ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξανδρος Αβρανάς: “Δεν υπολόγισα ποτέ το κόστος”

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Miss Violence" μιλάει στο ΟΝΕΜΑΝ για αυτά που σε κάνουν αληθινό.

“Για κάθε τι που κάνω αισθάνομαι περήφανος,” μας λέει ο Αλέξανδρος Αβρανάς κλείνοντας το Q&A μας. Και έχει κάθε λόγο να το πιστεύει. Το “Miss Violence” αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύσυζητημένα φιλμ της χρονιάς, κι όταν έρχεσαι ως νέος σκηνοθέτης αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Ο Αβρανάς δεν βρήκε το δρόμο στρωμένο, καθώς η πρώτη του ταινία, “Without”, παρά την κριτική αποδοχή και το θρίαμβό της στα βραβεία, δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Άλλοι μπορεί μετά από κάτι τέτοιο να είχαν σταματήσει ή να είχαν απογοητευτεί, όμως ο Λαρισαίος σκηνοθέτης συνέχισε δυναμικά και επέστρεψε πιο δυνατός.

Ο Αβρανάς είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που θα επέμεναν στο όνειρό τους μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί, επειδή πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και είναι περήφανοι για την πορεία τους. Ακόμα και μετά την μεγάλη απογοήτευση που γνώρισε μετά το ντεμπούτο του, η πελώρια δοκιμασία του να δημιουργείς μια ταινία δεν του φάνηκε ποτέ αξεπέραστη. Ακόμα και τότε. Δεν ακολούθησε τον εύκολο εμπορικό δρόμο, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παρά προτίμησε να εστιάσει σε ένα σινεμά κοινωνικό, που έχει πράγματα να πει. Καταλαβαίνω πολύ καλά λοιπόν γιατί ο Αβρανάς είναι ένας άνθρωπος που ταίριαξε τόσο πολύ στην καμπάνια Live True της Dewar’s. Για αυτές τις αξίες που αντιπροσωπεύει, για τη δική του πορεία στη ζωή. Ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι ένας άνθρωπος που ζει αληθινά.

 

Και τώρα, δικαιώνεται, έχοντας γυρίσει νικητής από το Φεστιβάλ Βενετίας. Αυτή είναι μια αληθινή στιγμή επιβράβευσης των ονείρων που πεισματικά άφηνε να τον καθοδηγούν.

Το “Miss Violence”, μια αλληγορία για την σημερινή κοινωνία μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας σε κρίση, βραβεύτηκε σε πολλές χώρες, αγκαλιάστηκε στα Φεστιβάλ και έκανε τον δημιουργό της γνωστό στους σινεφίλ κύκλους.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς ξέρει πολύ καλά λοιπόν τι σημαίνει να ζεις με πάθος και με πείσμα για αυτό που πιστεύεις και αγαπάς. Και ως εκ τούτου ήταν ο ιδανικός άνθρωπος να μας μιλήσει για το τι θα πει να ζεις αληθινά.

 

Για σένα το σινεμά απλά προέκυψε ή ήταν πάντα μια ανάγκη έκφρασης;

Για μένα η τέχνη ήταν πάντα ανάγκη. Έτσι πάντα προσπαθούσα να είμαι όσο καλύτερος και πιο πιστός γίνεται σ’ αυτό που κάνω.

Ποια είναι η στιγμή που θεωρείς πως καθόρισε την πορεία σου, που τα άλλαξε όλα προς το καλύτερο;

Δεν μπορώ να μιλήσω για μια στιγμή συγκεκριμένα. Στην μέχρι τώρα πορεία μου υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα, άλλοτε προς το καλύτερο κι άλλοτε προς το χειρότερο. Όλα ήταν πάντως ωφέλιμα.

Αν είχες τη δυνατότητα να μεταδόσεις ένα μήνυμα στο κόσμο μέσω της τέχνης σου, ποιο θα ήθελες να είναι αυτό;

Δεν υπάρχει ένα και μόνο μήνυμα. Κάθε ταινία, κάθε παράσταση θέλει να μεταφέρει κάτι διαφορετικό.

Υπήρξε ποτέ κάποια δυσκολία, που σε έφερε κοντά στο σημείο να πεις “τα παρατάω”;

Όχι ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω. Δεν μπορείς να παρατήσεις κάτι που το έχεις ανάγκη.

Η αναγνώριση που άρχισε να λαμβάνει το “Miss Violence” πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στην ικανοποίηση που έλαβες ως δημιουργός;

Μια τέτοια αναγνώριση σε κάνει πάντα να αισθάνεσαι πιο ασφαλής. Για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν αυτό που φτιάχνω επικοινωνεί με το κοινό.

Πότε έρχεται η στιγμή που πρέπει να σταματήσουμε να υπολογίζουμε το κόστος και να πάρουμε ένα ρίσκο;

Για μένα τα πάντα είναι ένα ρίσκο. Δεν υπολόγισα ποτέ το κόστος.

Ποιο είναι το κίνητρο για να συνεχίζεις να θες να εξελίσσεσαι, να δημιουργείς και να παλεύεις, ακόμα κι όταν έχεις πετύχει κάτι;

Η ανάγκη για επικοινωνία. Η τέχνη για μένα έχει έναν απόλυτα κοινωνικό χαρακτήρα και πιστεύω οτι οφείλει να αναλύει και να κριτικάρει την εποχή της.

Πόσο σημαντικό είναι το να ξέρεις πάντα τι θέλεις να κάνεις στη συνέχεια και να το κυνηγάς εσύ ο ίδιος;

Πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς να εκφραστείς εαν δεν ξέρεις τι θέλεις να πείς. Ούτε μπορείς να πείσεις τους άλλους εαν δεν πείσεις πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό.

Υπάρχει κάτι που συνέβη πρόσφατα για το οποίο είσαι πολύ περήφανος;

Για κάθε τι που κάνω αισθάνομαι περήφανος.

Ποιο είναι το μυστικό του να ζεις αληθινά και του να είσαι πιστός στον εαυτό και τα όνειρά σου;

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους άλλους.