PAPADAKIS PRESS/MIXAΛHΣ AΡXONTIΔHΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αντίνοος Αλμπάνης: Το soundtrack της ζωής μου

Από τον Χατζιδάκι και τους Radiohead μέχρι το «Ανήκω σε μένα» του Μαζωνάκη. Ο γνωστός ηθοποιός μιλάει για τις μουσικές που τον σημάδεψαν.

Ο Αντίνοος Αλμπάνης μεγάλωσε στα 90s, οι μουσικές του αναμνήσεις βρίσκονται αποτυπωμένες πάνω σε ξεχασμένες κασέτες και cds απ’ το Metropolis και όταν του ζητήσαμε να τις βάλει σε μια σειρά και να θυμηθεί το περιεχόμενο τους για χάρη μας, δέχτηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μοιράστηκε μαζί μας τις μουσικές, τις μπάντες και τους δίσκους που τον μεγάλωσαν, όλους αυτούς τους ήχους που έχει συνδέσει με πολύ σημαντικές προσωπικές στιγμές και που τον έφεραν έως το σήμερα.

Τον ρωτήσαμε ποιο είναι το αγαπημένο του live, ποιο τραγούδι του θυμίζει το Λύκειο αλλά και ποιος καλλιτέχνης του άφησε μια μεγάλη τρύπα στην καρδιά, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του.

Ποιο είναι το πρώτο cd που αγόρασες;

Το πρώτο cd που αγόρασα ήταν το soundtrack του Lion King. Το πρώτο cd single που αγόρασα ήταν το Don’t Speak των No Doubt. Έπειτα προχώρησα πιο τολμηρά σε Μοσχολιού και Μπιθικώτση για να καταλήξω στους Prodigy.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσες για να αγοράσεις cd; 

Ήταν το Nuyorican Soul από το θρυλικό Metropolis στην Πανεπιστημίου και ήταν περίπου το 2000.

Τι μουσική ή ποια τραγούδια είχε μέσα η πιο ό, τι να ‘ναι κασέτα που είχες ποτέ;

Θυμάμαι ένα mixtape που είχα φτιάξει για το summer camp που πήγαινα για να εξαντλήσω την φλωριά της νιότης μου, που είχε μέσα από Τρύπες και Metallica μέχρι Backstreet Boys και Σαμπρίνα.

Υπάρχουν τραγούδια που να σου θυμίζουν το πατρικό σου; Πχ να τα μουρμούριζε η μητέρα σου ή να τα παίζατε πάντα στα οικογενειακά γλέντια.

Θυμάμαι, φυσικά, την μητέρα μου να μουρμουρίζει όλη την ανθολογία των Νικολακοπούλου, Κραουνάκη, Γαλάνη και λοιπών και να αναρωτιέμαι αν ο στίχος «ωγιέ ωγιέ ωγιέ ωγιέ, σ’ ένα άδειο πιάτο εμαγιέ», είναι η επιτομή του ντανταϊσμού στην ελληνική στιχουργική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου live;

Το live του George Michael στο ΟΑΚΑ το 2007, γιατί ήταν ανατριχιαστικό να ακούς το Careless Whisper, τον πανανθρώπινο ύμνο της καψούρας, από τα χείλη του.

Ποιο τραγούδι σου θυμίζει πάντα το Λύκειο;

Ίσως το Ταξιδιάρα Ψυχή από τις Τρύπες. Αλλά και το Ανήκω σε μένα του Μαζωνάκη. Αν πιστεύετε ότι είμαι εναλλακτικός κρατήστε το πρώτο.

Το τραγούδι που ντρέπεσαι που σου αρέσει.

Μα είναι τόσα πολλά. Θα αρκεστώ στο Love Yourself του Bieber.

Ποιος καλλιτέχνης σου θυμίζει τις ημέρες που ακολούθησαν μετά από έναν δύσκολο χωρισμό; (Σόρι για το cringe).

Έχω λιώσει όλα τα cd των Radiohead. Και τα ξαναγόρασα.

Υπάρχει δίσκος που να έχεις ταυτίσει με μια σκοτεινή περίοδο στη ζωή σου;

Τα Νυχτερινά του Χατζιδάκι. Όχι όμως γιατί ο δίσκος είναι σκοτεινός αλλά γιατί τον άκουγα συνέχεια σε περίοδο πολύ βαριάς θεραπείας για να ξεχνιέμαι από τις παρενέργειες.

Έχεις ξεφτιλιστεί ποτέ άγρια στα μπουζούκια; 

Επειδή ξεφτιλίζομαι αρκετά στη δουλειά μου, αποφεύγω λοιπά δημόσια ξεφτιλίσματα.

Ο θάνατος ποιου καλλιτέχνη σε στεναχώρησε περισσότερο και τι έκανες εκείνη τη μέρα;

Ήμουν στο αυτοκίνητο μου και πήγαινα να συναντήσω φίλους στη βόρειο Εύβοια για μπάνιο. Το ραδιόφωνο έπαιζε συνέχεια Winehouse και δεν άργησα να καταλάβω ότι το κορίτσι με την πιο συγκλονιστική φωνή της δεκαετίας είχε φύγει.

Το Τανγκό των Χριστουγέννων σε έκανε να ψάξεις τη μουσική εκείνης της περιόδου; 

Η μουσική της περιόδου της Χούντας είναι η μουσική που μεγάλωσε η μητέρα μου και που άκουγαν οι παππούδες μου. Ήταν πολύ γνώριμα τα ακούσματα έτσι κι αλλιώς.

Ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να παίξεις σε ταινία ή παράσταση για τη ζωή του;

Τον Κωνσταντίνο Τζούμα.

Ποιο τραγούδι θα ήθελες να παίξει στην κηδεία σου;

Νομίζω πως κάθε φορά απαντάω διαφορετικά σε αυτήν την ερώτηση. Για τώρα βάλτε μου το Because των Beatles.