONEMAN συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις 9 πιο γνωστές πολιτικές δολοφονίες της πρόσφατης ιστορίας, όπως αποτυπώθηκαν στο ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό φιλμ. Τονίζουμε πως πρόκειται για δολοφονίες και όχι για εκτελέσεις, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απουσιάζουν βίντεο όπως εκείνα του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Νικολάε Τσαουσέσκου”

Οι σημαντικότερες αποφάσεις του ‘προέδρου των 1000 ημερών’, από τον Στέφανο Νικήτα

“Το Φεβρουάριο  του 1962, ο Κένεντι, διέταξε τον ολικό οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, έναν αποκλεισμό που σήμερα όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει ενισχυθεί”

Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του, από τον Χρήστο Δεμέτη

“Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ‘JFK: The Smoking Gun’ – η οποία βασίστηκε στην επί 20 χρόνια έρευνα του Χάουαρντ Ντόναχου- όταν ο δολοφόνος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έριξε την πρώτη του σφαίρα, ο Χίκεϊ αντέδρασε προσπαθώντας να ανταποδώσει τα πυρά προς τη θέση του Όσβαλντ, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό όπλο του”

Οι JFK που πέρασαν από τις οθόνες μας, του Γιώργου Φράγκου

“Μισό αιώνα μετά το γεγονός που ταρακούνησε συθέμελα την αμερικάνικη (και κατά συνέπεια όλη τη δυτική) κοινωνία, θυμόμαστε μερικά από τα κλασικά παραδείγματα του πώς τα οπτικά μέσα (κυρίως το σινεμά, αλλά και η τηλεόραση) χρησιμοποίησαν τη δολοφονία για να αφηγηθούν ιστορίες”

Τέλος, θυμηθήκαμε τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες μια μέρα μετά τη δολοφονία